Konfuciusinstitut i Wien främjar KKP:s infiltration

Kinas påverkansoperationer i väst

Människor demonstrerar mot Konfuciusinstitutet i Toronto, Kanada 2014. Kanada är ett av flera västländer där Konfuciusinstitut har stängts. Foto: Allen Zhou


Den kinesiska regimens kontroversiella Konfuciusinstitut uppmärksammas nu i Österrike. Konfuciusinstitutet vid Wiens universitet har tillgång till viktiga österrikiska institutioner, enligt rapportering och dokument.

Den officiella tanken med Konfuciusinstitut är att de ska främja det kinesiska språket och olika kulturprogram. Konfuciusinstitut drivs av organisationen Hanban, som lyder under det kinesiska utbildningsdepartementet. Departementet driver Kinesiska kommunistpartiets (KKP) agenda, bedriver ideologisk propaganda och censurerar ämnen som regimen anser känsliga, såsom förföljelsen av Falun Gong-utövare, uigurer och tibetaner, eller massakern på Himmelska fridens torg.

Konfuciusinstitutet vid Wiens universitet erbjuder kurser till österrikisk militär, och dess instruktörer undervisar vid Wiens diplomatakademi, enligt en artikel i den österrikiska tidningen Die Presse från den 14 maj.

I artikeln avslöjas att "i vissa fall kommer lärarna [från Konfuciusinstitutet] även till militärens lokaler, som till exempel Theresianska militärakademin i Wiener Neustadt", och att "dokumenten från den federala armén som märks som 'inte hemligstämplade' översätts av Konfuciusinstitutet".

Artikeln nämner även den roll som den österrikiske chefen för Konfuciusinstitutet på Wiens universitet, Richard Trappl, spelar för att expandera organisationen: "Pekingregimens ambassad i Wien rekommenderar honom öppet som en av de österrikiska experter som förstår Kina på det sätt som det vill bli förstått."

Konfuciusinstitutet vid Wiens universitet håller kurser i kinesiska för Österrikes utrikesministerium, Nationella försvarsakademin, Diplomatakademin och andra statliga institutioner, enligt dess officiella sajt.

Österrikisk högvakt under en ceremoni i Wien 2017. Militären är en av flera institutioner där Konfuciusinstitutet i Wien har fått in en fot. Foto: Vladimir Simicek/AFP via Getty Images

Påverkansoperationer

Institutet etablerades 2006 som ett samarbete mellan Pekings universitet för utrikesstudier och Wiens universitet, och det är det första i sitt slag i Österrike.

På Konfuciusinstitutets sajt betonar man samarbetet med Wiens universitet och FN. Man skriver att "Wien är ett av FN:s officiella säten, och är en internationell stad. Konfuciusinstitutet och dess relaterade organisationer organiserar tillsammans aktiviteter som 'FN:s kinesiska dag', 'FN:s fredsdag' och 'Körfestivalen för världsfred' varje år."

I oktober 2019 publicerade den australiska tankesmedjan Strategic Policy Institute en artikel där professor John Fitzgerald skriver att "Kinas regering ägnar sig åt en rad olika synliga och acceptabla påverkansoperationer. I den legitima änden av spektrat försöker man nå människor utanför Kina genom kulturavtal och utbyten."

Fitzgerald påpekar att KKP i Australien "förser skolor med läroböcker i språk och kulturstudier och finansierar delvis Konfuciusklassrum i statliga skolsystem och Konfuciusinstitut på universitet.[...] Inget annat land har lyckats bädda in sin egen regerings särskilda perspektiv på historia, politik och kultur i andra länders utbildningssystem så effektivt som den kinesiska regeringen", skriver han. 

Epoch Times har fått tillgång till en serie hemligstämplade dokument från Hainans provinsregering som avslöjar Konfuciusinstitutens roll när det gäller infiltrationen av Österrike och några av dess grannländer. I dokumentet ser man även hur Richard Trappl agerat som mellanhand för att facilitera avtal mellan lokalregeringen i Hainan och Konfuciusinstitutet på Wiens universitet.

"Konsensus"

Ett internt dokument från 2016 från utrikesavdelningen i staden Danzhou i Hainan visar att myndigheterna har nått "flera överenskommelser" med Konfuciusinstitutet på Wiens universitet under Trappls besök i Danzhou.

Trappl anlände i Danzhou den 29 maj 2016 och träffade dagen därpå stadens borgmästare Zheng Geng och flera andra seniora medlemmar av stadens ledning på en bankett.

Enligt dokumentet nåddes ett första "konsensus" mellan Konfuciusinstitutet i Wien och Danzhous stadsledning, som gick ut på att Danzhou skulle förse institutet med "läromedel, böcker och forskningsmaterial" om den kultur som uppstod runt poeten och statsmannen Su Dongpo under norra Songdynastin i Danzhou. Su Dongpo är ett namn som precis som Konfucius utnyttjas i kulturella sammanhang av Kinas regim.

