loadingMängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtioendena. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Mängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtioendena. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Inrikes

Färre bakterier i mjölken ger dyrare ost

TT

Mängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtiondena, vilket påverkar både hållbarhet och osttillverkning, rapporterar P4 Jönköping.

Minskningen beror dels på de moderna mjölkrobotarna som rengör och mjölkar korna, dels på de moderna lagårdarna och att kylningen har blivit bättre. Utöver att mängden bakterier har minskat har också sammansättningen förändrats, enligt Åse Lundh, professor emirita i animaliska livsmedel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Enligt EU:s regler ska det finnas max 100 000 bakterier per milliliter mjölk men svensk mjölk innehåller endast en tiondel av det. Den låga andelen gör att mjölken håller längre och att det är mindre risk att bli sjuk av den.

Detta är dock inte bra när det är dags att göra smakrik lagrad hårdost. Jämfört med för 50 år sedan finns det färre och andra bakterier vilket gör att lagringen kan ta dubbelt så lång tid, vilket blir dyrt för både tillverkare och konsumenter.

– Vi har inte de här smakproducerande mjölksyrebakterierna i mjölken i samma utsträckning som vi hade förr, säger Åse Lundh till radiokanalen.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingMängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtioendena. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Mängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtioendena. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Inrikes

Färre bakterier i mjölken ger dyrare ost

TT

Mängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtiondena, vilket påverkar både hållbarhet och osttillverkning, rapporterar P4 Jönköping.

Minskningen beror dels på de moderna mjölkrobotarna som rengör och mjölkar korna, dels på de moderna lagårdarna och att kylningen har blivit bättre. Utöver att mängden bakterier har minskat har också sammansättningen förändrats, enligt Åse Lundh, professor emirita i animaliska livsmedel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Enligt EU:s regler ska det finnas max 100 000 bakterier per milliliter mjölk men svensk mjölk innehåller endast en tiondel av det. Den låga andelen gör att mjölken håller längre och att det är mindre risk att bli sjuk av den.

Detta är dock inte bra när det är dags att göra smakrik lagrad hårdost. Jämfört med för 50 år sedan finns det färre och andra bakterier vilket gör att lagringen kan ta dubbelt så lång tid, vilket blir dyrt för både tillverkare och konsumenter.

– Vi har inte de här smakproducerande mjölksyrebakterierna i mjölken i samma utsträckning som vi hade förr, säger Åse Lundh till radiokanalen.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025