”Konspirationsteorin” om labbet i Wuhan nu accepterad

Teorin om labbläckan i Wuhan

Vy över högsäkerhetslaboratoriet i Wuhan. Teorin om att coronaviruset skapats och läckt ut från laboratoriet bedöms nu av allt fler som trolig. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images


Den plötsliga förändringen i synen på att coronaviruset kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina är märklig och ett tecken på ”hur korrupt vårt system har blivit”, enligt evolutionsbiologen Bret Weinstein.

Bret Weinstein är biolog och en av värdarna för den amerikanska podcasten DarkHorse. Sedan i fjol har han undersökt möjligheten att coronaviruset kan ha skapats i ett laboratorium. Till programmet ”American Thought Leaders” på Epoch TV säger han att det faktum att hypotesen nu blivit allmänt accepterad i det internationella samfundet är ”väldigt mystiskt”.

– Min kanal var väldigt tidigt ute i den här frågan, och det var tydligt för många av oss med tanke på det otroliga sammanträffandet att viruset först dök upp i Wuhan där det finns ett laboratorium med biosäkerhet nivå 4 som har studerat dessa virus och utvecklat dem. Det var tydligt att det åtminstone fanns en rimlig hypotes som behövde diskuteras.

Weinstein, som är gästforskare vid Princeton University i New Jersey, menar att de som diskuterade teorin innan den fick fotfäste blev stigmatiserade och smutskastade och ”betraktades som allt från rasister till reaktionära”.

– Allt vi gjorde var att följa bevisen. Förändringen av narrativet var väldigt mystisk måste jag säga, fortsätter Weinstein.

Evolutionsbiologen och podcastprogramledaren Bret Weinstein var en av de första som diskuterade Wuhanlabbets roll i spridningen av viruset. Foto: Epoch Times

Militära experiment på djur

Teorin att viruset var ett resultat av en läcka från virologiska institutet i Wuhan stämplades som en konspirationsteori i fjol. Den senaste tiden har teorin emellertid fått fotfäste, då ett växande antal forskare och tjänstemän har gett den sitt stöd.

Covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset, rapporterades först i den kinesiska staden Wuhan.

En rapport från amerikanska utrikesdepartementet i januari 2021 väckte frågor om huruvida utbrottet skulle kunna vara resultatet av en olycka vid institutet i Wuhan.

I rapporten nämndes att USA hade ”skäl att tro” att flera forskare på institutet blivit sjuka hösten 2019 med liknande symptom som både covid-19 och vanlig säsongsinfluensa.

Departementet sade också att labbet hade genomfört hemliga militära experiment på djur sedan 2017, och att labbet har en historia av att genomföra så kallad gain-of-function-forskning på virus. I sådan forskning modifieras virus för att få nya eller stärkta förmågor.

President Joe Biden beordrade den 26 maj USA:s olika underrättelseorganisationer att ta fram en rapport inom 90 dagar beträffande virusets ursprung. Han sade då att underrättelsetjänsterna tittade på olika teorier, bland annat möjligheten att det skett en laboratorieolycka i Kina.

Weinstein kritiserar förklaringarna som kommit de senaste veckorna från ”alla dem som fått historien om bakfoten” efter att teorin om läckan från laboratoriet blivit mer accepterad.

Foto: Virologen Yan Limeng från Hongkong hävdade i en intervju med Fox News den 15 september 2020 att hon hade starka bevis för att coronaviruset inte hade ett naturligt ursprung. Faktagranskaren Politifact citerade artikeln i sin granskning och stämplade det som konspirationsteorier, med hänvisning till forskare som var säkra på att SARS-CoV-2-viruset inte kunde ha skapats av människor. Foto: Brendon Fallon

Yan Limeng: ”Virus skapat av människor”

Till exempel drog faktagranskaren Politifact den 24 maj i tysthet tillbaka en faktagranskning från september 2020 som stämplade teorier från en virolog i Hongkong om att covid-19 hade sitt ursprung i ett laboratorium som felaktig och en ”avslöjad konspirationsteori”.

”Påståendet är felaktigt och löjligt”, sades det i den nu arkiverade faktagranskningen. ”Vi betraktar det som en lögn som blivit påkommen.”

I en senare uppdatering förklarade Politifact varför man tagit bort granskningen.

”När den här faktagranskningen först publicerades i september 2020 hade Politifact bland sina källor forskare som försäkrade att SARS-CoV-2-viruset inte kunde ha varit manipulerat. Den försäkran är numera vida omstridd”, sades det i kommentaren.

”Av den anledningen tar vi bort den här faktagranskningen från vår databas i väntan på en mer grundlig granskning. För närvarande betraktar vi påståendet som att det saknar stöd av bevis och som omtvistat.”

I den ursprungliga faktagranskningen av Politifact citerades en intervju i Fox News den 15 september 2020 med Hongkong-virologen Yan Limeng, där hon sade att hon har ”starka vetenskapliga bevis” för att covid-19 ”inte kommer från naturen”.

