Alexandra De Paoli: Vandrarens överlevnads-kit finns i naturen


När vi ska ut i naturen och bära hela packningen på ryggen vill vi inte ha mer vikt än vi behöver. Då kan det vara bra att veta att flera saker vi kanske vill använda dagligen, eller till nöds, finns på plats i naturen.

Att byta ut diskmedel och tvättsvamp mot skogsfräken minskar inte bara packningsvolymen utan är också en vinst för naturen. Med schampo och deodorant från naturen blir man visserligen inte lika ren som hemma, menar örtterapeuten Alexandra De Paoli, men det handlar ändå om fältmässiga omständigheter, skriver hon i Yles artikel.

Till köket

Skogsfräken är en utmärkt diskborste med diskmedel i. Den växer i blandskog och känns igen på de rikt förgrenade grenarna. Stammen känns sträv av kisel. Det är saponinerna, ett tvålämne, som fungerar som diskmedel. Tag några stycken, värm lite vatten till disken och skura rent med den naturliga diskborsten.

Skogsfräken har smala grenar med många sidogrenar. Stammen känns sträv. Foto: Eva Sagerfors

För hygienen

Schampo på björklöv

Den som vill tvätta håret på turen kan göra ett björklövsschampo på plats. Även björklöv innehåller saponiner, som fungerar som tvål. Plocka färska björklöv och lägg i kallt vatten. Låt det stå i solen en timme eller tills vattnet löddrar när du vispar om i det. Häll björkvattnet i hårbotten. Gnugga, och skölj sedan med vatten.

Björklövsvatten står och väntar i solen. Foto: Eva Sagerfors

Deodorant av vitmossa

Vitmossan är antiseptisk och växer i fuktiga områden. En varm och svettig dag kan det vara skönt att torka sig med en tuss fuktig vitmossa. Den ger också en deodoranteffekt på några timmar om man gnider sig med den under armarna.

För fötterna

Mot fotsvett

För den som lider av fotsvett tipsar Alexandra om att repa av blad från blåbärsris och lägga i kängorna eller stövlarna. Det motverkar fotsvett eftersom bladen innehåller mycket garvämnen som dels drar ihop huden och dels är bakteriedödande. Fötterna svettas mindre och det blir mindre bakterietillväxt i strumporna.

Sockorna doftade helt ljuvligt, blommigt; bär och blåbär. Då ville man sitta och nosa på dem!

Alexandra De Paoli, örtterapeut

Det bästa är att hälla bladen mellan stöveln och strumpan. Om man har det direkt inne mot foten kan det bli lite geggigt om man går en hel vecka, säger Alexandra till Epoch Times.

Hon berättar om en gång när hon provade att ha färskt blåbärsris i stövlarna när hon skulle vara ute och vandra en riktigt varm dag. Man blir fuktig av fukten i blåbärsriset, men det var en svalkande fukt istället för den svettvarma. När hon tog av stövlarna på eftermiddagen märkte hon att blåbärsriset hade blivit brunt och fermenterat.

– Sockorna doftade helt ljuvligt, blommigt; bär och blåbär. Då ville man sitta och nosa på dem!

Alexandra De Paoli i blåbärsriset. Foto: Eva Sagerfors

Mot skoskav

Groblad är sammandragande och lugnar huden. De drar ut vätska ur blåsor och läker sår. Plocka ett par groblad, skölj dem eller gör rent dem i munnen med saliven. Lägg dem sedan på stället och dra på strumpan. Det kan behövas lite tejp att fästa dem med.

Groblad. Foto: Eva Sagerfors

Myggmedel

Det finns flera växter i naturen som myggen skyr. Kemiska myggmedel kan vara starka, och tar dessutom både plats och vikt i packningen.

Alexandra tipsar om tre växter som är bra som myggmedel: skvattram, pors och rölleka. Men man behöver gnida ganska hårt, huden ska bli grönaktig och lite blommig. Efter ett tag får man ta en ny kvist att gnida in sig med.

Skvattrambladen är bra mot mygg. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen