loading

Folk åker förbi en banderoll som satts upp inför kommunistpartiets 100-årsdag. Texten lyder ”Följ partiet för alltid”. Peking den 9 juni 2021. Foto: 
Greg Baker/AFP via Getty Images
Folk åker förbi en banderoll som satts upp inför kommunistpartiets 100-årsdag. Texten lyder ”Följ partiet för alltid”. Peking den 9 juni 2021. Foto:  Greg Baker/AFP via Getty Images
Utrikes

Kina ”ett stort fängelse” inför partiets 100-årsdag den 1 juli

Winnie Han, Jennifer Zeng och Nicole Hao

Kinesiska myndigheter trappar nu upp säkerheten runt om i landet, särskilt i huvudstaden Peking, inför Kinesiska kommunistpartiets (KKP) hundraårsfirande den 1 juli. En Shanghaibo liknar Kina vid ett enda stort fängelse.

Den 23 mars meddelade myndigheterna i Kina att hundraårsdagen av KKP:s grundande kommer att firas storslaget. Bland annat ska partiets ledare Xi Jinping hålla tal. Men redan innan meddelandet har man installerat ett strängt kontrollprogram för att ”upprätthålla social stabilitet”. Det är den term som KKP normalt använder för att rättfärdiga alla typer av auktoritära åtgärder.

”Illegala samhällsorganisationer”

Den 20 mars inledde hela 18 departement, inklusive civildepartementet, centrala propagandadepartementet och det mäktiga politisk-rättsliga utskottet, en tre och en halv månader lång gemensam kampanj för att slå ner på ”illegala samhällsorganisationer”. Statliga nyhetsbyrån Xinhua har rapporterat att över 500 sådana "illegala samhällsorganisationer" har identifierats och nu utreds.

Den 24 maj meddelade ledningskommittén i det distrikt i Peking där Himmelska fridens torg ligger att torget och omgivande områden kommer att hållas stängda för ”ombyggnad” inför det stora firandet mellan den 25 maj och 1 juli. 

Den 31 maj meddelade Pekings kommunala byrå för offentlig säkerhet att automatisk förlängning av boendetillstånd i Peking skulle upphöra från och med den 1 juni. I praktiken innebär det att personer som kommer från andra städer måste lämna in en ansökan om att deras boendetillstånd ska förlängas.

Om man är en månad sen med att lämna in ansökan kommer man att bli av med det tillfälligt. Om man inte lämnat in ansökan inom sex månader kommer ens tillstånd att upphävas permanent. Det här kommer att göra det svårare för personer som inte är permanent boende i Peking att bo och vistas i staden.

Den 11 juni utfärdade Pekings kommunledning ett flygförbud från den 13 juni till den 1 juli. Nio distrikt är inkluderade, och i dessa är det totalförbud för allt som flyger, från drönare till tama duvor. Det är ganska vanligt i Peking att folk håller sig med duvor som husdjur.

En polis patrullerar på Himmelska fridens torg i Peking den 4 juni 2021, inför 32-årsdagen av massakern under demokratiprotesterna 1989. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

”Kameror överallt”

Shanghaibon Wang säger att Kina nu är som ett ”fängelse”, med total övervakning av allmänheten. 

– Jag såg flera petitionärer som stoppades på väg mot Peking, berättar han. 

Petitionärer är personer som söker sak mot sina lokala myndigheter genom att resa till Peking för att försöka lägga fram den för de centrala myndigheterna. De är en utsatt grupp som ofta behandlas mycket illa av staten, inte minst inför stora offentliga tillställningar och årsdagar.

– Man har postat meddelanden på internet om att partiet måste upprätthålla stabiliteten. Folk ska inte åka till Peking. Tåg, flygplan, motorvägar och mobiltelefoner kontrolleras. Det är lager på lager av säkerhetsåtgärder. Kameror överallt. Vart kan man ta vägen?, säger Wang.

