Greta Thunberg nominerad till Nobels fredsprisKlimataktivisten Greta Thunberg har blivit nominerad till Nobels fredspris 2023. Hennes namn finns med på listan över årets nominerade personer. Thunberg har nominerats av en norsk stortingspolitiker.

Listan över de personer som har blivit nominerade till Nobels fredspris hålls, i enlighet med Alfred Nobels testamente och prisets stadgar, hemligt i minst 50 år. Men för de som ingår i den utvalda skaran som tillåts bidra med nomineringar, är det tillåtet att avslöja vem eller vilka man tycker ska bli mottagare av priset.

Det gör att vi redan nu vet att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg finns med på listan, som i övrigt består av hundratals andra namn. Thunberg har, tillsammans med klimataktivisten Vanessa Nakate från Uganda, blivit nominerad till fredspriset av Lan Marie Berg, ledamot i stortinget i Oslo och välkänd miljöpartiprofil i Norge. Detta avslöjar Berg för norsk media.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!