loading





Thage i det arbetsrum där han och Palme lade upp Socialdemokraternas strategi. Statsministern tillbringade mycket tid här. Det var hans oas fjärran från intensivt regeringsarbete. Foto: Lars Liljesvärd
Thage i det arbetsrum där han och Palme lade upp Socialdemokraternas strategi. Statsministern tillbringade mycket tid här. Det var hans oas fjärran från intensivt regeringsarbete. Foto: Lars Liljesvärd
Inrikes

Han lever och verkar i demokratins tjänst

Lars Liljesvärd

Den fattige lantbrukarpojken från Småland blev sexfaldig minister och talman. Thage G. Peterson var en av dem som stod Olof Palme nära och hade stort inflytande på statsministerns strategiska beslut. Nuvarande politik är han dock besviken på.

Thage G. Peterson pekar mot skinnfåtöljen där han placerat en intet ont anande reporter.

– Du sitter just nu i Palme-stolen! säger han finurligt.

Orden sjunker in. Satt Palme här och tänkte? Thage nickar.

– Han var här i mitt arbetsrum när han ville koppla av och inte känna sig pressad av arbetet. Olof gömde sig här då.

Han förklarar att ingen visste var Palme var, inte ens hans sekreterare. Palme hade Thage och hans fru Marions hem i Nacka som en fredad plats. Statsministern brukade vila från hets, turbulenta strider, både internt inom Socialdemokraterna och i polemik med högern.

Thage gör en gest mot en soffa i det mysiga kontoret, som dignar av böcker i hyllor som står utmed varje vägg.

– Där lade han sig. Han ville alltid ha ett glas mjölk och två smörgåsar, en med ost och en med leverpastej, säger Thage leende.

Han fick ibland titta till sin chef, och det hände att Thage fick släcka Palmes cigarett så den inte skulle trilla ner på golvet och tända eld på huset.

Thage pekar ut genom det stora fönstret och berättar att Palme ibland pratade med fåglarna utanför när han såg ut över den vidunderligt vackra viken. Han och Marion flyttade hit redan på 60-talet.

Mitt liv har präglats av att Sverige är en demokrati. 

Thage G. Peterson Sexfaldig minister, riksdagsledamot 1971–1998, talman 1988–1991 

Att Palme är en av de personer som betytt mest för Thage i livet råder det ingen tvekan om. Var den sex år äldre Palme som en storebror?

– Ja, vår relation var broderlig i alla fall. Han var en mycket nära vän, och så min chef förstås.

Thage var inte Palmes underhuggare. Han var statsministerns parhäst, bollplank och strateg som arbetade mer i kulisserna än den karismatiske världsledaren. Thage var aldrig den som sökte rampljuset och trivdes bättre lite mer i bakgrunden.

En gång fick han frågan om han ville bli utrikesminister. Men Thage tackade nej! Han ville bli försvarsminister i stället. Inrikespolitiken och svenska folkets väl betydde mer för honom.

– Hela mitt liv har präglats av att Sverige är en demokrati. Det finns en regeringsmakt och en opposition och det innebär att man måste ta hänsyn till varandra. Jag har myntat ett eget uttryck att ingen får gå hem opratad från ett möte.

Magdalena Andersson tycker han mycket bra om.

– Hennes starka sida är att hon är ödmjuk. Men hon får inte ha så bråttom. Det har gått alldeles för fort med Sveriges Natoansökan. Vi måste respektera dem som tycker att det är av stort värde att vi haft 200 år av fred. Dem ska man inte trampa på, säger den tidigare försvarsministern.

Han uttrycker också besvikelse över att politiken inte lyckats skapa det jämlika samhälle han drömt om att skapa under sina år i arbetarrörelsen.

– Att vi får fler och fler miljardärer och att klassamhället är tillbaka är inget jag gläds åt. Detta är ett stort misslyckande för det socialdemokratiska partiet, säger han med skärpa.