– Det är meningslöst att åka någonstans, för man blir stoppad halvvägs. Nu är det till och med förbjudet för duvor att flyga i Peking, alla flygande föremål är förbjudna. Det känns som ett osynligt nät i luften och på marken, som ingen kommer undan.

En anonym källa i Kina har försett Epoch Times med ett videoklipp som visar sex säkerhetsvakter på en buss under färd i Peking. Vakterna bär röda armband som innehåller ett elektroniskt verktyg vilket övervakar samtliga passagerares rörelser.

Falun Gong särskilt utsatt

En grupp som man slår ner särskilt på är utövare av den andliga metoden Falun Gong (även kallad Falun Dafa), som förföljts av KKP sedan 1999. Ända sedan den 1 juni har det kommit rapporter om polisrazzior mot utövares hem, där man griper både utövare och deras familjemedlemmar, oavsett om dessa utövar Falun Gong eller inte, och även beslagtar ägodelar.

Erping Zhang, talesperson för Falun Dafa Information Center i New York säger att han och hans organisation fördömer alla former av KKP:s förföljelse av Falun Gong-utövare.

– KKP:s förföljelse har pågått sedan juli 1999. Det finns hittills ingen indikation på att KKP ändrat sin policy, och vi fortsätter att bevittna denna hänsynslösa kampanj mot Falun Gong-utövare i Kina. Vi uppmanar alla människor med ett samvete världen över att säga sin mening om KKP:s våld mot Falun Gong.

Ett exempel på hur det har sett ut kommer från Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina, där polis från alla distrikt i staden Mudanjiang grep Falun Gong-utövare i deras hem. Enligt regimen var det hela en del av kampanjen ”Första juli-säkerhet”.

Många gripna

Under 36 timmar med början den 10 juni grep polisen 28 Falun Gong-utövare i staden, och trakasserade ytterligare sex. Man beslagtog mobiltelefoner, datorer, skrivare, böcker, kontanter och till och med betalkort från utövarnas hem, enligt rapporter till minghui.org, en sajt där förföljelsen av Falun Gong dokumenteras. I vissa fall använde man pepparsprej på utövare som försökte skydda sina ägodelar.

I staden Dalian i provinsen Liaoning i nordöstra Kina greps 29 Falun Gong-utövare, och minst sex av deras familjemedlemmar som inte utövar Falun Gong, i sina hem mellan den 1 och 3 juni som en del av ”Första juli-säkerhet”-kampanjen. Minghui.org har även rapporterat om liknande gripanden i Peking och storstaden Tianjin, samt över ett dussin provinser runt om i Kina.

Det är okänt hur många Falun Gong-utövare som trakasserats, gripits, fängslats, torterats, mördats eller bara försvunnit under de 22 år som förföljelsen pågått, men det rör sig om miljontals, enligt människorättsorganisationer. Att KKP angriper just denna grupp hårt inför 100-årsdagen är inte heller någon tillfällighet, menar den USA-baserade Kinakommentatorn Tang Jingyuan. Falun Gong tillhör de grupper som regimen ogillar, då de har framför allt varit väldigt aktiva med att avslöja KKP:s brott och övergrepp.

– De senaste årtiondena har Falun Gong-utövare avslöjat den förföljelse de utsatts för i Kina, och avslöjat de brott som KKP begått samtidigt som de [KKP] uppmanats att upphöra med förföljelsen av röster både i och utanför Kina. Det här skrämmer KKP, säger han.

Falun Gong-utövare håller upp en banderoll som kräver ett slut på förföljelsen av Falun Gong, under en parad i New York den 13 maj 2020. Foto: Larry Dai/Epoch Times

Aktivister också ansatta

En annan grupp som regimen gått hårt fram emot är demokratiaktivister. Inför den 32:a årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, den 4 juni, grep myndigheterna dissidenter eller tvingade dem att lämna staden. Det här pågick från slutet av maj.

