Forskare undersöker oroande halter mikroplaster i svenska sjöar
Hur mycket mikroplaster finns i våra svenska sjöar? Forskning vid Örebro universitet ska ta reda på mängder och varifrån det kommer. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)


Nu ska forskare ta reda på hur stora mängder mikroplaster som finns i Vänern, Vättern och Mälaren. Man tror att mycket kommer från våra hem och leds till våra sjöar via avloppsvattnet. Det leder till att vi så småningom får i oss mer miljögifter.

Forskarna vet ännu inte så mycket om mängderna mikroplaster som finns i sjöarna, eller varifrån de kommer, enligt P4 Värmland.

Plastpartiklarna i haven är ”skräckinjagande” enligt forskare

När vi tvättar följer mikroplaster med sköljvattnet och de finns också i bland annat peeling-krämer. De kommer från bildäcken genom slitage, från konstgräsplaner och båtbottenfärger.

Musslor och fiskar äter plasterna, vilket får en påverkan på hela ekosystemet och våra kroppar, berättar Magnus Engwall, professor i ekotoxikologi vid Örebro universitet, där forskningen bedrivs.

– Plastens egenskaper gör att den kan fungera som en magnet och kan suga åt sig miljögifter som finns i närheten i vattnet. Så plasten kan ackumulera och koncentrera upp miljögifterna, säger han till P4.

Vid ett tidigare test såg man att koncentrationen av mikroplaster i Vättern var mycket högre än man trott, vilket oroar Havsmyndigheten.

Kom ihåg bästa kassen när du ska handla

Undersökningen ska göras under 2017. Det resultatet behövs för att kunna föreslå åtgärder för att minska till exempel däckslitage, säger Engwall.

Ett enkelt sätt att minska tillförseln av mikroplaster i naturen är enligt Engwall att kontrollera mängden mikroplaster i varuprodukter som vi konsumerar.

Om hållbarhet: Kan vi vända klimatutvecklingen?