Nyupptäckt hundporträtt av Il Guercino säljs på auktion


En tidigare okänd hundmålning av den italienska barockkonstnären Il Guercino kommer att säljas på det brittiska auktionsverket Cheffins i början av mars.

Den blev en sensationell upptäckt när målningen hamnade hos auktionsverket efter att ha hängt i en privat bostad i Suffolk i 167 år. Den nuvarande ägarens gammelfarfar köpte den i Rom 1850, men nuvarande ägaren kände inte till vem som målat tavlan, skriver Cheffins.

Specialisterna som tillkallades identifierade målningen som ur Bolognaskolan, en riktning inom italienskt måleri under barocken. Il Guercino-experten Nicholas Turner ansåg sedan att den skulle tillskrivas konstnären, och fick medhåll från flera håll.

Il Guercinos studie av en italiensk cane corso-hund, 1625. Olja på duk, 56×76 cm. Foto: Cheffins

Il Guercino, som egentligen hette Giovanni Francesco Barbieri (1591-1666) var en av Italiens mest uppskattade barockkonstnärer. Djur ingår ofta i hans målningar, men ett enskilt porträtt av en hund är sällsynt.

Hunden på den nyupptäckta tavlan är av den gamla rasen cane corso, en föregångare till italiensk mastiff, och den uppskattades särskilt av romarna för sitt mod, sin styrka och sitt ädla sinnelag. Än idag används rasen som jakt- eller vakthund.

– Cheffins-hundens personlighet är så vackert iakttagen och skildrad att det är frestande tanke att det var konstnärens egen hund, men även om det inte var det så var det en som han beundrade, hade ett band till och bevisligen älskade. Med detta i bakhuvudet är detta djur till och med mer av ett ”porträtt” än vad Aldrovandis jakthund är, säger Nicholas Turner till Cheffins om målningen.

Bara en ytterligare hundmålning av konstnären finns bevarad: det kända porträttet av Aldrovandi-hunden (1625) som finns på Norton Simon Museum i Kalifornien, USA. Aldrovandi-hunden är en brun mastiff som ägdes av den italienska greven Filippo Aldrovandi, vars vapen syns på hundhalsbandet.

"Aldrovandi-hunden", Il Guercino 1625. Olja på duk, 111.8 x 173.4 cm. The Norton Simon Foundation. Foto: The Norton Simon Foundation

Il Guercino, som fick sitt smeknamn tack vare sin vindögdhet, föddes i ett fattigt hem i Cento, som ligger nära Ferrara. Han var en självlärd konstnär som lät sig influeras av Carracciaakademin, Caravaggio och Bolognaskolan. Han utvecklade en egen koloristisk, målerisk stil. 1621 fick han i uppdrag av påve Gregorius XV att måla altartavlor och fresker, och när han återvände till Bologna 1642 blev han en av stadens ledande konstnärer.

Il Guercinos ”Madonna med evangelisten Johannes och Gregorius mirakel”, 1639.

I fjol uppmärksammades konstnären när en stulen målning återfanns i Casablanca, Marocko. Il Guercinos ”Madonna med evangelisten Johannes och Gregorius mirakel” från 1639 stals från kyrkan San Vincenzo i Modena i norra Italien 2014, och hade vid tillfället ett värde på nära 60 miljoner kronor, skriver Global Times

Det nyupptäckta hundporträttet värderas till mellan motsvarande runt 890 000 och 1 333 000 kronor. Försäljningen kommer att äga rum den 7 mars 2018.

Självporträtt av Il Guercino från 1635.