loading


Cappuccinopannacottan serveras med en lättvispad vaniljgrädde och säsongens bär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Cappuccinopannacottan serveras med en lättvispad vaniljgrädde och säsongens bär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Sagan om Trogen och Otrogen” och festlig cappuccinopannacotta

Eva Sagerfors

Av folksagorna kan vi på de tydligaste sätt påminnas om gott och ont. Vännerna Trogen och Otrogen får sina prövningar när de söker lyckan i livet. Till sagan bjuder vi en festlig dessert med tydlig, men mild smak av kaffe, serverad med hemgjord vaniljvisp och säsongens bär.

Den här festliga efterrätten är enkel och snabb att göra från grunden. Vi använder naturlig sötning med honung och vaniljpulver från vaniljstänger, utan extra tillsatser. Till pannacottan väljer vi goda bär med lite syrlighet i. Sommartid kan det vara jordgubbar och på senhösten kan man gärna ha tranbär till.

Receptet kommer från webbsidan Innemiljö & Hälsa, en sida med information om sådant som påverkar vår innemiljö och därmed även vår hälsa. Här kommer också kosten in.

Till pannacottan kan man välja antingen syrad grädde eller vanlig vispgrädde. Syrad grädde ger extra tillskott av nyttiga bakterier, vilket stärker immunförsvaret. Vill man göra egen syrad grädde kan man göra den till exempel med hjälp av yoghurt.

Folksagor

Prosten Carl Fredrik Cavallius föddes 1781 i Småland. Han växte upp i en stor familj där det ofta berättades både folksagor och om pappa kaptenens äventyr. Prosten fick ett varmt intresse för sagor och blev en stor sagoberättare. Enligt Jöran Sahlgrens förord till samlingen Svenska Folksagor (1941) hade han stor kännedom om den sydsmåländska allmogens liv, seder och traditioner. Så småningom tog han sig uppdraget att samla in folksagor och fick stor betydelse för folksagans bevarande i Sverige.

Cavallius hade ett särskilt stort intresse för de moraliska lärdomar man kunde dra av sagorna. I ett brev daterat den 8 oktober 1843 skriver han till sin son:

”Sagornas tid är nära förfluten. Skada att jag i min barndom icke kom att tänka på att sådant en gång kunde bli begärligt. Jag har hört många hundrade, men nu minnes jag dem icke mer.”

I Svenska Folksagor hittar vi sagan om ”Trogen och Otrogen”, som här återberättas i korthet. Receptet följer efter sagan.

Trogen och Otrogen

Det var en gång två unga män som tjänade på samma kungsgård. Han som kallades Trogen var ärlig och trogen i allt. Den andre hade fått sitt namn, Otrogen, på grund av att han var falsk och opålitlig. De var ändå goda vänner eftersom Trogen i sin enfald litade på Otrogen.

Någon dag innan midsommar lämnade de sin tjänst och gav sig ut i världen med var sin matsäck. Närmare kvällen blev de hungriga.

– Det vore synd att äta av båda matsäckarna på en gång. Låt oss äta upp din först, så tar vi min sedan, sade Otrogen.

Trogen gick med på det och efter tre dagar hade de ätit upp Trogens matsäck. På fjärde dagen sade Trogen:

– Jag är förfärligt hungrig, låt oss sitta ner och äta av din matsäck.

Men det gick inte Otrogen med på, den behövde han själv eftersom han inte kunde veta när de skulle komma ut ur skogen.

– Men du har ju fått av min matsäck, sade Trogen.

– Ja, och det smakade gott. Men då visste jag inte att skogen var så stor, sade Otrogen.

Trogen var så hungrig att han trodde att han skulle dö. Då sade Otrogen att om han fick sticka ut Trogens ena öga så skulle han få av matsäcken. Det var inget lätt beslut, men bättre att leva med bara ett öga än att dö av hunger, tänkte Trogen, och gick med på det.

Dagen efter fortsatte vandringen genom den stora skogen och mot kvällen blev Trogen hungrig igen. Han bad då Otrogen om att få lite mat.

– Nej, jag har inte mer än jag behöver själv, sade Otrogen.

– Vill du låta mig dö av hunger? sade Trogen.

– Gärna för mig, sade Otrogen.

