LKAB:S satsning på fossilfritt stål, där kolet ersätts av vätgas, har varit ett projekt med stora svängningar och förskjutna planer. Riksrevisionens granskning visar att även demoanläggningen i Malmberget riskerar att läggas på is.
Riksrevisionen har granskat LKAB:s omställning från att leverera järnmalm till fossilfri järnsvampstillverkning. Syftet med omställningen, där den nya produktionen samlats under beteckningen ”Hybrit”, är att utveckla det första fossilfria stålet och därmed minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent. Arbetet är ett samarbetsprojekt mellan SSAB, Vattenfall och LKAB. Det presenteras med, den kanske typiskt svenska, ambitionen att ”i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn och stålproduktion i hela världen”.
I sin granskningsrapport (RiR 2025:7) konstaterar Riksrevisionen att riskerna i projektet är påtagliga. Det avspeglas också i de rekommendationer som man riktar till regeringen och LKAB. Regeringen rekommenderas att ”Säkerställa att det beräknade lönsamhetsmålet tillämpas konsekvent”. Riksrevisionen konstaterar också att regeringen, som representant för ägaren, staten, ”sänkt lönsamhetmålet med syfte att stödja omställningen”. Man konstaterar också att det nya, lägre, lönsamhetsmålet är ännu lägre än vad man kommit fram till i de beräkningar som låg till grund för beslutet.