Storbritannien hjälper Hongkongbor med medborgarskap
Den brittiske premiärministern Boris Johnson är på väg till parlamentet där han bland annat ska tala om situationen i Hongkong. London, England den 1 juli 2020. Foto: Dan Kitwood/Getty Images


Omkring 3 miljoner Hongkongbor kommer att få rätt att stanna i Storbritannien efter att den kinesiska regimen nu infört den av omvärlden hårt kritiserade nationella säkerhetslagen i Hongkong.

Den brittiska regeringen meddelade igår att den kommer att utvidga invandringsrättigheterna för de cirka 3 miljoner Hongkonginvånare som har BNO-status i sitt pass (British National Overseas status). Beslutet kommer efter att kommunistregimen i Kina brutit sina löften om att behålla ”ett land, två system” i och med införandet av en nationell säkerhetslag i Hongkong.

Lagen innebär att Hongkongborna nu riskerar att förlora alla sina demokratiska fri- och rättigheter. Bland annat kommer dissidenter att kunna överföras till fastlandet för att dömas i det kinesiska kommunistpartiets domstolar.

Premiärminister Boris Johnson sade den 1 juli att lagen om nationell säkerhet "utgör ett klart och allvarligt brott mot den kinesisk-brittiska gemensamma förklaringen", eftersom den "strider mot Hongkongs höga grad av självständighet och är i direkt konflikt med Hongkongs grundlag. ”

– Vi klargjorde att om Kina fortsätter på den här vägen kommer vi att införa en ny väg för de med British National (Overseas) status att komma in i Storbritannien, vilket ger dem begränsat tillstånd att stanna för att bo och arbeta i Storbritannien och därefter ansöka om medborgarskap, säger han och tillägger att det är precis vad de kommer att göra nu.

Två unga demonstranter grips av polis i Causeway Bay, Hongkong den 1 juli 2020. Foto: Song Bilung/The Epoch Times

Utrikesminister Dominic Raab, som även han talade i parlamentet, lovade att infria Storbritanniens åtagande mot Hongkongs folk genom att erbjuda en skräddarsydd immigrationsväg för de med BNO-status och deras anhöriga.

BNO-status är en ny typ av brittisk nationalitet som skapades för Hongkongbor innan överlämnandet till Kina 1997. Personer med den här typen av pass har rätt att stanna i Storbritannien i upp till sex månader, men har inte tidigare automatiskt haft rätt att arbeta och studera.

I och med det nya förslaget från regeringen kommer de med BNO-status att få stanna i Storbritannien i fem år, med rätt att arbeta och studera, säger Raab. Efter fem år kan de ansöka om att få boendestatus, och ett år senare om medborgarskap.

Familjemedlemmar till de med BNO-status kommer att ha samma rättigheter, säger Raab och tillägger att det inte kommer att finnas något kvotantal.

Oppostionspartiet Labour välkomnade regeringens åtagande gentemot de med BNO-status, men säger att det inte räcker.

Den brittiska skuggutrikesministern, Lisa Nandy, säger som svar till Raab:

– Jag var djupt berörd av att se de unga aktivisterna som modigt gick ut på gatorna för att protestera mot den här lagen, med stora personliga risker. Majoriteten av dem kommer inte att omfattas av det här förslaget. De får inte överges.

Hon uppmanar även regeringen att införa Magnitskylagen så att Storbritannien kan tillämpa sanktioner mot de som bryter mot de mänskliga rättigheterna i Hongkong.

Raab bekräftade att Magnitskylagen kommer att läggas fram för parlamentet innan den 29 juli.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.