Flera vill se ny utredning av tjänstemannaansvaret

Justitieminister Morgan Johansson har svarat ledamöter att det är "viktigt att det finns ett ändamålsenligt system för att utkräva ansvar när det begås felaktigheter". Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet


Utredningen om ett vidgat straffrättsligt tjänstemannaansvar kom fram till att inte föreslå några ändringar i de lagar som finns. Fackförbundet ST är nöjda med slutsatsen medan andra vill se en helt ny utredning.

Riksdagen röstade 2018 för att regeringen skulle utreda och ge förslag på ett utökat straffrättsligt ansvar för tjänstefel begångna av anställda i offentlig sektor. Detta i syfte att stärka förtroendet för den offentliga verksamheten. Tjänstemannaansvarsutredningen presenterades i februari 2022 som en del i betänkandet ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner”.

Utredaren Anne Rapp sade då att det finns ett ansvarsutkrävande system, där det straffrättsliga tjänstefelsansvaret är en del. Hon sade också att det finns disciplinärt och skadeståndsrättsligt ansvar och att man bedömt att det inte bör göras ändringar i det straffrättsliga tjänstefelsansvaret.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!