Juridiskt kön är inte detsamma som medicinsk verklighet. Inom vården används referensvärden som bygger på biologiska skillnader; exempelvis kan blodvärden variera beroende på om det är en man eller en kvinna. Om vi nöjer oss med en blankett från Skatteverket om könsbyte riskerar det att leda till felbehandlingar, skriver grundaren av Blodkollen Lovisa Ryding.
I Sverige är det nu möjligt att ändra sitt juridiska kön utan medicinsk utredning. Det är ett uttryck för ökad frihet och respekt för individens identitet – och det ska vi värna. Men det medför också nya utmaningar, särskilt inom sjukvården, där biologiska faktorer fortfarande spelar en avgörande roll. Inom vården används referensvärden som bygger på biologiska skillnader. Blodvärden, leverfunktion, dosering av läkemedel – allt detta kan variera kraftigt beroende på om en kropp är manlig eller kvinnlig i fysiologisk bemärkelse. Om vårdpersonal enbart utgår från det juridiska könet, som nu kan ändras med en blankett till Skatteverket, riskerar patienter att felbehandlas. Vem bär då ansvaret? Svaret är tydligt: det är vården som har ansvaret. En felaktig bedömning som leder till vårdskada för att man utgått från fel referensvärde, är en patientsäkerhetsfråga – oavsett anledning. Men det ställer vården inför ett dilemma: hur ska man navigera mellan juridisk identitet och medicinska realiteter?
Svaret är tydligt: det är vården som har ansvaret.
Det behövs nu ett tydligt nationellt regelverk. Journalsystem måste kunna skilja på juridiskt kön och medicinskt relevant kön. Vårdens personal måste utbildas i att fråga – med respekt och professionalitet – om patientens biologiska bakgrund när det är medicinskt relevant. Det är inte diskriminering, det är god vård. Vi måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt: respektera varje individs könsidentitet, och samtidigt erbjuda medicinskt säker vård. Om vi inte vågar prata om detta – av rädsla för att trampa fel – är det patienterna som får betala priset.
Vård handlar om fakta. Identitet handlar om frihet. Det ena får aldrig ersätta det andra när människors liv och hälsa står på spel.
Lovisa Ryding
Biomedicinsk analytiker och grundare av Blodkollen Sverige AB.