De studentledda prodemokratiska protesterna 1989 är ett känsligt ämne i Kina, och KKP förnekar att man skulle ha krossat rörelsen med våld, men enligt olika källor dödades hundratals eller rentav tusentals personer under några dagar i juni det året.

Inför årsdagen i år tvingades demokratiaktivisterna Zhang Yi, Zhu Tao och Li Yong i staden Wuhan av myndigheterna att ”resa bort” till olika platser så de inte skulle kunna organisera aktiviteter eller posta kommentarer på sociala medier till minne av offren för massakern.

I städerna Guangzhou och Guizhou, såväl som i Hunanprovinsen, greps flera dissidenter kring årsdagen av massakern. Wang Aizhong, en dissident i Guangzhou, som varit väldigt aktiv på Twitter och ofta kritiserat de kinesiska myndigheterna, greps den 28 maj.

Hans fru, Wang Henan, postade ett öppet brev på kinesiska sociala medier den 30 maj där hon krävde att han skulle släppas. Zhang Wuzhou, även han boende i Guangzhou, greps efter att ha satt upp en banderoll offentligt med texten ”glöm inte den 4 juni”.

”Visa upp en fasad”

Tang Jingyuan menar att den kinesiska regimen genomför det här hundraårsfirandet med sådan iver eftersom man behöver förbättra den negativa bild som internationellt råder av KKP i dag. Man behöver ett tillfälle för att försöka föra ut vad man ”bidragit med” till Kina och världen, säger han.

Qin Jin, ordförande för Australian Democratic China Front säger att KKP är på väg mot undergång, och att man måste fortsätta att ”föra oväsen” för att försöka ingjuta mod i sina trupper.

– KKP:s internationella situation har försämrats, så man behöver visa upp en fasad för det kinesiska folket. Man försöker lura dem, men man ligger redan illa till, säger Qin.

Qin tror dock att KKP:s hundraårsfirande inte kommer att imponera på den internationella publiken. Allt fler människor runt om i världen blir medvetna om KKP:s ”ondska”, säger han.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Folk åker förbi en banderoll som satts upp inför kommunistpartiets 100-årsdag. Texten lyder ”Följ partiet för alltid”. Peking den 9 juni 2021. Foto: 
Greg Baker/AFP via Getty Images
Folk åker förbi en banderoll som satts upp inför kommunistpartiets 100-årsdag. Texten lyder ”Följ partiet för alltid”. Peking den 9 juni 2021. Foto:  Greg Baker/AFP via Getty Images
Utrikes

Kina ”ett stort fängelse” inför partiets 100-årsdag den 1 juli

Winnie Han, Jennifer Zeng och Nicole Hao

Kinesiska myndigheter trappar nu upp säkerheten runt om i landet, särskilt i huvudstaden Peking, inför Kinesiska kommunistpartiets (KKP) hundraårsfirande den 1 juli. En Shanghaibo liknar Kina vid ett enda stort fängelse.

Den 23 mars meddelade myndigheterna i Kina att hundraårsdagen av KKP:s grundande kommer att firas storslaget. Bland annat ska partiets ledare Xi Jinping hålla tal. Men redan innan meddelandet har man installerat ett strängt kontrollprogram för att ”upprätthålla social stabilitet”. Det är den term som KKP normalt använder för att rättfärdiga alla typer av auktoritära åtgärder.

”Illegala samhällsorganisationer”

Den 20 mars inledde hela 18 departement, inklusive civildepartementet, centrala propagandadepartementet och det mäktiga politisk-rättsliga utskottet, en tre och en halv månader lång gemensam kampanj för att slå ner på ”illegala samhällsorganisationer”. Statliga nyhetsbyrån Xinhua har rapporterat att över 500 sådana "illegala samhällsorganisationer" har identifierats och nu utreds.

Den 24 maj meddelade ledningskommittén i det distrikt i Peking där Himmelska fridens torg ligger att torget och omgivande områden kommer att hållas stängda för ”ombyggnad” inför det stora firandet mellan den 25 maj och 1 juli. 