Thage talar klart ur minnet. Han är beläst. Böckerna bakom honom är alltifrån biografier, faktaböcker och teologisk litteratur. Han tog en magisterexamen i teologi efter att han fyllt 75 år.

– Jag har alltid sökt kunskap och vishet.

Statsminister Olof Palme och Thage G. Peterson på väg till Haga i Stockholm för överläggningar om ungdomsarbetslösheten, den 24 mars 1976. Foto: Olle Lindeborg/Pressens bild

Men hur blev Thage själv socialdemokrat? Man måste gå tillbaka till hans barndom för att förstå det. Han föddes i Berg utanför Växjö 1933. Föräldrarna arbetade hårt. Livet var en kamp för dem vid tiden då han föddes.

– Det var dåliga tider och fattigt på landsbygden. Så var det också i mitt hem.

Föräldrarna fick mycket dålig ersättning för de jordbruksprodukter de sålde. Fadern drygade ut familjens ekonomi med att vara Bergs frisör. Mitt i familjens kök klipptes ortens folk. Thage bodde i köket och sov i soffan. Det hade han inget emot även om det var is i spannarna som stod i rummet på vintrarna.

Faderns extrajobb gjorde att sonen kunde lyssna på dagsaktuella händelser, vad folket tyckte, och följa många politiska samtal. Det formade hans tro på arbetarrörelsens vikt att förändra livet för Sveriges fattiga. En vilja att bidra till att förändra samhället till det bättre för de svaga växte sig stark.

Engagemanget började i folkrörelserna tidigt. Som sexåring valdes han 1939 in i IOGT:s ungdomsloge. Medlemskapet i nykterhetsorganisationen var viktig. Gemenskapen där betydde att man var någon, att man hade ett människovärde.

– På sågen, i skogen, på åkrarna, som pigor och drängar, var man ingenting. Man trälade utan inflytande och uppskattning. Men i ordenshuset var man med och bestämde. Där var varje medlem något. En vän sade till Thage att ”I ordenshuset är det demokrati och du får där kraft att uthärda vardagen”.

Redan i september 1945 blev Thage, 12 år, medlem i Socialdemokraternas ungdomsklubb. I höst är det 77 år sedan, samma månad som han fyller 89 år.

Thages driftighet märktes tidigt. Han startade en scoutavdelning i Berg 1948 och ansvarade för ekonomin. Han ledde insamlingen till klubbstugan och åkte runt och samlade in pengarna. Det var en bra skola att lära sig argumentera för det man trodde på. Det skulle han få nytta av i framtida politiska debatter.

Samma år var det valår. Thage gick runt i valstugorna och värvade röster.

– Det gick inte så bra. Många var arga på Tage Erlander.

De var rädda att partiet skulle slå in på fel väg när Per-Albin Hansson, folkhemmets fader, avled. Motståndarna passade på att utnyttja rädslan för Sovjetunionen. De varnade för att Socialdemokraterna tänkte ansluta Sverige till stormakten.

Det har gått alldeles för fort med Sveriges Natoansökan.  

Thage G. Peterson

Det gick några år. 1951 började Thage på Grimslövs folkhögskola. Den unge studenten fick ett stipendium. Det var inte populärt i Berg.

– Varför ska den där fattiglappen åka iväg på skola. Han kan väl bli vid sågen eller potatisåkern, minns han att de sade.

Thage berättar hur fattigt det var när han själv gick i småskolan.

– Jag brukade be mor om extra ranson av smörgåsar och mjölk för att dela med mig till mina klasskamrater. De hade ingen mat med sig till skolan och kunde komma utan både strumpor och skor.

Dessa saker har påverkat honom i hans syn på skolan. Den ska vara jämlik och avgiftsfri livet ut.

Thage rättar till hängslena som matchar en oklanderligt knuten röd slips och randig skjorta. När han började arbeta var kläderna annorlunda. Han har bokstavligen jord under naglarna och var lantarbetare som ung. Det gillade den legendariske finansministern Gunnar Sträng, som kände en särskild gemenskap med Thage, då de båda varit lantarbetare.

