Samtycke från fackmedlemmar kan komma att krävas för att en del av deras medlemsavgift ska få användas till partibidrag. Men det saknas stöd för förslaget i insynskommittén.
Kommittén, där alla partier ingår, presenterar i dag sina förslag för att öka insynen i partiernas finansiering.
Mest kontroversiellt är ett förslag som i praktiken bara berör Socialdemokraterna, som får bidrag från LO.
Regeringen har beställt ett sådant förslag trots att majoritetsstöd saknas i kommittén. Det innebär att en enskild person som är medlem i facket ska ha möjlighet att avge en förklaring till revisorn i organisationen om att medlemsavgiften inte får användas för bidrag till politiska partier eller kandidater.
Majoritet emot
Förslaget är utformat för att ändringar i grundlagen inte ska behövas, men kommittén är oenig om huruvida det strider mot föreningsfriheten.
En majoritet bestående av S, V, MP och C tillsammans med kommitténs opolitiske ordförande Mats Melin är emot förslaget.
– En sådan reglerings förenlighet med föreningsfriheten kan ifrågasättas, säger Melin.
Frågan är om regeringen ändå väljer att gå vidare med lagförslaget, trots oenigheten. Till skillnad från i kommittén så har Tidöpartierna majoritet i riksdagen.
– Vi kommer att avvakta remissinstanserna innan vi ger ett klart besked om hur vi hanterar frågan, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Enligt honom strider inte förslaget "formellt" mot svensk grundlag även om det berör föreningsfriheten.
"Slå sönder"
Socialdemokraterna är kritiska.
– Jag är bekymrad över det sätt som regeringen använder sig av sin lagstiftningsmakt på. Det handlar ju om att försöka hitta sätt att slå sönder finansieringen för oppositionen, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren, som suttit med i kommittén.
Kommittén presenterar även andra förslag som det antingen råder enighet om eller finns majoritetsstöd för.
Ett är att lobbyister ska registrera sig hos Kammarkollegiet och där också redovisa vilka kontakter man haft med politiska beslutsfattare och deras medarbetare. I redovisningen ska det också uppges vad kontakten handlat om.
Det förslaget säger Gunnar Strömmer redan nu att regeringen kommer att gå vidare med.
Ytterligare ett förslag är att det ska vara helt förbjudet för partier att ta emot anonyma bidrag. I dag är anonyma bidrag under 2 940 kronor tillåtna. Det ska även vara förbjudet för partier att ta emot utländska bidrag.
– Det ska inte vara möjligt för främmande makt eller andra utländska aktörer att påverka svenska val, säger Mats Melin.