Men om han fick sticka ut också det andra ögat, så skulle Trogen få mat, sade Otrogen.

– Sedan ska jag leda dig ut ur skogen och så kan vi tigga oss fram, så slipper vi arbeta, föreslog han.

Trogen hade en svår kamp med sig själv innan han gick med på det. Men så snart Otrogen hade stuckit ut det andra ögat sprang han sin väg.

– God natt, Trogen. Mig ser du aldrig mer. Och kom ihåg att ett gott förstånd är inte så oävet att ha.

Trogen låg på marken och jämrade sig, men förstod att om han låg kvar så kunde det komma vilda djur och äta upp honom. Han kände sig för och klättrade så upp i ett stort träd.

När han satt där började det prassla och knaka i skogen. Ljuden närmade sig och upphörde just vid trädet där han satt. En björn, en räv och en varg hade samlats där under. De tre hälsade på varandra.

– Det var roligt att vi kunde hålla vår överenskommelse och mötas här denna midsommarnatt, sade björnen.

Sedan frågade han de andra vad de hade för viktiga nyheter från sina vandringar. Vargen berättade då om ett underligt äppelträd som växte i kungens trädgård. Det hade silverglänsande äpplen på ena sidan och guldgula på andra. Björnen kände till trädet och berättade att det under äppelträdet finns en skatt som kungen länge har letat efter.

– Han har lovat sin dotter till den som kan hitta skatten.

Foto: Couleur/Pixabay

Räven hade inte lika fina nyheter, men väl något som kunde ha stor betydelse för dem. Han förklarade att om någon som har blivit blind tar av daggen som faller på linden den här natten och stryker den på sina ögon, så får han synen tillbaka.

Björnen avslutade mötet med att försäkra sig om att ingen av de andra skulle låta någon människa få veta om dessa hemligheter.

– De har det tillräckligt bra ändå. Räck mig era tassar som tecken på att ni håller tyst.

När djuren hade försvunnit kände Trogen sig för i trädet där han satt. Daggen hade redan fallit och han strök den på sina ögon. Strax fick han synen igen och han tackade Gud i sin stora glädje.

På morgonen gick han vidare, fann en stor väg och följde den för att komma till huvudstaden där kungen hade sitt slott. Han fick köpa sig lite mat av en gammal gumma och hon pekade också ut vägen till kungens trädgårdsmästare. Väl där fick han tjänst. Trogen arbetade flitigt och ordentligt och blev omtyckt av alla.

Han funderade mycket på vilket träd det kunde vara som hade de märkliga frukterna. Frampå sommaren när frukten började mogna hittade han trädet.

En dag gick kungen och strosade i trädgården. Trogen sprang då fram, bugade sig och frågade om skatten.

– Ers majestät har länge låtit leta efter en skatt. Om jag får gräva var jag vill i trädgården ska jag med Guds hjälp hitta den.

Det gick kungen med på, och om han hittade skatten så skulle han också få prinsessan till äkta.

Trogen hämtade en spade och började gräva på sidan av det underliga äppelträdet, under de guldgula äpplena. Snart började det rulla mynt omkring honom på alla sidor. Kungen blev så glad att han tog Trogen i famn.

– Du ska bli min måg och den främste mannen i mitt rike näst mig själv!

Trogen fördes sedan till prinsessan som genast fattade tycke för honom. Snart firades det bröllop i sju dagar.

Dagen efter bröllopet var Trogen ute och åkte häst och vagn. När de for längs vägen såg de en fattig tiggare som stod vid vägkanten. Trogen stannade och kastade ett silvermynt till tiggaren. Men när denne såg upp mot honom kände han igen sin gamle vän.

Det var knappt att Otrogen kände igen Trogen, som han trodde hade blivit uppäten av vilda djur.

– Jo, jag är densamme som du så nedrigt bedrog och övergav. Men det har gått mig väl. Du tycks däremot inte ha vunnit något på din ondska.

– Nej, från den dagen jag gjorde dig så illa har allt gått mig emot, och nu är jag den eländigaste människan på jorden. Nu kan du straffa mig för min missgärning.

Men Trogen sade att han inte var av den långsinta typen. Istället bjöd han Otrogen att komma och bo med honom i slottet. Otrogen blev väl emottagen på slottet och så småninom berättade Trogen sin historia.