Så fyrar han av ett spjuveraktigt leende igen.

– Vet du att Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt också suttit i Palme-stolen där du sitter.

– Och Anders Björk. Jag har alltid velat ha en god relation till mina före- och efterträdare.

Thage och Dalai lama möts i riksdagens talmansrum 1990. Dalai lama fick Nobels fredspris 1989. Foto: Privat

Han efterträdde moderaten Björk 1994 och blev försvarsminister. I Thages självbiografi ”Resan mot Mars, anteckningar och minnen” finns ett foto på sidan 628. Han och Carl Bildt hälsar glatt på varandra. Bildtexten säger ”Carl Bildt har jag goda relationer till, trots hårda duster”.

Under samtalet framstår Thage som en man med stort tålamod. Det har behövts i långa överläggningar med politiker och världsledare. Det har blivit många möten med kända personer. Han har träffat Nelson Mandela, Dalai lama och otaliga ministrar, kungar, kejsare och regeringschefer under sina drygt 27 år i politikens centrum.

När han berättar om sina samtal med Gunnar Sträng, Tage Erlander, Ingvar Carlsson och Göran Persson, inser man att denne enkle, sympatiske man har varit som en eminens bakom socialdemokraternas mer framträdande namn. Hur stor betydelse har han haft för hur Sverige regerats? Det vet varken han själv eller någon annan. Men att den varit stor under hans politiska karriär är det ingen tvekan om.

Palme brukade säga att om inte Thage kontrollerat ett tal, en skrivelse, en proposition eller ett förslag så godkände Palme inte detta och vägrade att presentera det! Så viktig var Thage för svensk politik under Palmes tid som ledare.

Talmansuppdraget är den högsta titel den unge bondsonen från en liten socken i Småland haft. I rang är den ju officiellt högre än statsministern och endast ett snäpp under kungen.

Sedan 1998 ägnar han sig åt familjen. Nyfikenheten och strävan efter att lära sig mer är tydlig. Han har skrivit flera böcker – att skriva och läsa kommer Thage att göra så länge han lever.

– Jag längtar alltid efter att få läsa den tidning du skriver för eftersom jag får så mycket nyheter som jag kan lita på, säger han leende.

 Kontakta skribenten: [email protected]

Thage G. Peterson

Född: 24 september 1933 i Berg i Kronobergs län, cirka 2,9 mil från Växjö

Maka: Marion, tidigare Karlsson, sedan 1962

Bor: Nacka, Stockholm 

Examina i urval: Socionomexamen 1957, teol. magisterexamen 2017

POLITISKA BEFATTNINGAR FRÅN 1971:

Riksdagsledamot, 1971–1998

Styrelseledamot i Riksdagsgruppen, 1977–1982

Konsultativt statsråd i statsrådsberedningen (samordningsminister): 1975–1976, 1997–1998

Industriminister, 1982–1988

Justitieminister, 1988

Riksdagens talman, 1988– 1991

Försvarsminister, 1994–1997 Författare, föreläsare och talare mm: 1998– 

HEDERSUTMÄRKELSER:

Regeringens belöningsmedalj ”Illis Quorum” av 18:e storleken (den största) i guld. 1998 (Illis quorum meruere labores, latin: ”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”)

Stiftelsen Sveriges Nationaldags förtjänstmedalj Svenska Målarförbundets kulturstipendium för insatser för kultur och fred.

Nära vänner: Olof Palme, Ingvar Carlsson, Gunnar Sträng, Ingegerd Troedsson och Sverker Oredsson (professor emeritus i Lund).

”Men inte att förglömma mina duktiga medarbetare under årens lopp och som jag fortfarande har god kontakt med.”

Favoritbok: Elin Wägner: ”Väckarklocka”.

Favoritcitat från boken: ”Vi behöver en vision av en värld med mening i för att önskekraften skall leva upp igen.”

