loadingSvensk livsmedelsberedskap är god enligt en rapport från Livsmedels- och Jordbruksverket, men siffrorna bygger inte på verkliga villkor, menar LRF:s vice ordförande Mikaela Johnsson. Foto: Kate Gabor
Svensk livsmedelsberedskap är god enligt en rapport från Livsmedels- och Jordbruksverket, men siffrorna bygger inte på verkliga villkor, menar LRF:s vice ordförande Mikaela Johnsson. Foto: Kate Gabor
Inrikes

Rapport: Livsmedelsberedskapen är god − men sårbar

Hans Bengtsson

För första gången har svenska myndigheter tecknat en helhetsbild av landets livsmedelsförsörjning. Insamlad statistik visar att det produceras mat i Sverige som täcker näringsbehovet hos 14 miljoner människor. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) menar detta är en rent teoretisk siffra som inte bygger på verkliga förhållanden.

Jordbruks- och Livsmedelsverket står gemensamt bakom rapporten ”Livsmedelsförsörjningen i siffror” och skriver i ett pressmeddelande att ”Sveriges kapacitet för att producera mat i grunden är god”, men att den också har ”många beroenden och sårbarheter”.

Livsmedelsförsörjningens sårbarhet vid kris beror bland annat på Sveriges stora utlandsberoende av produkter som diesel, kemikalier och mineralgödsel som behövs för att producera maten, liksom av vissa livsmedelsgrupper som frukt och grönt.

Fakta från rapporten

Svenska jordbruk, vattenbruk och fiske producerade under åren 2013 till 2023 motsvarande 3 530 kalorier per person och dag, vilket motsvarar energibehovet hos 14 miljoner människor.

52 procent av Sveriges primärproduktion av livsmedel sker i Skåne och i Västra Götaland. Även en stor del av importen sker där. Transporterna upp genom landet är därför en utmaning.

I Sverige produceras tillräckligt för att fylla befolkningens behov av protein, kolhydrater och fibrer samt många vitaminer och mineraler. Behovet av fett täcks ”nätt och jämnt” och det råder underskott på mikronäringsämnen från fisk, salt, frukt och grönt.

Nettoimporten från EU är cirka 300 kalorier per person och dag.

Dagligvaruhandelns lager skulle räcka i cirka två veckor om leveranserna stoppades.

Få hushåll har en hemberedskap som motsvarar myndigheternas rekommendationer. Sämst är beredskapen i fråga om dricksvatten.

Källa: Rapporten "Livsmedelsförsörjningen i siffror"

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingSvensk livsmedelsberedskap är god enligt en rapport från Livsmedels- och Jordbruksverket, men siffrorna bygger inte på verkliga villkor, menar LRF:s vice ordförande Mikaela Johnsson. Foto: Kate Gabor
Svensk livsmedelsberedskap är god enligt en rapport från Livsmedels- och Jordbruksverket, men siffrorna bygger inte på verkliga villkor, menar LRF:s vice ordförande Mikaela Johnsson. Foto: Kate Gabor
Inrikes

Rapport: Livsmedelsberedskapen är god − men sårbar

Hans Bengtsson

För första gången har svenska myndigheter tecknat en helhetsbild av landets livsmedelsförsörjning. Insamlad statistik visar att det produceras mat i Sverige som täcker näringsbehovet hos 14 miljoner människor. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) menar detta är en rent teoretisk siffra som inte bygger på verkliga förhållanden.

Jordbruks- och Livsmedelsverket står gemensamt bakom rapporten ”Livsmedelsförsörjningen i siffror” och skriver i ett pressmeddelande att ”Sveriges kapacitet för att producera mat i grunden är god”, men att den också har ”många beroenden och sårbarheter”.

Livsmedelsförsörjningens sårbarhet vid kris beror bland annat på Sveriges stora utlandsberoende av produkter som diesel, kemikalier och mineralgödsel som behövs för att producera maten, liksom av vissa livsmedelsgrupper som frukt och grönt.

Fakta från rapporten

Svenska jordbruk, vattenbruk och fiske producerade under åren 2013 till 2023 motsvarande 3 530 kalorier per person och dag, vilket motsvarar energibehovet hos 14 miljoner människor.

52 procent av Sveriges primärproduktion av livsmedel sker i Skåne och i Västra Götaland. Även en stor del av importen sker där. Transporterna upp genom landet är därför en utmaning.

I Sverige produceras tillräckligt för att fylla befolkningens behov av protein, kolhydrater och fibrer samt många vitaminer och mineraler. Behovet av fett täcks ”nätt och jämnt” och det råder underskott på mikronäringsämnen från fisk, salt, frukt och grönt.

Nettoimporten från EU är cirka 300 kalorier per person och dag.

Dagligvaruhandelns lager skulle räcka i cirka två veckor om leveranserna stoppades.

Få hushåll har en hemberedskap som motsvarar myndigheternas rekommendationer. Sämst är beredskapen i fråga om dricksvatten.

Källa: Rapporten "Livsmedelsförsörjningen i siffror"

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025