Sockersmart: Prova ett sockersmart kalas – alla kommer att gilla det
Inspiration till att bli mer sockersmart
Foto: Susanna Almström


Det här med kalas och socker, det sitter mycket i kultur och gamla invanda spår. När 15-åringen skulle ha kalas nyligen valde han själv sockersmart, och blev helnöjd. Här är recepten!

Vi på En sockersmart skola tycker absolut att man ibland kan äta lite socker (så länge man klarar av det utan att triggas), det är just därför vi kallar oss för sockersmart och inte sockerfri (vi utgår från WHOs uppsatta mål som ändå har ett litet utrymme, men med betoning på litet).

Dock försöker vi alltid tänka utanför sockerboxen och letar ständigt sockersmarta och mer hälsosamma alternativ. Vi försöker också bryta normer och gamla fotspår, men utan att tulla på myset och gemenskapen.

Både kladdkaka och fräscha bär och frukter ryms på ett sockersmart kalas. Foto: Susanna Almström

På bilderna ser ni ett 15-årskalas. Kasper fick själv bestämma vad han skulle bjuda familj och släkt på. Valet föll på tacos med salladsblad som alternativ till chipsen och jordgubbs/basilikavatten.

Foto: Susanna Almström

Till fikat önskade han krämiga smoothies, frukt, bär, grädde och favoritkladdkakan. Kladdkakan bakas på mandelmjöl och mycket sparsamt med muscavadosocker.

Absolut ingen saknade söta tårtor, läsk, saft, kakor etc, istället gav de en massa positiv respons på att allt kändes fantastiskt fräscht.

Man kan lätt ta bort 65-75 procent av sockermängden när man bakar och istället kombinera med grädde av något slag och lägga naturligt söta bär på sidan om. Oftast sötar vi mer naturligt hemma hos oss, med till exempel dadlar, men nu fick födelsedagsbarnet (som ytterst sällan äter tillsatt socker) önska sin födelsedagskaka. Valet föll på pappas gamla goding.

Absolut ingen saknade söta tårtor, läsk, saft, kakor etc, istället gav de en massa positiv respons på att allt kändes fantastiskt fräscht.

När gästerna hade gått utbrast 15-åringen högt:

– Mamma, det här blev helt perfekt, jag saknade ingenting.

Så vänner, våga bryta gamla spår och testa ett sockersmart kalas nästa gång.

Jonathans solgula, krämiga smoothie

Det här behövs

250 g tinad ananas

250 g tinad mango

1 skalad citron (hela citronen ska i)

1 1/2 dl valfri grädde

Gör så här

Mixa allt till en slät smoothie. Tillsätt lite vatten om du vill ha lösare konsistens.

Foto: Susanna Almström

Kaspers favoritsmoothie

Det här behövs

150 g hallon

150 g jordgubbar

150 g blåbär

En näve bladspenat

Vatten efter önskad konsistens

Gör så här

Blanda de tinade bären med lite vatten i taget tills du får önskad konsistens. Häll i bladspenaten och mixa hårt tills smoothien är helt slät.

Önskar man en ännu krämigare och lyxigare smoothie så kan man byta ut vattnet mot valfri grädde.

Jordgubb/basilikavatten

Lägg jordgubbar och några kvistar basilika i en karaff eller kanna med vatten. Låt det stå någon eller några timmar innan gästerna kommer så att vattnet tar smak.

Servera smoothies och vatten i husets finglas, det är ju ändå kalas!

Foto: Susanna Almström

Pappa Tommys sockersmarta kladdkaka

Det här behövs

2 dl mandelmjöl

1 dl raw kakao

150 g smör

2 st ägg

0,8 dl muscovadosocker

1 tsk äkta vaniljpulver

En skvätt starkt kaffe (går att utesluta)

Gör så här

Smörj en form (ca 20 cm i diameter) med löstagbar kant, med kokosfett. Smält smöret försiktigt. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smör.

Blanda ihop mjöl, kakao och vaniljpulver, och rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt kaffet. Rör försiktigt.

Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen. 180 grader i cirka 6-12 minuter beroende på ugn, det skiljer sig mycket så håll koll. Känn efter med en gaffel, den ska vara rejält kladdig när den tas ut då den stabbar till sig efteråt. Servera med bär och valfri grädde.

Foto: Susanna Almström

Susanna Almström är friskvårdskonsulent och hälsopedagog och har arbetat med ungas hälsa i över 20 år. Genom Hälsofrämjandet och Korpen Haninge jobbar hon för mer fysisk rörelse hos barn och unga, bättre skolmat och en förändrad inställning till socker. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa. Hennes mål är att informera och inspirera till att bli mer sockersmart, utan pekpinnar. Läs mer i Facebook-grupperna En sockersmart skola, Fredagsfys Sverige och Smoothiens dag 2/2 och på instagram: sockersmart och fredagsfyssverige.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.