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading





Thage i det arbetsrum där han och Palme lade upp Socialdemokraternas strategi. Statsministern tillbringade mycket tid här. Det var hans oas fjärran från intensivt regeringsarbete. Foto: Lars Liljesvärd
Thage i det arbetsrum där han och Palme lade upp Socialdemokraternas strategi. Statsministern tillbringade mycket tid här. Det var hans oas fjärran från intensivt regeringsarbete. Foto: Lars Liljesvärd
Inrikes

Han lever och verkar i demokratins tjänst

Lars Liljesvärd

Den fattige lantbrukarpojken från Småland blev sexfaldig minister och talman. Thage G. Peterson var en av dem som stod Olof Palme nära och hade stort inflytande på statsministerns strategiska beslut. Nuvarande politik är han dock besviken på.

Thage G. Peterson pekar mot skinnfåtöljen där han placerat en intet ont anande reporter.

– Du sitter just nu i Palme-stolen! säger han finurligt.

Orden sjunker in. Satt Palme här och tänkte? Thage nickar.

– Han var här i mitt arbetsrum när han ville koppla av och inte känna sig pressad av arbetet. Olof gömde sig här då.

Han förklarar att ingen visste var Palme var, inte ens hans sekreterare. Palme hade Thage och hans fru Marions hem i Nacka som en fredad plats. Statsministern brukade vila från hets, turbulenta strider, både internt inom Socialdemokraterna och i polemik med högern.

Thage gör en gest mot en soffa i det mysiga kontoret, som dignar av böcker i hyllor som står utmed varje vägg.

– Där lade han sig. Han ville alltid ha ett glas mjölk och två smörgåsar, en med ost och en med leverpastej, säger Thage leende.

Han fick ibland titta till sin chef, och det hände att Thage fick släcka Palmes cigarett så den inte skulle trilla ner på golvet och tända eld på huset.

Thage pekar ut genom det stora fönstret och berättar att Palme ibland pratade med fåglarna utanför när han såg ut över den vidunderligt vackra viken. Han och Marion flyttade hit redan på 60-talet.

Mitt liv har präglats av att Sverige är en demokrati. 

Thage G. Peterson Sexfaldig minister, riksdagsledamot 1971–1998, talman 1988–1991 

Att Palme är en av de personer som betytt mest för Thage i livet råder det ingen tvekan om. Var den sex år äldre Palme som en storebror?

– Ja, vår relation var broderlig i alla fall. Han var en mycket nära vän, och så min chef förstås.

Thage var inte Palmes underhuggare. Han var statsministerns parhäst, bollplank och strateg som arbetade mer i kulisserna än den karismatiske världsledaren. Thage var aldrig den som sökte rampljuset och trivdes bättre lite mer i bakgrunden.

En gång fick han frågan om han ville bli utrikesminister. Men Thage tackade nej! Han ville bli försvarsminister i stället. Inrikespolitiken och svenska folkets väl betydde mer för honom.

– Hela mitt liv har präglats av att Sverige är en demokrati. Det finns en regeringsmakt och en opposition och det innebär att man måste ta hänsyn till varandra. Jag har myntat ett eget uttryck att ingen får gå hem opratad från ett möte.

Magdalena Andersson tycker han mycket bra om.

– Hennes starka sida är att hon är ödmjuk. Men hon får inte ha så bråttom. Det har gått alldeles för fort med Sveriges Natoansökan. Vi måste respektera dem som tycker att det är av stort värde att vi haft 200 år av fred. Dem ska man inte trampa på, säger den tidigare försvarsministern.

Han uttrycker också besvikelse över att politiken inte lyckats skapa det jämlika samhälle han drömt om att skapa under sina år i arbetarrörelsen.

– Att vi får fler och fler miljardärer och att klassamhället är tillbaka är inget jag gläds åt. Detta är ett stort misslyckande för det socialdemokratiska partiet, säger han med skärpa.

