loadingDet vanligaste sättet för människor att få i sig campylobacter är via kycklingkött. Foto: Johan Nilsson/TT
Det vanligaste sättet för människor att få i sig campylobacter är via kycklingkött. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Stor ökning av magsjukebakterier i Sverige

Jon Jeppsson/TT

Antalet fall av personer som drabbas av tarmbakterien campylobacter ökar just nu i Sverige – från cirka 30 i veckan i början av juni till över 200 fall förra veckan.

– Det är väldigt säsongsbetonat. Från juli så börjar antalet anmälningar gå upp rejält, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Campylobacter är en vanlig bakterie som både människor och djur kan bära på. Hos människor orsakar den diarré, feber och illamående, ibland frossa. Symtomen varar några dagar och går ofta över av sig själv.

Allvarligare symtom förekommer men är ovanliga.

Fjällbäckar kan ibland vara kontaminerade av djur med campylobacter. Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

– Antalet fall brukar nå en topp i augusti och sen gå ner igen mot hösten, säger Rikard Dryselius.

Det vanligaste sättet för människor att få bakterien är via kyckling.

– Det beror på att smitta förs över via så kallade vektorer, alltså flugor och annat djurliv som för över bakterierna till kycklingflockar.

– Det är mer liv och rörelse i naturen på sommaren än på vintern och det är därför som det är betydlig vanligare med campylobacter på sommaren när det är varmt, säger Rikard Dryselius.

Därför är det viktigt att hålla god kökshygien när mat, framförallt kyckling, tillagas.

– Det gäller att hetta upp maten till 70 grader, gärna under en längre tid, då dör bakterierna. Och se till att inte lägga den färdiglagade maten på fatet ni hade det råa köttet på. Och tvätta händerna.

Campylobacter kan även spridas via boskaps- och husdjur, eller genom opastöriserad mjölk. Men även genom vatten.

– Det finns de som blir smittade när de dricker ur fjällbäckar som kan vara förorenade av djur. Men sett över hela året är det inte så vanligt.

Enligt smittskyddslagen ska alla inträffade fall av campylobacterinfektion anmälas till smittskyddsläkare. Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDet vanligaste sättet för människor att få i sig campylobacter är via kycklingkött. Foto: Johan Nilsson/TT
Det vanligaste sättet för människor att få i sig campylobacter är via kycklingkött. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Stor ökning av magsjukebakterier i Sverige

Jon Jeppsson/TT

Antalet fall av personer som drabbas av tarmbakterien campylobacter ökar just nu i Sverige – från cirka 30 i veckan i början av juni till över 200 fall förra veckan.

– Det är väldigt säsongsbetonat. Från juli så börjar antalet anmälningar gå upp rejält, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Campylobacter är en vanlig bakterie som både människor och djur kan bära på. Hos människor orsakar den diarré, feber och illamående, ibland frossa. Symtomen varar några dagar och går ofta över av sig själv.

Allvarligare symtom förekommer men är ovanliga.

Fjällbäckar kan ibland vara kontaminerade av djur med campylobacter. Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

– Antalet fall brukar nå en topp i augusti och sen gå ner igen mot hösten, säger Rikard Dryselius.

Det vanligaste sättet för människor att få bakterien är via kyckling.

– Det beror på att smitta förs över via så kallade vektorer, alltså flugor och annat djurliv som för över bakterierna till kycklingflockar.

– Det är mer liv och rörelse i naturen på sommaren än på vintern och det är därför som det är betydlig vanligare med campylobacter på sommaren när det är varmt, säger Rikard Dryselius.

Därför är det viktigt att hålla god kökshygien när mat, framförallt kyckling, tillagas.

– Det gäller att hetta upp maten till 70 grader, gärna under en längre tid, då dör bakterierna. Och se till att inte lägga den färdiglagade maten på fatet ni hade det råa köttet på. Och tvätta händerna.

Campylobacter kan även spridas via boskaps- och husdjur, eller genom opastöriserad mjölk. Men även genom vatten.

– Det finns de som blir smittade när de dricker ur fjällbäckar som kan vara förorenade av djur. Men sett över hela året är det inte så vanligt.

Enligt smittskyddslagen ska alla inträffade fall av campylobacterinfektion anmälas till smittskyddsläkare. Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025