– Åhå, tänkte Otrogen. Nu vet jag hur jag ska bära mig åt för att bli lika rik och mäktig. På midsommar ska jag klättra upp i den där linden, så kanske jag också kan snappa upp några hemligheter.

Vintern gick långsamt för Otrogen. Varje dag avundades han Trogens lycka. Men när midsommarafton kom gav sig Otrogen iväg till skogen. Snart hittade han linden och klättade upp i den.

Efter en stund kom även denna gång de tre djuren. Björnen var arg och frågade vem av dem som var förrädaren, eftersom hemligheterna hade sluppit ut och skatten nu var uppgrävd.

– Vet du Mickel räv, jag tror nästan att det är du som har skvallrat, sade han.

– Nej, bror björn, jag är oskyldig. Någon måtte ha lyssnat på oss då, och kanske sitter han här och lyssnar nu också.

Därpå hoppade han omkring trädet medan han spanade uppåt. Snart fick han syn på Otrogen. Och när djuren fått ner honom från trädet gick det honom inte väl.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Cappuccinopannacotta med vaniljvisp

Det här behövs för 6 portioner

Pannacotta

6 dl syrad eller vanlig grädde

1 ½ msk frystorkat kaffepulver, ekologiskt

2 tsk gelatinpulver, gärna från gräsbetesdjur

1 ½ msk honung, smaka dig fram

1 nypa salt

Vaniljvisp

2 dl syrad eller vanlig grädde

2 st äggulor

1 msk honung, smaka dig fram

½ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Tillbehör

Syrliga bär, till exempel jordgubbar eller tranbär. Citronmeliss till jordgubbarna.

Gör så här

Vill man göra vanlig vaniljgrädde så behövs inte äggulorna.

Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om och värm försiktigt under omrörning tills gelatinet har smält. Det behöver inte bli särskilt varmt.

Häll upp i portionsskålar och låt stå kallt tills det har stelnar. Har man bara lite tid på sig kan man ställa dem i frysen i några minuter.

Vispa ingredienserna till vaniljgrädden och spritsa eller klicka ut i varje skål. Dekorera med bär och en grön kvist. Servera gärna mer bär vid sidan om.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Cappuccinopannacottan serveras med en lättvispad vaniljgrädde och säsongens bär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Cappuccinopannacottan serveras med en lättvispad vaniljgrädde och säsongens bär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Sagan om Trogen och Otrogen” och festlig cappuccinopannacotta

Eva Sagerfors

Av folksagorna kan vi på de tydligaste sätt påminnas om gott och ont. Vännerna Trogen och Otrogen får sina prövningar när de söker lyckan i livet. Till sagan bjuder vi en festlig dessert med tydlig, men mild smak av kaffe, serverad med hemgjord vaniljvisp och säsongens bär.

Den här festliga efterrätten är enkel och snabb att göra från grunden. Vi använder naturlig sötning med honung och vaniljpulver från vaniljstänger, utan extra tillsatser. Till pannacottan väljer vi goda bär med lite syrlighet i. Sommartid kan det vara jordgubbar och på senhösten kan man gärna ha tranbär till.

Receptet kommer från webbsidan Innemiljö & Hälsa, en sida med information om sådant som påverkar vår innemiljö och därmed även vår hälsa. Här kommer också kosten in.

Till pannacottan kan man välja antingen syrad grädde eller vanlig vispgrädde. Syrad grädde ger extra tillskott av nyttiga bakterier, vilket stärker immunförsvaret. Vill man göra egen syrad grädde kan man göra den till exempel med hjälp av yoghurt.

Folksagor

Prosten Carl Fredrik Cavallius föddes 1781 i Småland. Han växte upp i en stor familj där det ofta berättades både folksagor och om pappa kaptenens äventyr. Prosten fick ett varmt intresse för sagor och blev en stor sagoberättare. Enligt Jöran Sahlgrens förord till samlingen Svenska Folksagor (1941) hade han stor kännedom om den sydsmåländska allmogens liv, seder och traditioner. Så småningom tog han sig uppdraget att samla in folksagor och fick stor betydelse för folksagans bevarande i Sverige.

Cavallius hade ett särskilt stort intresse för de moraliska lärdomar man kunde dra av sagorna. I ett brev daterat den 8 oktober 1843 skriver han till sin son:

”Sagornas tid är nära förfluten. Skada att jag i min barndom icke kom att tänka på att sådant en gång kunde bli begärligt. Jag har hört många hundrade, men nu minnes jag dem icke mer.”

I Svenska Folksagor hittar vi sagan om ”Trogen och Otrogen”, som här återberättas i korthet. Receptet följer efter sagan.

Trogen och Otrogen

Det var en gång två unga män som tjänade på samma kungsgård. Han som kallades Trogen var ärlig och trogen i allt. Den andre hade fått sitt namn, Otrogen, på grund av att han var falsk och opålitlig. De var ändå goda vänner eftersom Trogen i sin enfald litade på Otrogen.

Någon dag innan midsommar lämnade de sin tjänst och gav sig ut i världen med var sin matsäck. Närmare kvällen blev de hungriga.

– Det vore synd att äta av båda matsäckarna på en gång. Låt oss äta upp din först, så tar vi min sedan, sade Otrogen.

Trogen gick med på det och efter tre dagar hade de ätit upp Trogens matsäck. På fjärde dagen sade Trogen:

– Jag är förfärligt hungrig, låt oss sitta ner och äta av din matsäck.

Men det gick inte Otrogen med på, den behövde han själv eftersom han inte kunde veta när de skulle komma ut ur skogen.

– Men du har ju fått av min matsäck, sade Trogen.

– Ja, och det smakade gott. Men då visste jag inte att skogen var så stor, sade Otrogen.

Trogen var så hungrig att han trodde att han skulle dö. Då sade Otrogen att om han fick sticka ut Trogens ena öga så skulle han få av matsäcken. Det var inget lätt beslut, men bättre att leva med bara ett öga än att dö av hunger, tänkte Trogen, och gick med på det.

Dagen efter fortsatte vandringen genom den stora skogen och mot kvällen blev Trogen hungrig igen. Han bad då Otrogen om att få lite mat.

– Nej, jag har inte mer än jag behöver själv, sade Otrogen.

– Vill du låta mig dö av hunger? sade Trogen.

– Gärna för mig, sade Otrogen.

Men om han fick sticka ut också det andra ögat, så skulle Trogen få mat, sade Otrogen.

– Sedan ska jag leda dig ut ur skogen och så kan vi tigga oss fram, så slipper vi arbeta, föreslog han.

Trogen hade en svår kamp med sig själv innan han gick med på det. Men så snart Otrogen hade stuckit ut det andra ögat sprang han sin väg.

– God natt, Trogen. Mig ser du aldrig mer. Och kom ihåg att ett gott förstånd är inte så oävet att ha.

Trogen låg på marken och jämrade sig, men förstod att om han låg kvar så kunde det komma vilda djur och äta upp honom. Han kände sig för och klättrade så upp i ett stort träd.

När han satt där började det prassla och knaka i skogen. Ljuden närmade sig och upphörde just vid trädet där han satt. En björn, en räv och en varg hade samlats där under. De tre hälsade på varandra.

– Det var roligt att vi kunde hålla vår överenskommelse och mötas här denna midsommarnatt, sade björnen.

Sedan frågade han de andra vad de hade för viktiga nyheter från sina vandringar. Vargen berättade då om ett underligt äppelträd som växte i kungens trädgård. Det hade silverglänsande äpplen på ena sidan och guldgula på andra. Björnen kände till trädet och berättade att det under äppelträdet finns en skatt som kungen länge har letat efter.

– Han har lovat sin dotter till den som kan hitta skatten.

Foto: Couleur/Pixabay

Räven hade inte lika fina nyheter, men väl något som kunde ha stor betydelse för dem. Han förklarade att om någon som har blivit blind tar av daggen som faller på linden den här natten och stryker den på sina ögon, så får han synen tillbaka.

Björnen avslutade mötet med att försäkra sig om att ingen av de andra skulle låta någon människa få veta om dessa hemligheter.

– De har det tillräckligt bra ändå. Räck mig era tassar som tecken på att ni håller tyst.

När djuren hade försvunnit kände Trogen sig för i trädet där han satt. Daggen hade redan fallit och han strök den på sina ögon. Strax fick han synen igen och han tackade Gud i sin stora glädje.