Thage talar klart ur minnet. Han är beläst. Böckerna bakom honom är alltifrån biografier, faktaböcker och teologisk litteratur. Han tog en magisterexamen i teologi efter att han fyllt 75 år.

– Jag har alltid sökt kunskap och vishet.

Statsminister Olof Palme och Thage G. Peterson på väg till Haga i Stockholm för överläggningar om ungdomsarbetslösheten, den 24 mars 1976. Foto: Olle Lindeborg/Pressens bild

Men hur blev Thage själv socialdemokrat? Man måste gå tillbaka till hans barndom för att förstå det. Han föddes i Berg utanför Växjö 1933. Föräldrarna arbetade hårt. Livet var en kamp för dem vid tiden då han föddes.

– Det var dåliga tider och fattigt på landsbygden. Så var det också i mitt hem.

Föräldrarna fick mycket dålig ersättning för de jordbruksprodukter de sålde. Fadern drygade ut familjens ekonomi med att vara Bergs frisör. Mitt i familjens kök klipptes ortens folk. Thage bodde i köket och sov i soffan. Det hade han inget emot även om det var is i spannarna som stod i rummet på vintrarna.

Faderns extrajobb gjorde att sonen kunde lyssna på dagsaktuella händelser, vad folket tyckte, och följa många politiska samtal. Det formade hans tro på arbetarrörelsens vikt att förändra livet för Sveriges fattiga. En vilja att bidra till att förändra samhället till det bättre för de svaga växte sig stark.

Engagemanget började i folkrörelserna tidigt. Som sexåring valdes han 1939 in i IOGT:s ungdomsloge. Medlemskapet i nykterhetsorganisationen var viktig. Gemenskapen där betydde att man var någon, att man hade ett människovärde.

– På sågen, i skogen, på åkrarna, som pigor och drängar, var man ingenting. Man trälade utan inflytande och uppskattning. Men i ordenshuset var man med och bestämde. Där var varje medlem något. En vän sade till Thage att ”I ordenshuset är det demokrati och du får där kraft att uthärda vardagen”.

Redan i september 1945 blev Thage, 12 år, medlem i Socialdemokraternas ungdomsklubb. I höst är det 77 år sedan, samma månad som han fyller 89 år.

Thages driftighet märktes tidigt. Han startade en scoutavdelning i Berg 1948 och ansvarade för ekonomin. Han ledde insamlingen till klubbstugan och åkte runt och samlade in pengarna. Det var en bra skola att lära sig argumentera för det man trodde på. Det skulle han få nytta av i framtida politiska debatter.

Samma år var det valår. Thage gick runt i valstugorna och värvade röster.

– Det gick inte så bra. Många var arga på Tage Erlander.

De var rädda att partiet skulle slå in på fel väg när Per-Albin Hansson, folkhemmets fader, avled. Motståndarna passade på att utnyttja rädslan för Sovjetunionen. De varnade för att Socialdemokraterna tänkte ansluta Sverige till stormakten.

Det har gått alldeles för fort med Sveriges Natoansökan.  

Thage G. Peterson

Det gick några år. 1951 började Thage på Grimslövs folkhögskola. Den unge studenten fick ett stipendium. Det var inte populärt i Berg.

– Varför ska den där fattiglappen åka iväg på skola. Han kan väl bli vid sågen eller potatisåkern, minns han att de sade.

Thage berättar hur fattigt det var när han själv gick i småskolan.

– Jag brukade be mor om extra ranson av smörgåsar och mjölk för att dela med mig till mina klasskamrater. De hade ingen mat med sig till skolan och kunde komma utan både strumpor och skor.

Dessa saker har påverkat honom i hans syn på skolan. Den ska vara jämlik och avgiftsfri livet ut.

Thage rättar till hängslena som matchar en oklanderligt knuten röd slips och randig skjorta. När han började arbeta var kläderna annorlunda. Han har bokstavligen jord under naglarna och var lantarbetare som ung. Det gillade den legendariske finansministern Gunnar Sträng, som kände en särskild gemenskap med Thage, då de båda varit lantarbetare.