I Kina är läromedel och skolböcker viktiga verktyg för KKP när de indoktrinerar allmänheten med sin kommunistiska ideologi. Han Chunyong vid Kinesiska utbildningsdepartementets läromedelsbyrå publicerade i oktober 2020 en artikel i China Education News där han citerar utbildningsminister Chen Baosheng. Ministern säger bland annat att "Partiets ledarskap när det gäller läromedel bör stärkas" och att "Xi Jinpings tänkande med kinesiska socialistiska särdrag i den nya tiden ska främjas noggrant inom läromedlen."

Dokumentet som Epoch Times kommit över avslöjar även att Trappl försökte åstadkomma att Danzhou och en stad i Burgenland i Österrike skulle bli vänorter.

Vänorter är ett viktigt redskap för KKP:s enhetsfront utomlands. I ett tal den 23 september 2020 varnade USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo för att Kinas vänortsprogram är en del av landets "utrikespropaganda" och att man "aggressivt försöker påverka lokala ledningar" med detta, enligt Washington Post.

En skulptur av Konfucius i Beidaihe i Hebeiprovinsen. Konfucius utnyttjas som symbol av KKP i dess “mjuka makt”, såsom kultursamarbeten. Foto: Fred Dufour/AFP via Getty Images

Enhetsfronten

Danzhous utrikesavdelning avslöjade i ett annat dokument att en av KKP:s taktiker i sitt infiltrationsprogram utomlands är att använda Konfuciusinstitut för att implementera enhetsfrontens kulturarbete.

Centrala avdelningen för enhetsfronten är en organisation direkt underställd KKP:s centralkommitté, vars arbete är att sprida partiets propaganda och ideologi världen över.

I dokumentet, som publicerades den 31 oktober 2017, står att "Danzhous kulturella resurser används för att fördjupa samarbetet och utbytet mellan stadens bas för Dongpo-kultur och Konfuciusinstitutet vid Wiens universitet" och därmed "integrerar stadens kultur in i BRI-initiativet och ökar stadens internationella 'mjuka makt'".

Ett dokument från 2017 från Hainanprovinsens utrikesavdelning avslöjar att Li Xiansheng, biträdande direktör för det ständiga utskottet i provinsens folkkongress, ledde en delegation till Österrike, Serbien och Grekland den 26 juli till 4 augusti det året. Under resan marknadsförde han aktivt BRI-projektet (även kallat "nya sidenvägen") till nämnda länder. Li träffade bland annat den kinesiska chefen för Konfuciusinstitutet vid Wiens universitet, Li Kaning, för att diskutera samarbete inom konst och kultur.

Misstänksamhet i väst

I ett annat dokument från Danzhous utrikesavdelning, från 16 juli 2018, framgår ännu en roll för Konfuciusinstitutet, nämligen att marknadsföra ekonomiska utbyten och dra till sig kompetens från andra länder.

I dokumentet rapporterar utrikesavdelningen om etablerandet av en bas för Dongpo-kultur inom Konfuciusinstitutet i Wien, och att syftet med denna är att "attrahera framstående österrikisk kompetens och utlandsstudenter till Danzhou för innovation och entreprenörskap". 

Epoch Times har sökt Wiens universitet för en kommentar, men har inte fått något svar.

Nyheterna om Konfuciusinstitutets framgångar i Wien har väckt oro för Österrikes nationella säkerhetssituation. I flera västländer finns nu en omfattande misstänksamhet mot att Konfuciusinstituten är ett verktyg för KKP:s agenda.

– I linje med EU:s politiska positionering ser Österrike Folkrepubliken Kina inte bara som en partner och konkurrent, utan även som en strategisk rival, som förespråkar en annan form av styre, säger en talesman för Österrikes utrikesdepartement till Die Presse.

Ett exempel på kontroverser kring Konfuciusinstitut i väst är att Song Xinning, chef för Konfuciusinstitutet vid Vrije Universitet i Bryssel, utvisades från Schengenområdet efter att belgisk säkerhetstjänst märkt att institutet användes för att rekrytera spioner för KKP. Enligt belgiska De Morgen hade Song dessutom betalat kinesiska studenter och personer inom belgiskt näringsliv för att agera som informatörer åt KKP.

Sverige har haft flera Konfuciusinstitut och Konfuciusklassrum, men de har stängts ett efter ett. 2019 beslutade Luleå tekniska universitet att stänga det sista Konfuciusinstitutet i Sverige. I april 2020 stängdes även det sista Konfuciusklassrummet, det i Falkenberg, och Sverige blev då första europeiska land att stänga ner samtliga Konfucisinstitut och Konfuciusklassrum.

Andra västländer som stänger Konfuciusinstitut och Konfuciusklassrum är USA, Kanada, Tyskland och Australien.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!