Alexandra De Paoli: Eteriska oljor i hemmet – 21 smarta tips
Vi kan ha stor nytta av olika eteriska oljor.


Eteriska oljor från olika växter ger smaker och dofter, men de kan också påverka vårt sinnestillstånd och göra nytta i hemmet. Alexandra De Paoli berättar vad vi kan använda olika oljor till och hur vi skiljer på syntetisk doftolja och eterisk olja.

Vad tänker vi oftast på när vi hör talas om eteriska oljor? Kanske tänker vi på doftljus, en lugnande massageolja, ett rejält mintdoftande vattenbad för en täppt näsa eller på en aromalampa som sprider doft i rummet.

Oljan är så koncentrerad att det för att göra 1 ml rosenolja krävs 3-5 kg rosenblad (kronblad). Till 10 ml lavendelolja behövs det 1,3 kg lavendelblommor.

Det finns många sätt att använda dessa koncentrerade oljor på. Alexandra berättar i Yles artikel att den eteriska oljan är det som doftar i en växt, eller ger smak. Men de kan också ha andra egenskaper, som att lugna, öka cirkulationen eller vara bakteriedödande.

Högkoncentrerat

Oljorna finns oftast att köpa i små flaskor på 5-10 ml, och det räcker eftersom det oftast är nog med en eller ett par droppar för varje tillfälle. Oljan är så koncentrerad att det för att göra 1 ml rosenolja krävs 3-5 kg rosenblad (kronblad). Till 10 ml lavendelolja behövs det 1,3 kg lavendelblommor.

Eftersom de är så koncentrerade så ska man undvika att använda dem outspädda på huden (med undantag för ett fåtal).

Eterisk olja eller syntetisk doftolja

I de doftljus vi hittar i affärerna och i billigare flaskor med rumsdoft är doftoljorna syntetiskt framställda. De här kan vara besvärliga för de som är doftöverkänsliga. Men de flesta brukar klara av de eteriska oljorna, bara man inte tar för mycket.

För att skilja dem åt ska man leta efter texten ”100 % eterisk olja” och helst växtens latinska namn. Priset skiljer också; medan flaskan med syntetisk doft brukar kosta runt 50 kronor så går eteriska oljor på mellan 50 och 2 000 kronor för 10 ml, beroende på växt.

Leta efter den här märkningen om du är ute efter en eterisk olja: "100% eterisk olja". Här syns också växtens vetenskapliga namn på etiketten. Foto: Eva Sagerfors

Eteriska oljor är bra till mycket och Alexandra kan använda oljorna till exempel vid tillverkning av egen tvål eller hårschampo.

Här tipsar hon om några oljor som är bra att ha hemma och ger en mängd tips på hur vi kan ta hjälp av dem bland annat för hälsan och i hushållet.

Välj några — sex oljor att ha till mycket

Citron

Citronoljan är uppfriskande och renande. Den är bra för att öka koncentrationen, den är antiseptisk, inflammationshämmande och kan lindra huvudvärk.

I hudvårdsprodukter hjälper den mot fet hy, acne och brustna blodkärl.

Eukalyptus

Den här oljan kan motverka förkylningar och lätta upp i andningsvägarna. Den är inflammationshämmande och kan minska värk och spänningar i musklerna. Därför passar den bra i massageolja.

Lavendel

Lavendelolja kan hjälpa vid hudskador som brännsår, bristningar, eksem, utslag, klåda, acne och blåmärken. Den har en lugnande verkan på hud och muskler och kan gärna användas i massageolja eller badvatten.

Oljan är lugnande och kan motverka stress.

Droppa till exempel lavendelolja i skorna för att få bort dålig lukt. Foto: Eva Sagerfors

Pepparmynta

Den här oljan är uppiggande och stimulerande. Den kan ge klartänkthet och stärka minnet. Pepparmyntsolja är en bra hjälp vid åksjuka och illamående. Använd den också mot dålig andedräkt, matsmältningsproblem, förkylningar och halsinfektioner. Oljan lindrar klåda och solbränna, den har en svalkande effekt och passar bra i en kräm eller gel för trötta och svullna ben och fötter.