Så fyrar han av ett spjuveraktigt leende igen.

– Vet du att Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt också suttit i Palme-stolen där du sitter.

– Och Anders Björk. Jag har alltid velat ha en god relation till mina före- och efterträdare.

Thage och Dalai lama möts i riksdagens talmansrum 1990. Dalai lama fick Nobels fredspris 1989. Foto: Privat

Han efterträdde moderaten Björk 1994 och blev försvarsminister. I Thages självbiografi ”Resan mot Mars, anteckningar och minnen” finns ett foto på sidan 628. Han och Carl Bildt hälsar glatt på varandra. Bildtexten säger ”Carl Bildt har jag goda relationer till, trots hårda duster”.

Under samtalet framstår Thage som en man med stort tålamod. Det har behövts i långa överläggningar med politiker och världsledare. Det har blivit många möten med kända personer. Han har träffat Nelson Mandela, Dalai lama och otaliga ministrar, kungar, kejsare och regeringschefer under sina drygt 27 år i politikens centrum.

När han berättar om sina samtal med Gunnar Sträng, Tage Erlander, Ingvar Carlsson och Göran Persson, inser man att denne enkle, sympatiske man har varit som en eminens bakom socialdemokraternas mer framträdande namn. Hur stor betydelse har han haft för hur Sverige regerats? Det vet varken han själv eller någon annan. Men att den varit stor under hans politiska karriär är det ingen tvekan om.

Palme brukade säga att om inte Thage kontrollerat ett tal, en skrivelse, en proposition eller ett förslag så godkände Palme inte detta och vägrade att presentera det! Så viktig var Thage för svensk politik under Palmes tid som ledare.

Talmansuppdraget är den högsta titel den unge bondsonen från en liten socken i Småland haft. I rang är den ju officiellt högre än statsministern och endast ett snäpp under kungen.

Sedan 1998 ägnar han sig åt familjen. Nyfikenheten och strävan efter att lära sig mer är tydlig. Han har skrivit flera böcker – att skriva och läsa kommer Thage att göra så länge han lever.

– Jag längtar alltid efter att få läsa den tidning du skriver för eftersom jag får så mycket nyheter som jag kan lita på, säger han leende.

 Kontakta skribenten: [email protected]

Thage G. Peterson

Född: 24 september 1933 i Berg i Kronobergs län, cirka 2,9 mil från Växjö

Maka: Marion, tidigare Karlsson, sedan 1962

Bor: Nacka, Stockholm 

Examina i urval: Socionomexamen 1957, teol. magisterexamen 2017

POLITISKA BEFATTNINGAR FRÅN 1971:

Riksdagsledamot, 1971–1998

Styrelseledamot i Riksdagsgruppen, 1977–1982

Konsultativt statsråd i statsrådsberedningen (samordningsminister): 1975–1976, 1997–1998

Industriminister, 1982–1988

Justitieminister, 1988

Riksdagens talman, 1988– 1991

Försvarsminister, 1994–1997 Författare, föreläsare och talare mm: 1998– 

HEDERSUTMÄRKELSER:

Regeringens belöningsmedalj ”Illis Quorum” av 18:e storleken (den största) i guld. 1998 (Illis quorum meruere labores, latin: ”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”)

Stiftelsen Sveriges Nationaldags förtjänstmedalj Svenska Målarförbundets kulturstipendium för insatser för kultur och fred.

Nära vänner: Olof Palme, Ingvar Carlsson, Gunnar Sträng, Ingegerd Troedsson och Sverker Oredsson (professor emeritus i Lund).

”Men inte att förglömma mina duktiga medarbetare under årens lopp och som jag fortfarande har god kontakt med.”

Favoritbok: Elin Wägner: ”Väckarklocka”.

Favoritcitat från boken: ”Vi behöver en vision av en värld med mening i för att önskekraften skall leva upp igen.”

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025