En krypterad Iphone har skapat ett jättebråk mellan polismyndigheterna och IT-världen i USA, och telefonen har även hamnat i presidentvalskampanjen. Även i Sverige är krypterad teknik ett hett diskussionsämne.
Den låsta telefonen tillhörde Syed Farook som tillsammans med sin fru genomförde ett terrordåd i San Bernardino, Kalifornien, i början av december och mördade 14 människor. En domstol har beordrat Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att telefonen kan låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt.
Men Applechefen Tim Cook säger nej. Om Apple öppnade San Bernardino-telefonen skulle det skapa ett prejudikat som i praktiken innebär att FBI och andra USA-myndigheter fick en bakdörr rakt in i Apples produkter, hävdar Cook. Den frågan är extremt känslig i USA efter Edward Snowdens avslöjande om hur USA:s säkerhetstjänst NSA spionerat på landets medborgare.
Stöd från Zuckerberg
Apple har fått starkt stöd från flera andra amerikanska IT-jättar.
– Vi delar Apples åsikt i den här frågan. Vi tror på kryptering. Jag anser att det inte är rätt att försöka blockera tekniken i vanliga produkter som folk använder, vare sig ur juridisk eller ekonomisk synvinkel, förklarade Facebookgrundaren Mark Zuckerberg under mobilmässan i Barcelona.
Trump på volley
Bill Gates, en av Microsofts grundare, har dock en annan åsikt. Han anser att domstolens krav bara gäller den aktuella telefonen och att det inte handlar om ett prejudikat. Kravet skiljer sig inte från fall där telefonoperatörer och banker tvingats lämna ut uppgifter till en brottsutredning, enligt Gates.
Presidentkandidaten Donald Trump slog som vanligt till bollen på volley via Twitter:
”Jag använder både Iphone och Samsung. Om Apple inte ger info till myndigheter om terroristerna kommer jag bara att använda Samsung tills de gör det”, meddelades det lustigt nog från en Iphone.
Good business?
Zuckerberg sätter fingret på den centrala punkten i hela den här infekterade affären – krypteringen. Om företagen som tillhandahåller teknik och tjänster bedömer att deras användare vill ha bättre säkerhet är det helt enkelt ”good business” att skydda telefoner och kommunikationen mellan appar med kryptering. Det är i de flesta fall inte särskilt ”good business” att anklagas för att sitta i säkerhetstjänsternas knä.
Rättsvårdande myndigheter, inte minst i Sverige, hävdar dock att krypteringen innebär ett stort avbräck i bekämpningen av terrorism och annan grov brottslighet.
Kritik mot datavläsning
Så sent som i december enades regeringen och allianspartierna om fler åtgärder för att motverka terrorism. Ett av förslagen innebär att svenska polismyndigheter ska få, åtminstone försöka, installera spionprogram på misstänktas telefoner och datorer för att kringgå krypteringen, vilket kallas hemlig dataavläsning på juridisk svenska.
Här har Advokatsamfundet hört till de mest högljudda kritikerna, men generalsekreteraren Anne Ramberg är inte lika avvisande till kravet på Apple.

Anne Ramberg, generalsekretare i Advokatsamfundet, säger sig ha lättare att leva med kravet på Apple än det svenska förslaget om hemlig dataavläsning. (Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT-arkivbild)
– Jag kan lättare leva med det jämfört med hemlig dataavläsning. Det är, som någon sagt, som om låssmeden skulle vägra öppna vid en husrannsakan och mobiltelefoner får ju beslagtas vid brottsutredningar. Med hemlig dataavläsning kan man följa personen i realtid och det är mycket mer integritetskränkande, säger hon till TT.
Upptrappat mobilbråk |
I december sköt Syid Farouk tillsammans med sin hustru ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien. Justitiedepartementet i USA gick i februari till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka Iphone. I Sverige tar tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) ställning för Apple i den rättsliga striden mellan amerikanska myndigheter och teknikjätten. |