– Det är ett virus skapat av människor i labbet, sade Yan Limeng, tidigare gästforskare vid universitetet i Hongkong.

Också Washington Post tog i tysthet tillbaka sina påståenden beträffande teorin om läckan från laboratoriet.

Tidningen publicerade i februari 2020 en artikel där man påstod att idén var en ”konspirationsteori” som hade ”avslöjats”. I artikeln attackerades senator Tom Cotton, som hade krävt en utredning om coronavirusets ursprung.

Den välrenommerade tidningen Washington Post avfärdade länge teorin om läckage från labbet i Wuhan som konspirationer. Tidningen har nu backat. Foto: Brendan Smialowski/AFP via Getty Images

Uppdaterat i tysthet

En del reportrar har sagt att de slog ifrån sig teorin om laboratorieläckan eftersom det huvudsakligen var republikaner som förde fram idén.

Weinstein beskriver fenomenet som ”en besinningslös rusning där alla de som fått historien om bakfoten ska förklara sig själva – och deras förklaringar är mer eller mindre obegripliga”.

Han säger att vissa journalister eller medier ”verkade fokusera på det faktum att [den tidigare presidenten] Donald Trump hade lutat åt teorin om att detta kan ha haft sitt ursprung i labbet, och att det därigenom blev osant”.

– Detta är förstås en så ologisk slutsats att det är svårt att föreställa sig hur någon som betraktar sig själv som journalist för ett enda ögonblick kunde ha misstagit sig. Jag menar, om man i värsta fall trodde att allting Donald Trump sade var en lögn – då skulle man i värsta fall inte ha ansett något vara bevisat, säger Weinstein.

– Men så hanterade inte folk det. De hanterade det nästan som om sanningen alltid var det motsatta till det han sade.

Andra medier har också korrigerat eller i tysthet uppdaterat sina historier, däribland Vox. Facebook å sin sida har slutat censurera inlägg som menar att viruset skapats av människor.

– I ljuset av pågående undersökningar kring ursprunget för covid-19 och efter konsultation med hälsovårdsexperter kommer vi inte längre ta bort påståenden om att covid-19 är skapat av människan från våra appar, sade en talesperson för Facebook.

”Omöjligt att upprätthålla lögnen”

Weinstein tror att det till slut blev ”omöjligt att upprätthålla lögnen bland allmänheten att laboratorieversionen på något sätt stod i konflikt med bevisen”.

– Vi vet nu från dr Fauci, hans e-post, att de ledande personerna inte heller trodde på det. De försåg bara allmänheten med en berättelse som de hade sina egna skäl att vilja få allmänheten att tro på, säger Weinstein.

– Det hänger ihop med de olika berättelser som omger covid-19, vilket avslöjar för oss precis hur korrupt vårt system har blivit.

Kinesiska myndigheter rapporterade ett kluster av fall med okänt ursprung som liknade lunginflammation i december 2019. Några månader senare kom det emellertid fram ny information som tydde på att Kina kände till de första coronavirusfallen redan i november. Den amerikanska regeringen blev inte informerad om viruset förrän den 30 december 2019, då från Taiwan.

Man vet ännu inte mycket om de första patienterna som ådrog sig viruset. Det kinesiska kommunistpartiet har inte uteslutit en koppling till virologiska institutet i Wuhan, som inte ligger långt från den skaldjursmarknad som man först uppgav var källan till utbrottet.

USA kräver transparens

Amerikanska utrikesdepartementet har påpekat att olyckor med virusutbrott inte är något nytt i Kina. Källan till sars-utbrottet var till exempel ett laboratorium. Departementet har uttryckt att om en utredning av virusutbrottets ursprung ska vara meningsfull måste den innefatta intervjuer med de forskare i Wuhan som blev sjuka hösten 2019.

”Kommunistpartiet har hindrat oberoende journalister, utredare och globala hälsovårdsmyndigheter från att intervjua forskare på virologiinstitutet i Wuhan, inklusive dem som blev sjuka hösten 2019. En trovärdig utredning av virusets ursprung måste inkludera intervjuer med dessa forskare och en fullständig redogörelse av deras tidigare orapporterade sjukdom”, sade departementet.

USA:s utrikesdepartement hävdar att virologiinstitutet i Wuhan genomförde forskning kring virus liknande det nya coronaviruset redan 2016. Regimen har varit hemlighetsfull om forskningen och utrikesdepartementet kräver nu transparens.

”Det finns överväldigande indicier … som stödjer ett laboratorieläckage som ursprunget för covid-19”, konstaterades det i en rapport från amerikanska representanthusets underrättelsekommitté den 19 maj, under ledning av republikanen Devin Nunes.

”Däremot finns det inte mycket indicier som stödjer Folkrepubliken Kinas påstående om att covid-19 var en naturlig företeelse, som hoppat från en annan art till människan.”

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!