Hälsa

Ingefära har en given plats inom läkekonsten

Susanne Larsson

Troligtvis talade varken de gamla grekerna eller de läkekunniga i det forna Kina om ingefära som ”superfood”, men redan då visste man att den aromatiskt doftande roten var ett universalmedel som botade och förebyggde sjukdomar.

Ingefära anses vara en av de mest hälsosamma örterna, tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter. Den har använts i hela världen för att bota infektioner och åkommor som magbesvär, ledbesvär och huvudvärk, samt för att stärka hjärtat. Örten är känd för att bidra till ett långt liv.

Redan 3 000 år f Kr myntades ett kinesiskt talesätt som omtalades i läkeböcker: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”.

Stärker immunförsvaret

Idag används ingefära framförallt för att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen.

Ingefära anses ha kraftfulla antibakteriella och antivirala egenskaper, och anses även kunna hämma svamp- och parasitangrepp. Forskning har visat att den kan ha en hämmande effekt på cancerceller.

Ingefära skyddar mot inflammationer i tarmen, samt förbättrar tarmens näringsupptag. Redan för flera tusen år sedan använde kineserna ingefära för matsmältningen, och än idag används den mot orolig mage, diarré, illamående och vid åksjuka.

Förr i tiden talade man kanske inte om blodfetter, men idag säger man att ingefära sänker det onda LDL-kolesterolet, är bra mot högt blodtryck och förebygger blodproppar.

Inom det asiatiska köket är ingefära en vanlig smaksättare men har även en lång tradition inom den traditionella medicinen. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

Ingefära har en naturligt hög halt av kalium, vilket sägs rena kroppen från toxiner och skadlig påverkan av elektrisk strålning. Forskning visar att kalium även skyddar mot hjärtkärlsjukdomar.

Bra för hud och hår

Manganet i ingefäran skyddar slemhinnan i hjärtats kärl och i urinvägarna.

Kisel i ingefära hjälper till att förbättra kvalitén i hud, hår, tänder och naglar. Kiseln bidrar till att kroppen lättare tillgodogör sig kalcium, som stärker benvävnad och tänder.

De eteriska oljorna i ingefära har stimulerande och värmande egenskaper. Den anses hjälpa vid överansträngning och migrän.

I det kinesiska köket har ingefära med sin karaktäristiska smak varit en populär ingrediens i matlagningen sedan tusentals år.

Obs! Om man brukar ha gallstensbesvär eller behandlas med blodförtunnande medicin bör man ta det försiktigt med ingefära.

Källor: Natural News, Nyfiken Vital, LäkemedelsVärlden, Hälsosidorna, Medical News Today

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa

Ingefära har en given plats inom läkekonsten

Susanne Larsson

Troligtvis talade varken de gamla grekerna eller de läkekunniga i det forna Kina om ingefära som ”superfood”, men redan då visste man att den aromatiskt doftande roten var ett universalmedel som botade och förebyggde sjukdomar.

Ingefära anses vara en av de mest hälsosamma örterna, tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter. Den har använts i hela världen för att bota infektioner och åkommor som magbesvär, ledbesvär och huvudvärk, samt för att stärka hjärtat. Örten är känd för att bidra till ett långt liv.

Redan 3 000 år f Kr myntades ett kinesiskt talesätt som omtalades i läkeböcker: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”.

Stärker immunförsvaret

Idag används ingefära framförallt för att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen.

Ingefära anses ha kraftfulla antibakteriella och antivirala egenskaper, och anses även kunna hämma svamp- och parasitangrepp. Forskning har visat att den kan ha en hämmande effekt på cancerceller.

Ingefära skyddar mot inflammationer i tarmen, samt förbättrar tarmens näringsupptag. Redan för flera tusen år sedan använde kineserna ingefära för matsmältningen, och än idag används den mot orolig mage, diarré, illamående och vid åksjuka.

Förr i tiden talade man kanske inte om blodfetter, men idag säger man att ingefära sänker det onda LDL-kolesterolet, är bra mot högt blodtryck och förebygger blodproppar.

Inom det asiatiska köket är ingefära en vanlig smaksättare men har även en lång tradition inom den traditionella medicinen. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

Ingefära har en naturligt hög halt av kalium, vilket sägs rena kroppen från toxiner och skadlig påverkan av elektrisk strålning. Forskning visar att kalium även skyddar mot hjärtkärlsjukdomar.

Bra för hud och hår

Manganet i ingefäran skyddar slemhinnan i hjärtats kärl och i urinvägarna.

Kisel i ingefära hjälper till att förbättra kvalitén i hud, hår, tänder och naglar. Kiseln bidrar till att kroppen lättare tillgodogör sig kalcium, som stärker benvävnad och tänder.

De eteriska oljorna i ingefära har stimulerande och värmande egenskaper. Den anses hjälpa vid överansträngning och migrän.

I det kinesiska köket har ingefära med sin karaktäristiska smak varit en populär ingrediens i matlagningen sedan tusentals år.

Obs! Om man brukar ha gallstensbesvär eller behandlas med blodförtunnande medicin bör man ta det försiktigt med ingefära.

Källor: Natural News, Nyfiken Vital, LäkemedelsVärlden, Hälsosidorna, Medical News Today

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025