Alexandra De Paoli: Så använder du enbär som läkeväxt
Drick enbärste vid symptom på urinvägsinfektion och vid plötsliga svullnader i lederna.


Enbär har en lång tradition som läkeväxt. Den är bra vid plötsligt svullna leder, mot urinvägsbesvär och hosta. Här berättar Alexandra De Paoli hur man använder den.

Enbär kan man plocka året runt, men bären tar tid på sig att mogna – tre år, från blomma till det mogna mörka bäret vi är mest bekanta med och som är en god krydda i maten. När vi vill använda enbär för dess läkande egenskaper så är det dock de gröna bären vi ska välja, säger örtterapeuten Alexandra De Paoli. Det beror på att de innehåller mest av de eteriska oljorna, som ger bären dess verkan på kroppen.

På enbären gör man te som är starkt urindrivande och bra mot olika besvär. Eftersom enbär är en kraftfull läkeväxt så bör de användas med försiktighet. Drick det som en kur så fort symptom börjar märkas och följ doseringen nedan.

Urinvägsbesvär

Drick enbärste vid känningar i urinvägarna. Drick då max två koppar per dag i upp till en vecka. Det kan räcka med färre dagar.

Urinvägsbesvär vill man gärna bli av med så fort som möjligt.

Sjukvårdsrådgivningen 1177.se skriver att det går bra för kvinnor som inte är gravida att behandla sig själva i upp till en vecka om symptomen på urinvägsinfektion inte är besvärliga.

Plötsliga svullnader i lederna

När man får ont i lederna av plötsliga svullnader, utan att ha stött i något, brukar orsaken vara urinsyrakristaller som har fastnat i lederna och hindrar blodet från att passera. Téet hjälper till att lösa upp kristallerna och driva ut det.

Doseringen är densamma som vid urinvägsinfektion.

Hostmedicin

Enbärste blir också en bra hostmedicin. Hostandet hjälper till att få upp slemmet, men om hostan är besvärande på kvällen när man ska somna kan det vara bra att kunna dämpa den.

Gör i ordning te på enbär, en matsked bär till en halvliter vatten. Låt det svalna till 45 grader. Rör sedan ner 150 gram honung i téet, skriver Alexandra för Yle. Häll det i en mörk glasflaska.

Hostmedicinen smakar sött och skog och håller i fem månader i kylen. Ta en matsked vid hosta.

Honung i enbärstéet gör det bra mot hosta.

Obs! Den som är gravid, ammar eller har njurproblem bör undvika enbär. Vid urinvägsbesvär eller svullnad i en led rekommenderar Alexandra istället te på åkerfräken som är mildare.

Enbärste (1 kopp)

1 tsk gröna enbär

2 ½ dl vatten

Tryck sönder enbären genom att mortla dem lite. Koka upp vattnet och häll i bären. Låt det koka under lock i 10 minuter. Sila sedan av bären och drick téet.

Friskare luft inne

Tidigare har man även använt enris för att friska upp luften i hemmet. Då tog man ett knippe enris som man tände på lite i änden. Sedan gick man runt i huset för att sprida röken.

Enbusken växer långsamt så leta gärna efter en gren som har blivit avbruten, men fortfarande är grön.

Ta ett litet knippe och bind ihop det tätt. Bränn det yttersta på knippet och sprid sedan röken.

– Det doftar skog och kåda, och lite träkol. Jättehärligt! säger Alexandra.

Alexandra De Paoli berättar hur man kan använda barr. Umeå 2016. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.