Sveriges nye nationella säkerhetsrådgivare har lämnat sin tjänst redan efter några timmar – på grund av bilder på en dejtingapp. Enligt statsministern är det ett "systemmisslyckande" att uppgiften inte kommit fram tidigare.
Tobias Thyberg, tidigare bland annat ambassadör i Ukraina och Afghanistan, fick sin nya tjänst på torsdagen, och skulle direkt ha följt med statsminister Ulf Kristersson (M) till toppmöte inom försvarssamarbetet JEF i Oslo.
I stället fick han lämna sin post bara omkring tolv timmar efter att ha tillträtt.
Strax efter att utnämningen kungjorts spreds uppgifter till medier om att Thyberg kunde utgöra en säkerhetsrisk. Dagens Nyheter började ställa frågor till regeringskansliet om bilder av känslig karaktär som cirkulerade på Thyberg.
Informerade inte
Vid midnatt rapporterade DN att Thyberg stoppats från att börja jobba i sin nya roll. Kristerssons statssekreterare Johan Stuart uppgav då att "helt ny personlig information" om Thyberg inkommit, som var okänd för Regeringskansliet.
Lite senare skrev Thyberg till DN att han avgår som nationell säkerhetsrådgivare. Han bekräftar också för tidningen att det finns "gamla bilder" från ett konto han tidigare haft på Grindr, en dejtingplattform för hbtq-personer.
"Jag borde ha informerat om detta men det gjorde jag inte", förklarar Thyberg för DN.
Utnämningen av Thyberg skedde vid regeringssammanträdet på torsdagsförmiddagen. Han lovordades då av statsministern i ett pressmeddelande.
"Han har unika kunskaper och kvalifikationer för att samordna och inrikta regeringens arbete med Sveriges nationella säkerhet", skrev Kristersson.
"Självklar slutsats"
Nu kallar han det inträffade för ett "systemmisslyckande". Kristersson frågar sig hur Thyberg kunnat få säkerhetsklassade uppdrag för Sverige under många år.
– Det är ju ett systemfel någonstans. Att information som skulle kunna användas för att kompromettera honom i olika sammanhang har hållits dold, säger Ulf Kristersson.
– Att undanhålla information som hade varit avgörande för en säkerhetsprövning är allvarligt. Det är en självklar slutsats att han inte kan ha det jobbet.
Thyberg efterträdde Henrik Landerholm, som lämnade samma tjänst i januari i år, efter avslöjanden om flera säkerhetsincidenter.
Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) anser att de två misslyckade rekryteringarna visar på en "monumental inkompetens", som skadar förtroendet för Sverige.
– Det här sänder naturligtvis en chockvåg genom det internationella systemet och Sveriges samverkan med partner, säger han.