loadingDe klassiska ingredienserna på midsommarbordet har både ökat – och minskat i pris. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
De klassiska ingredienserna på midsommarbordet har både ökat – och minskat i pris. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Lax och ägg – midsommarmaten som blivit billigare

Hanna Rasmusson/TT

Matjessill, gravad lax, ägg och gräslök. Det är midsommarklassikerna som blivit billigare jämfört med förra året. Samtidigt har priset på kaffe, grädde och gräddfil dragit i väg, enligt en sammanställning från Matpriskollen.

Matpriskollen har jämfört skillnaden mellan ordinarie priser den 1 juni 2025 med 1 juni i fjol. Generellt sett har matpriserna gått upp ungefär fyra procent på ett år. Men när det gäller de vanligaste varorna på midsommarbordet är ökningen lite större, fem procent.

Bryggkaffe, västerbottenost, vispgrädde och gräddfil är varor som blivit dyrare. Särskilt mejeriprodukter har ökat i pris, vilket gör att kostnaden för midsommarmaten drar i väg något. Samtidigt är det positivt att mejeripriserna stått stilla de senaste månaderna, sedan februari i år, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Prisutveckling midsommarmat

Ägg -1 procent

Sill i glasburk +3 procent

Matjessill -1 procent

Köttbullar +3 procent

Skivad lax, gravad/kallrökt -2 procent

Västerbottenost +11 procent

Gräddfil +10 procent

Gräslök -2 procent

Kycklingfilé -1 procent

Bryggkaffe +48 procent

Vispgrädde +13 procent

Vaniljglass +4 procent

Prisutvecklingen gäller ordinarie priser, jämfört mellan den 1 juni 2024 och 1 juni 2025.

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDe klassiska ingredienserna på midsommarbordet har både ökat – och minskat i pris. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
De klassiska ingredienserna på midsommarbordet har både ökat – och minskat i pris. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Lax och ägg – midsommarmaten som blivit billigare

Hanna Rasmusson/TT

Matjessill, gravad lax, ägg och gräslök. Det är midsommarklassikerna som blivit billigare jämfört med förra året. Samtidigt har priset på kaffe, grädde och gräddfil dragit i väg, enligt en sammanställning från Matpriskollen.

Matpriskollen har jämfört skillnaden mellan ordinarie priser den 1 juni 2025 med 1 juni i fjol. Generellt sett har matpriserna gått upp ungefär fyra procent på ett år. Men när det gäller de vanligaste varorna på midsommarbordet är ökningen lite större, fem procent.

Bryggkaffe, västerbottenost, vispgrädde och gräddfil är varor som blivit dyrare. Särskilt mejeriprodukter har ökat i pris, vilket gör att kostnaden för midsommarmaten drar i väg något. Samtidigt är det positivt att mejeripriserna stått stilla de senaste månaderna, sedan februari i år, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Prisutveckling midsommarmat

Ägg -1 procent

Sill i glasburk +3 procent

Matjessill -1 procent

Köttbullar +3 procent

Skivad lax, gravad/kallrökt -2 procent

Västerbottenost +11 procent

Gräddfil +10 procent

Gräslök -2 procent

Kycklingfilé -1 procent

Bryggkaffe +48 procent

Vispgrädde +13 procent

Vaniljglass +4 procent

Prisutvecklingen gäller ordinarie priser, jämfört mellan den 1 juni 2024 och 1 juni 2025.

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025