Alexandra De Paoli: Sommarkänsla med hemkokt örtschampo


Olika örter hjälper mot torr hårbotten, mjäll, fett hår eller helt enkelt för att stärka håret. Du kan också välja dofter själv och vet precis vad schampot innehåller. Med torkade örter kan man få sommarkänsla och koka eget schampo året om.

Passa på att plocka och torka örter som är bra för håret. Alexandra De Paoli kokar eget schampo utifrån de örter som passar hennes behov.

Innan jag lärde mig koka eget schampo trodde jag att jag hade ett tråkigt, färglöst, trassligt och ganska livlöst hår. Nu är håret lockigt, fint i färgen och fullt av liv.

- Alexandra De Paoli, örtterapeut

Åkerfräken innehåller mycket kisel som stärker håret och det är därför en bra grund i schampot. Det kan vara en hjälp för den som vill spara till längre hår, men inte har lyckats.

– Innan jag lärde mig koka eget schampo trodde jag att jag hade ett tråkigt, färglöst, trassligt och ganska livlöst hår. Nu är håret lockigt, fint i färgen och fullt av liv, säger hon i sin blogg.

Även om örterna är viktigast, så gör det också mycket till att råvarorna är naturliga och snälla mot både håret och huden, tillägger hon.

Här bjuder hon på recept på två sorters schampo, ett enklare och ett med konserveringsmedel som håller för att sparas. Örterna och dofterna varierar du själv efter behov och sinne.

Olika örter har olika verkan

Brännässla innehåller mycket vitaminer och mineraler

Åkerfräken är rik på kisel som stärker håret och även minskar håravfall

Ringblomma är bra för den som har torr hårbotten, den stimulerar också hudens nybildning

Kamomill ger mer glans och lyster åt ljust hår

Rosmarin ger mer glans och lyster åt mörkt hår

Tussilago är bra mot fett hår, innehåller zink som är bra mot sår i hårbotten

Rosenblad är bra mot torr hårbotten och flagig hud

Björk gör håret mjukt

Salvia ger mer lyster till mörkt hår

Ringblomma. Foto: Eva Sagerfors

Känna igen örterna

En del örter kan ha släktingar som ser snarlika ut.

När man letar efter åkerfräken vill man hitta en fräken med grenar utan sidogrenar, de ska vara enkla. Stjälken ska vara sträv och när man tittar på den lilla ”kronan” runt stjälken, vid grenkransarna så ska ”tänderna” vara kortare än den första leden på grenen. Åker- och ängsfräken påminner om varandra, men är båda mycket kiselrika och går lika bra att använda, säger Alexandra till Epoch Times.

"Tänderna" på kronan runt stjälken ska vara kortare än innersta leden på grenarna. Foto: Eva Sagerfors

För att känna igen kamomill: titta efter en prästkragelik blomma med dillaktiga blad. Oftast är stjälken förgrenad. Till skillnad från baldersbrå doftar kamomillen, och blombottnen är ihålig.

Enklare bikarbonatschampo

Bikarbonatet rengör hår och hårbotten. Honungen är mjukgörande och motverkar statiskt hår. Den sura äppelvinägern neutraliserar det basiska bikarbonatet, lugnar hårbotten och får fjällen på hårstråna att lägga sig så att håret blir slätt och glansigt. Doften från vinägern försvinner när håret torkar. Receptet kommer från Yle.

Det här behöver du

3 dl örtavkok

2 tsk bikarbonat

1 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

Gör så här

Koka upp 4 dl vatten. Lägg i 1 msk torkade örter och låt det dra i 5 minuter. Sila sedan och häll på burk. Rör ner bikarbonat och honung.

Blöt håret och häll blandningen långsamt över håret. Se till att hälla över hela hårbotten. Massera i några minuter och skölj sedan ur.

Avsluta med att skölja med utspädd äppelcidervinäger. Häll 5 dl svalt vatten i burken och häll i 2 msk äppelcidervinäger. Häll över hela håret och låt det sitta i utan att skölja ur.

Örtschampo som håller länge

Det här schampot, från Alexandras artikel för Yle, innehåller konserveringsmedel och kan därför sparas.

Eteriska oljor

Man kan tillsätta eteriska oljor till schampot, och välja olika kombinationer. Här är några förslag.

-20 droppar fänkålsolja + 15 droppar lagerbladsolja + 15 droppar rosmarinolja

Blandningen stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vilket passar särskilt bra för den som har platt hår. Doften kan kännas stark i början, men klingar sedan av.