På morgonen gick han vidare, fann en stor väg och följde den för att komma till huvudstaden där kungen hade sitt slott. Han fick köpa sig lite mat av en gammal gumma och hon pekade också ut vägen till kungens trädgårdsmästare. Väl där fick han tjänst. Trogen arbetade flitigt och ordentligt och blev omtyckt av alla.

Han funderade mycket på vilket träd det kunde vara som hade de märkliga frukterna. Frampå sommaren när frukten började mogna hittade han trädet.

En dag gick kungen och strosade i trädgården. Trogen sprang då fram, bugade sig och frågade om skatten.

– Ers majestät har länge låtit leta efter en skatt. Om jag får gräva var jag vill i trädgården ska jag med Guds hjälp hitta den.

Det gick kungen med på, och om han hittade skatten så skulle han också få prinsessan till äkta.

Trogen hämtade en spade och började gräva på sidan av det underliga äppelträdet, under de guldgula äpplena. Snart började det rulla mynt omkring honom på alla sidor. Kungen blev så glad att han tog Trogen i famn.

– Du ska bli min måg och den främste mannen i mitt rike näst mig själv!

Trogen fördes sedan till prinsessan som genast fattade tycke för honom. Snart firades det bröllop i sju dagar.

Dagen efter bröllopet var Trogen ute och åkte häst och vagn. När de for längs vägen såg de en fattig tiggare som stod vid vägkanten. Trogen stannade och kastade ett silvermynt till tiggaren. Men när denne såg upp mot honom kände han igen sin gamle vän.

Det var knappt att Otrogen kände igen Trogen, som han trodde hade blivit uppäten av vilda djur.

– Jo, jag är densamme som du så nedrigt bedrog och övergav. Men det har gått mig väl. Du tycks däremot inte ha vunnit något på din ondska.

– Nej, från den dagen jag gjorde dig så illa har allt gått mig emot, och nu är jag den eländigaste människan på jorden. Nu kan du straffa mig för min missgärning.

Men Trogen sade att han inte var av den långsinta typen. Istället bjöd han Otrogen att komma och bo med honom i slottet. Otrogen blev väl emottagen på slottet och så småninom berättade Trogen sin historia.

– Åhå, tänkte Otrogen. Nu vet jag hur jag ska bära mig åt för att bli lika rik och mäktig. På midsommar ska jag klättra upp i den där linden, så kanske jag också kan snappa upp några hemligheter.

Vintern gick långsamt för Otrogen. Varje dag avundades han Trogens lycka. Men när midsommarafton kom gav sig Otrogen iväg till skogen. Snart hittade han linden och klättade upp i den.

Efter en stund kom även denna gång de tre djuren. Björnen var arg och frågade vem av dem som var förrädaren, eftersom hemligheterna hade sluppit ut och skatten nu var uppgrävd.

– Vet du Mickel räv, jag tror nästan att det är du som har skvallrat, sade han.

– Nej, bror björn, jag är oskyldig. Någon måtte ha lyssnat på oss då, och kanske sitter han här och lyssnar nu också.

Därpå hoppade han omkring trädet medan han spanade uppåt. Snart fick han syn på Otrogen. Och när djuren fått ner honom från trädet gick det honom inte väl.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Cappuccinopannacotta med vaniljvisp

Det här behövs för 6 portioner

Pannacotta

6 dl syrad eller vanlig grädde

1 ½ msk frystorkat kaffepulver, ekologiskt

2 tsk gelatinpulver, gärna från gräsbetesdjur

1 ½ msk honung, smaka dig fram

1 nypa salt

Vaniljvisp

2 dl syrad eller vanlig grädde

2 st äggulor

1 msk honung, smaka dig fram

½ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Tillbehör

Syrliga bär, till exempel jordgubbar eller tranbär. Citronmeliss till jordgubbarna.

Gör så här

Vill man göra vanlig vaniljgrädde så behövs inte äggulorna.

Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om och värm försiktigt under omrörning tills gelatinet har smält. Det behöver inte bli särskilt varmt.

Häll upp i portionsskålar och låt stå kallt tills det har stelnar. Har man bara lite tid på sig kan man ställa dem i frysen i några minuter.

Vispa ingredienserna till vaniljgrädden och spritsa eller klicka ut i varje skål. Dekorera med bär och en grön kvist. Servera gärna mer bär vid sidan om.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024