Alexandra De Paoli: Planera för ett örtapotek i odlingarna
Gå ut och plocka medicinen i trädgården vid behov.


Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om ett urval av bra växter att ha i sin trädgård för sitt eget örtapotek. Här finns något som hjälper magen, något mot hosta, mot muskelvärk och örter för att sova bättre.

Med läkande örter i odlingarna kan man gå ut och skörda sin egen medicin mot vanliga, enklare åkommor vid behov. En stor kruka på balkongen fungerar lika bra som en pallkrage eller rabatt i trädgården. Här kan man välja att sätta växter som är bra för de olika husbehov man har.

Hos vissa örter är de verksamma ämnena vattenlösliga. De växterna kan torkas och användas till te. Andra örter har aktiva ämnen som är fettlösliga och bäst löses ut i olja som får dra ett tag innan den kan användas.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli ger här några exempel på användbara växter, från Yles program Strömsö.

Planera rabatten

För att hålla rabatten fin under hela säsongen tipsar Alexandra om att så läkeörterna lite tätare och att sedan gallra då och då under sommaren.

Blanda växter du skördar av och växter som får stå kvar, i samma rabatt; då syns skörden mindre. Så rosorna och örterna får gärna samsas i samma rabatt.

Läkevänderot

Vänderot. Foto: Jörgen Sagerfors

Läkevänderoten, Valeriana officinalis, har fina rosa blommor, men det är roten man använder för att lättare kunna sova. När man har gjort roten ren låter man den torka och kan sedan göra te på den. Är man stressad eller orolig kan téet ha en lugnande verkan.

Örten är tvåårig och känd sedan medeltiden. Det latinska namnet officinalis kommer från officina som betyder verkstad, apotek, och syftar på växtens användning till läkning.

Citronmeliss

Även den här örten är lugnande, och har en god doft. Te på citronmeliss lugnar och passar bra i ett kvällste. Den verkar också blodtryckssänkande. Alexandra rekommenderar att ta en kopp te om dagen.

För att få mest näring i växten, plocka citronmelissen innan blomknopparna kommer. Knipsa av och torka både stjälk och blad hos citronmelissen. Förvara örterna mörkt i en lufttät burk av plåt eller glas så håller de bäst.

Johannesört

Äkta johannesört, Hypericum perforatum. Foto: Björn S. CC BY-SA 2.0

Plocka blommorna och lägg i en glasburk med olja, till exempel olivolja eller rapsolja. Oljan ska täcka blommorna. Låt burken stå i ett soligt fönster med lock på. Sila sedan av när oljan har blivit starkt röd.

Oljan är bra mot muskelvärk och muskelinflammationer. Använd den som en massageolja. Oljan håller ett år och kan förvaras i rumstemperatur.

Obs! Kroppsdelar som är smorda med oljan bör inte vara i direkt solljus eftersom johannesört är fotosensibiliserande och därmed ökar hudens känslighet för solen. 

Kungsmynta/oregano

Oregano har lätt att trivas och växa. Den är bra mot matsmältningsproblem och för att få bättre aptit. Gör en kopp te vid behov. Andra örter som har samma verkan är basilika, kyndel och mejram.

Timjan

Timjan (till vänster).

Bra mot hosta. Ta två teskedar torkad ört till en kopp te på 2,5 dl hett vatten. Låt det dra i 5 minuter.

Rosmarin

Rosmarin sätter fart på blodcirkulationen och passar därför bra när man är frusen. Klipp färska blad och lägg i olivolja. Låt burken stå i två veckor, sila sedan och använd oljan att smörja med för att få värme.

Doften från rosmarin hjälper en att fokusera. Alexandra tipsar om att ta med sig en färsk kvist rosmarin i bilen under en långkörning för att man ska kunna hålla sig skärpt. Likaså kan studenten som har tentamen lägga en kvist rosmarin på bänken bredvid sig.

Torkning

Bred ut örterna för att torka, då är det lättare att komma ihåg dem och att hinna ta hand om dem innan de tappat sina näringsämnen. Lägg dem i en luftig korg eller på ett lakan på en säng eller soffa, men undvik direkt solljus.

Förvara de torkade växterna torrt och i rumstemperatur.

Hur väljer man?

Fundera på vad familjen har för behov och välj växter utefter det.

Bjud katten på vänderot.

Har man mycket vänderot kan man bjuda katten på det. Alexandra berättar att katter älskar doften av vänderot. Torka roten och stoppa in den i en kattleksak så att katten får leka med den.

– Då kommer du att ha en katt som är för evigt jättelycklig, de biter i den och slickar på den och sover med den i famnen, säger hon.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.