Traditionellt sett är kamomill känt för sina lugnande och rogivande egenskaper. Många kvällstéer innehåller kamomill för att främja insomning.
Örten verkar lugnande på både hjärtat, huvudet och nervsystemet. Förr rekommenderades man att dricka kamomillte om man var upprörd eller irriterad för att förhindra att ”hjärtat tog skada”, som man sade då.
Kamomill verkar inflammationshämmande och kramplösande på mage, tarm och livmoder och kan till exempel intas vid menstruationssmärtor, gaser i magen och magkatarr.
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
I antiken användes kamomillolja för att lindra och mjuka upp stela och värkande leder.
Så känner du igen kamomill
Titta efter en prästkragelik blomma med dillaktiga blad. Oftast är stjälken förgrenad. Till skillnad från baldersbrå doftar kamomillen, och blombottnen är ihålig.
Du kan enkelt göra din egen kamomillolja:
1. Skörda blommorna i torrt och soligt väder när de är helt utslagna och doften är som starkast. Självklart kan du även inhandla kamomillblommor i hälsokostaffären.
2. Fyll en burk eller flaska med torkade blommor
3. Häll över olivolja så att den täcker blommorna
4. Låt oljan stå i solen i två veckor
5. Förvara oljan i kylskåpet
Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.