Rosmarin

Rosmarinolja är en god hjälp för minnet och koncentrationsförmågan. Den kan pigga upp vid trötthet och Alexandra tipsar därför om att ha rosmarinolja med i bilen vid långkörningar. Oljan motverkar muskelvärk och träningsvärk eftersom den ökar cirkulationen lokalt. Den är också bra för att få värme i händer och fötter.

Tips! Bra för den som har lågt blodtryck.

Tea tree

Den här oljan är både antiseptisk och svampdödande. Ta några droppar till en matsked aloe vera-gel och blanda. Använd den till sår, munsår, svampinfektioner, mot illaluktande fotsvett och acne.

Så använder du dem — 21 tips

För gommen

Mintchoklad: Ta två droppar pepparmyntsolja i varm choklad så får du en mintchoklad-dryck.

Citron: Istället för rivet citronskal: använd några droppar ekologisk citronolja i matlagning och desserter.

Fläckar och rengöring

I köket

Fläckar på snickerier: Ta bort fläckar med hjälp av en torr handduk med några droppar citronolja på.

Fläckig skärbräda: Torka ren skärbrädan med en blöt trasa som du droppar några droppar citronolja på.

Rengör kylen: Torka ur kylen med vatten och citronolja.

Disktrasan: Disktrasan blir fräschare med hett vatten och citronolja.

Citronoljan fräschar upp disktrasan och är också en hjälp för att få bort fläckar från skärbrädan. Foto: Eva Sagerfors

I övriga hemmet och i bilen

Kritstreck och klister: Torka bort kritstreck och klistermärken från väggen med en torr trasa med citronolja på.

Fräscha upp luften i ett rum: Fukta en trasa och häng på ett element, droppa på några droppar av en  eterisk olja. Det kan vara eukalyptus vid förkylning, pepparmynta/rosmarin för att pigga upp sig eller lavendel för att få ro och varva ner på kvällen.

Fräschare i skåpen: Droppa eterisk olja på bomullstussar och lägg i skåp, lådor och rum.

Få bilen att dofta fräschare: Ta till 2 dl varmt vatten 5 droppar eterisk olja av rosmarin och 5 droppar lavendelolja i en sprayflaska. Skaka om och spraya på sätena.

Fräscha upp skorna: Droppa 2 droppar tea tree, citron eller lavendel i illaluktande skor för att ta bort svettlukt. Eftersom tillväxt av bakterier är det som ger dålig lukt är det mest effektivt att göra det direkt efter användning. Oljorna hindrar bakterierna att bli fler.

Fräschare i resväskan: Lägg i en bomullstuss med eterisk olja.

Håll ohyran borta från linneskåpet: Droppa lavendelolja på en näsduk och lägg i skåpet.  

Frisk och god lukt på kläderna: Droppa eterisk olja i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen.

Några droppar eterisk olja i ljummet vatten är ett naturligt sätt att få bort dålig lukt i bilen. Foto: Eva Sagerfors

Husapoteket

Badet/bastun: Droppa eterisk olja i lite honung, rör om och lägg i vattnet eller ta med in i bastun.

Fotbadet: Tillsätt några droppar pepparmynta för att pigga upp trötta fötter.

Bula/blåmärke: Stryk en droppe lavendelolja på stället för att påskynda läkningen och lindra smärtan.  

Mot åksjuka: Ta en droppe pepparmyntsolja i ena handen, gnugga händerna mot varandra och andas in. Det lugnar magslemhinnan och lindrar därför illamåendet.

Mot nästäppa: Ta en droppe eukalyptusolja i händerna och andas in.

Mot nästäppa om natten: Droppa en droppe eukalyptusolja på kudden så öppnas andningsvägarna så att du kan sova bättre.

Till kropp och knopp: Tillsätt valfri eterisk olja till oparfymerad lotion, schampo eller tvål. Rosmarinolja gör håret fluffigare, lavendelolja är bra om hårbotten känns irriterad och huden är torr. Tea tree-olja är bra mot mjäll och svamp.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.