-15 droppar tallolja + 15 droppar granolja + 15 droppar enbärsolja + 15 droppar rosmarinolja

Bra för blodcirkulationen. Blandningen ger en frisk skogsdoft.

-30 droppar tea tree-olja + 10 droppar rosmarinolja + 10 droppar enbärsolja

Bra mot mjäll.

-40 droppar rosenträolja

Bra mot torrt hår.

-Valfri mängd ylang ylang, lavendel, ros de mai eller apelsin

Dessa oljor vårdar huden och doftar gott.

Förberedelser

För att schampot ska få bäst hållbarhet, se till att miljön är så ren som möjligt. Alexandra ger följande tips i boken Hälsa och hudvård från bikupan: Innan du sätter igång, se till att alla redskap och arbetsytan är ren. Torka ytan med diskmedel och sedan hett vatten. Doppa bunkar och redskap i kokande vatten. Ta en ny diskhandduk att torka dig med. Ta av ringar och klocka. Sätt upp håret om det är långt. Tvätta händerna.

Hemkokt schampo

Det här behöver du

Örtavkok

1 liter vatten

1 näve torkad brännässla

1 näve torkad åkerfräken

1 näve torkad ringblomma

Det här ger 1,1 liter schampo. De speciella ingredienserna till schampot kan beställas på nätet, sök på till exempel ”guarkärnmjöl kosmetiskt”.

Örtkok med ängsfräken, kamomill, ringblommor och rosor. Foto: Eva Sagerfors

Schampo

2 tsk guarkärnmjöl (afrikansk nöt som ger balsameffekt + konsistens)

1 msk olivåterfettning (förtvålad olivolja, återfettar hårbotten)

7 dl örtavkok

½ tsk paraben (konservering)

1 tsk mjölksyra (sänker hudens pH-värde, särskilt bra vid mjäll)

2 dl laureth sulfat (tvättaktivt ämne från kokos- och palmkärnolja)

1 dl sockertensid (tvättaktivt ämne från majs- och kokosfett)

Eventuellt också:

1 msk silkesprotein eller sojaprotein (fuktbindare, balsameffekt)

2 msk honung (mjukgörande, motverkar statisk elektricitet i håret)

50-60 droppar eterisk olja per 50 cl schampo (doftsättning)

Gör så här

Koka upp 1 liter vatten med 4 dl torkade örter. När det börjat koka, dra av kastrullen och låt det svalna med locket på, tills det når 50 grader. Sila av.

Ta en rostfri bunke eller kastrull och häll i guarkärnmjölet och olivåterfettningen. Rör ordentligt, som en redning. Det ska inte finnas några klumpar kvar.

Mät upp 7 dl örtavkok. Häll i lite i taget under värmning, till 50 grader.

Häll i paraben och mjölksyra.

Sedan är det dags för laureth sulfat och sockertensid. Rör långsamt ner det en i taget och i rätt ordning.

Tillsätt eventuellt silkesprotein/sojaprotein och honung.

Rör om långsamt i minst 5 minuter. Häll sedan upp på flaskor och tillsätt valfria eteriska oljor. Sätt på lock och etiketter.

Konserveringsmedel

För att förhindra tillväxt av bakterier, jäst och mögel behöver alla kosmetiska produkter som innehåller vatten en tillsats av något konserveringsmedel. Alexandra rekommenderar paraben, som man kan köpa bland annat i specialaffärer på nätet. Sök på till exempel ”paraben kosmetiskt”. För några år sedan kom larm om att parabener skulle vara hälsofarligt.

Alexandra skriver i sin bok att parabener finns naturligt i naturen som bensoesyra. Det finns i till exempel lingon och hjortron. Vid tillverkning av kosmetika blandar man olika parabener som är effektiva mot mikroorganismer; methyl-, ethyl-, butyl- och propylparaben. De är godkända av EU som konserveringsmedel.

Efter larmet utreddes butyl- och propylparaben, som det gällde och det framkom att de var ofarliga, både som livsmedel och kosmetika.

Andra parabener har förbjudits inom EU, men dessa finns inte i de blandningar som säljs av råvaruleverantörer för egen tillverkning av naturkosmetika. Enligt Alexandra är paraben den säkraste konserveringsmedlet, dels för att undvika tillväxt av mikroorganismer och dels för att de flesta tål det.

Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen