Sockersmart: Reformdags – så kan skolkafeterian bli sockersmart
Inspiration till att bli mer sockersmart
Det fräscha, sockersmarta utbudet uppskattas av eleverna på Fredrika Bremergymnasiet. Foto: Susanna Almström


Bullar, kexchoklad, chips, läsk och godis är en vanlig syn i skolornas kafeterior, men för att eleverna ska orka koncentrera sig behöver utbudet ändras. Ett gott exempel finns på en gymnasieskola i Haninge där eleverna gillar förändringen. Här är inspiration från deras nya, sockersmarta skolkafeterior.

Enligt nya råd från Livsmedelsverket från hösten 2018 bör skolkafeteriorna inte erbjuda sötsaker som godis, läsk, glass eller söta bakverk. Där ska istället finnas goda och nyttiga mellanmål.

De flesta kommuner går ut med att de följer livsmedelsverkets rekommendationer "Bra måltider i skolan", men tyvärr finns det ingen som säkerställer att det faktiskt görs.

Jag blir ledsen när jag ser skolkafeteriors sortiment med bullar, kexchoklad, chips, läsk, godis, Yoggi yalla, sötad yoghurt, chokladbollar, Festis etc. Ja, faktiskt kan vi till och med se energidrycker i sortimenten ibland. Sedan undrar vi varför många elever är okoncentrerade i skolan. Det är inte heller helt ovanligt att elever köper sin lunch från skolans kafeteria.

Det som är bra är att det finns inspirerande föregångare som visar hur skolkafeterian kan utformas på ett sockersmart sätt och att det går hem hos eleverna.

Nyttiga smoothies går hem hos eleverna. Foto: Susanna Almström

Ett bra utbud

Livsmedelsverket skriver om vad som är ett bra utbud i skolans kafeteria:

”Ett bra utbud i skolkafeterian kan bestå av smörgåsar, yoghurt, mjölk eller berikade vegetabiliska drycker, frukt grönsaker och smoothies. Kafeterian bör inte tillhandahålla söta drycker, godis, glass, bakverk eller snacks. Utrymmet för sådana livsmedel är mycket litet om eleverna ska få den näring de behöver.”

Det borde alltså finnas frukost och mellisalternativ som både ger mättnad, näring och smakar gott.

Riikka Piri, Fredrika Bremergymnasiet. Foto: Susanna Almström

På Fredrika Bremergymnasiet, en sockersmart skola sedan 2015, jobbar Riikka Piri som är en stor drivkraft och den som tillsammans med oss på En sockersmart skola gjort det möjligt att få till denna förändring. Utbudet i kafeterian har sedan fyra år tillbaka varit sockersmart, ja faktiskt nästan helt fri från tillsatt socker.

Utbudet ser ut ungefär såhär (växlar lite från dag till dag):

Olika smörgåsar med mycket grönsaker, kokta ägg, fruktsallad, frukt, grönsaksstavar, bär/fruktsmoothies, gröna smoothies, yoghurtmums (naturell yoghurt, med bär och müsli), små sockersmarta kondisbitar (Unbakery), kokosvatten, små osötade fruktjuicer, kaffe, te, vatten.

Foto: Susanna Almström

På hyllan i en av Fredrka Bremergymnasiets kafeterior. Foto: Susanna Almström

Övergång

När vi drog igång En sockersmart skolkafeteria var det många som var övertygade om att försäljningen skulle gå i botten och att eleverna skulle sätta sig helt på tvären. Idag kan vi stolt säga: ”De hade fel”.

Självklart var det en övergång och det kom många frågor om vart O’boyen och delicatobollarna hade tagit vägen. Men parallellt med förändringen så fanns vi på plats en hel del och informerade om VARFÖR vi gjorde förändringarna. Vi hade också sockerskola, tipspromenader och smoothiestationer uppställda i skåphallen där eleverna fick vara med och prova sig fram med olika smaker.

En sockersmart skola på besök för att bjuda på nyttigt gott och att ge svar på frågor. Foto: Susanna Almström

De här tillfällena gav också möjlighet till det viktiga fysiska mötet och samtalet med eleven. Vi är helt övertygade om att förändringar av denna typ måste ske i samarbete och samråd med eleverna; de har rätt att bli informerade, förstå varför och få möjlighet att ställa sina frågor. Vår erfarenhet vittnar om att det förhållningssättet, oavsett förändring, nästan alltid får positiv utgång.

Båda kafeteriorna köpte också in varsin Vitamix (blender) som personalen fick utbildning i av oss i En sockersmart skola.

Nyttigt och färgrikt. Foto: Susanna Almström

Sedan till den stora frågan: hur går försäljningen idag?

Ökad försäljning

Långt över förväntan: kafeteriorna har ungefär tre gånger högre dagskassa än tidigare och skolan har nu elever som är tokiga i sina olika smoothies, ägg, yoghurtmums och grönsaksstavar. Häromdagen tog ”Dagens gröna smoothie” slut på 10 minuter, bara en sådan sak!

Vid kafeterian sitter också en skylt med texten ”Vi är en sockersmart skola för att vi bryr oss om dig”.

Vi är också på besök mellan varven och står utanför kafeteriorna för att eleverna ska få möjlighet att komma med frågor och fira dagar som projektet har initierat. Den 2 februari firas Smoothiens dag och En sockersmart dag firas 21/10. Skolorna firar inte några andra sockerdagar.

Bild från en av skolans bildskärmar som påar provsmak på Smoothiens dag 2/2. Foto: Susanna Almström

Susanna Almström är friskvårdskonsulent och hälsopedagog och har arbetat med ungas hälsa i över 20 år. Genom Hälsofrämjandet och Korpen Haninge jobbar hon för mer fysisk rörelse hos barn och unga, bättre skolmat och en förändrad inställning till socker. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa. Hennes mål är att informera och inspirera till att bli mer sockersmart, utan pekpinnar. Läs mer i Facebook-grupperna En sockersmart skola, Fredagsfys Sverige och Smoothiens dag 2/2 och på instagram: sockersmart och fredagsfyssverige.