Den 31 maj meddelade Pekings kommunala byrå för offentlig säkerhet att automatisk förlängning av boendetillstånd i Peking skulle upphöra från och med den 1 juni. I praktiken innebär det att personer som kommer från andra städer måste lämna in en ansökan om att deras boendetillstånd ska förlängas.

Om man är en månad sen med att lämna in ansökan kommer man att bli av med det tillfälligt. Om man inte lämnat in ansökan inom sex månader kommer ens tillstånd att upphävas permanent. Det här kommer att göra det svårare för personer som inte är permanent boende i Peking att bo och vistas i staden.

Den 11 juni utfärdade Pekings kommunledning ett flygförbud från den 13 juni till den 1 juli. Nio distrikt är inkluderade, och i dessa är det totalförbud för allt som flyger, från drönare till tama duvor. Det är ganska vanligt i Peking att folk håller sig med duvor som husdjur.

En polis patrullerar på Himmelska fridens torg i Peking den 4 juni 2021, inför 32-årsdagen av massakern under demokratiprotesterna 1989. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

”Kameror överallt”

Shanghaibon Wang säger att Kina nu är som ett ”fängelse”, med total övervakning av allmänheten. 

– Jag såg flera petitionärer som stoppades på väg mot Peking, berättar han. 

Petitionärer är personer som söker sak mot sina lokala myndigheter genom att resa till Peking för att försöka lägga fram den för de centrala myndigheterna. De är en utsatt grupp som ofta behandlas mycket illa av staten, inte minst inför stora offentliga tillställningar och årsdagar.

– Man har postat meddelanden på internet om att partiet måste upprätthålla stabiliteten. Folk ska inte åka till Peking. Tåg, flygplan, motorvägar och mobiltelefoner kontrolleras. Det är lager på lager av säkerhetsåtgärder. Kameror överallt. Vart kan man ta vägen?, säger Wang.

– Det är meningslöst att åka någonstans, för man blir stoppad halvvägs. Nu är det till och med förbjudet för duvor att flyga i Peking, alla flygande föremål är förbjudna. Det känns som ett osynligt nät i luften och på marken, som ingen kommer undan.

En anonym källa i Kina har försett Epoch Times med ett videoklipp som visar sex säkerhetsvakter på en buss under färd i Peking. Vakterna bär röda armband som innehåller ett elektroniskt verktyg vilket övervakar samtliga passagerares rörelser.

Falun Gong särskilt utsatt

En grupp som man slår ner särskilt på är utövare av den andliga metoden Falun Gong (även kallad Falun Dafa), som förföljts av KKP sedan 1999. Ända sedan den 1 juni har det kommit rapporter om polisrazzior mot utövares hem, där man griper både utövare och deras familjemedlemmar, oavsett om dessa utövar Falun Gong eller inte, och även beslagtar ägodelar.

Erping Zhang, talesperson för Falun Dafa Information Center i New York säger att han och hans organisation fördömer alla former av KKP:s förföljelse av Falun Gong-utövare.

– KKP:s förföljelse har pågått sedan juli 1999. Det finns hittills ingen indikation på att KKP ändrat sin policy, och vi fortsätter att bevittna denna hänsynslösa kampanj mot Falun Gong-utövare i Kina. Vi uppmanar alla människor med ett samvete världen över att säga sin mening om KKP:s våld mot Falun Gong.

Ett exempel på hur det har sett ut kommer från Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina, där polis från alla distrikt i staden Mudanjiang grep Falun Gong-utövare i deras hem. Enligt regimen var det hela en del av kampanjen ”Första juli-säkerhet”.

Många gripna

Under 36 timmar med början den 10 juni grep polisen 28 Falun Gong-utövare i staden, och trakasserade ytterligare sex. Man beslagtog mobiltelefoner, datorer, skrivare, böcker, kontanter och till och med betalkort från utövarnas hem, enligt rapporter till minghui.org, en sajt där förföljelsen av Falun Gong dokumenteras. I vissa fall använde man pepparsprej på utövare som försökte skydda sina ägodelar.

I staden Dalian i provinsen Liaoning i nordöstra Kina greps 29 Falun Gong-utövare, och minst sex av deras familjemedlemmar som inte utövar Falun Gong, i sina hem mellan den 1 och 3 juni som en del av ”Första juli-säkerhet”-kampanjen. Minghui.org har även rapporterat om liknande gripanden i Peking och storstaden Tianjin, samt över ett dussin provinser runt om i Kina.

Det är okänt hur många Falun Gong-utövare som trakasserats, gripits, fängslats, torterats, mördats eller bara försvunnit under de 22 år som förföljelsen pågått, men det rör sig om miljontals, enligt människorättsorganisationer. Att KKP angriper just denna grupp hårt inför 100-årsdagen är inte heller någon tillfällighet, menar den USA-baserade Kinakommentatorn Tang Jingyuan. Falun Gong tillhör de grupper som regimen ogillar, då de har framför allt varit väldigt aktiva med att avslöja KKP:s brott och övergrepp.

– De senaste årtiondena har Falun Gong-utövare avslöjat den förföljelse de utsatts för i Kina, och avslöjat de brott som KKP begått samtidigt som de [KKP] uppmanats att upphöra med förföljelsen av röster både i och utanför Kina. Det här skrämmer KKP, säger han.

Falun Gong-utövare håller upp en banderoll som kräver ett slut på förföljelsen av Falun Gong, under en parad i New York den 13 maj 2020. Foto: Larry Dai/Epoch Times

Aktivister också ansatta

En annan grupp som regimen gått hårt fram emot är demokratiaktivister. Inför den 32:a årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, den 4 juni, grep myndigheterna dissidenter eller tvingade dem att lämna staden. Det här pågick från slutet av maj.

De studentledda prodemokratiska protesterna 1989 är ett känsligt ämne i Kina, och KKP förnekar att man skulle ha krossat rörelsen med våld, men enligt olika källor dödades hundratals eller rentav tusentals personer under några dagar i juni det året.

Inför årsdagen i år tvingades demokratiaktivisterna Zhang Yi, Zhu Tao och Li Yong i staden Wuhan av myndigheterna att ”resa bort” till olika platser så de inte skulle kunna organisera aktiviteter eller posta kommentarer på sociala medier till minne av offren för massakern.

I städerna Guangzhou och Guizhou, såväl som i Hunanprovinsen, greps flera dissidenter kring årsdagen av massakern. Wang Aizhong, en dissident i Guangzhou, som varit väldigt aktiv på Twitter och ofta kritiserat de kinesiska myndigheterna, greps den 28 maj.

Hans fru, Wang Henan, postade ett öppet brev på kinesiska sociala medier den 30 maj där hon krävde att han skulle släppas. Zhang Wuzhou, även han boende i Guangzhou, greps efter att ha satt upp en banderoll offentligt med texten ”glöm inte den 4 juni”.

”Visa upp en fasad”

Tang Jingyuan menar att den kinesiska regimen genomför det här hundraårsfirandet med sådan iver eftersom man behöver förbättra den negativa bild som internationellt råder av KKP i dag. Man behöver ett tillfälle för att försöka föra ut vad man ”bidragit med” till Kina och världen, säger han.

Qin Jin, ordförande för Australian Democratic China Front säger att KKP är på väg mot undergång, och att man måste fortsätta att ”föra oväsen” för att försöka ingjuta mod i sina trupper.

– KKP:s internationella situation har försämrats, så man behöver visa upp en fasad för det kinesiska folket. Man försöker lura dem, men man ligger redan illa till, säger Qin.

Qin tror dock att KKP:s hundraårsfirande inte kommer att imponera på den internationella publiken. Allt fler människor runt om i världen blir medvetna om KKP:s ”ondska”, säger han.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024