Mängden bakterier i svensk mjölk har kraftigt minskat de senaste årtiondena, vilket påverkar både hållbarhet och osttillverkning, rapporterar P4 Jönköping.
Minskningen beror dels på de moderna mjölkrobotarna som rengör och mjölkar korna, dels på de moderna lagårdarna och att kylningen har blivit bättre. Utöver att mängden bakterier har minskat har också sammansättningen förändrats, enligt Åse Lundh, professor emirita i animaliska livsmedel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Enligt EU:s regler ska det finnas max 100 000 bakterier per milliliter mjölk men svensk mjölk innehåller endast en tiondel av det. Den låga andelen gör att mjölken håller längre och att det är mindre risk att bli sjuk av den.
Detta är dock inte bra när det är dags att göra smakrik lagrad hårdost. Jämfört med för 50 år sedan finns det färre och andra bakterier vilket gör att lagringen kan ta dubbelt så lång tid, vilket blir dyrt för både tillverkare och konsumenter.
– Vi har inte de här smakproducerande mjölksyrebakterierna i mjölken i samma utsträckning som vi hade förr, säger Åse Lundh till radiokanalen.