Alexandra De Paoli: Så använder du örter mot kvinnobesvär
Te på humlekottar kan med sitt tillskott av ett östrogenliknande hormon lugna en arg dam. Foto: Hagen Graebner (CC BY-SA 2.5)


För att få ordning på jobbiga besvär orsakade av hormoner finns visserligen preparat att köpa för att få balans, men varför använda syntetiska hormoner när naturen har sina egna produkter. Alexandra De Paoli tipsar om bland annat rödklöver som ännu finns att plocka, och humlekottarna som är som bäst just nu.

Det kan vara mensbesvär, pms-humör eller en tuff klimakterieperiod som gör livet jobbigt både för en själv och för omgivningen.

Vissa örter innehåller ett östrogenliknande hormon som kan hjälpa i dessa situationer. Några exempel på sådana örter är humlekottar, rödklöver och så fröna från nässlan.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar även om daggkåpa, som är väl beprövad, men utan att man känner till vilket som är det aktiva ämnet i växten.

”Vi vet bara att en ilsken, svettig kvinna kan må mycket bättre om hon får en kopp daggkåpete.”, skriver hon för Yle.

Torka daggkåpa till te. Foto: Eva Sagerfors

Kamomill och citronmeliss är lugnande örter som hon rekommenderar både vid PMS- och klimakteriebesvär.

Johannesört är känd bland annat för att kunna lindra depression och trötthet. Den kan göra gott i en teblandning mot PMS och övergångsbesvär. Örten ska dock inte användas i kombination med p-piller, p-stav eller hormonspiral eftersom den kan motverka dessa.

Rölleka är kramplösande och enligt Alexandra mer verksamt än värktabletter. Den har ett bitterämne som tillsammans med de eteriska oljorna har en kramplösande verkan på den glatta muskulaturen, som den i magen, tarmarna och livmodern. Gråbo har samma effekt. De har också den verkan att öka blödningen lite. Det gör att blodet inte hinner koagulera och klumpa sig, vilket kan bidra till smärtan.

Självplock

Många örter kan vi köpa som torkade i hälsokostaffären, men Alexandra rekommenderar att gå ut och plocka en del läkeörter själv. Hon menar att själva handlingen påverkar oss positivt.

När man går ut i naturen med sin korg och väljer ut de finaste exemplaren, tar hem dem och lägger dem för torkning, gör en fin etikett till burken; då skickar man signaler till hjärnan om läkande, säger hon.

Vackra bollar. Foto: Eva Sagerfors

Vid besvär som menssmärta och humörsvängningar kan det ge ett lyft bara att öppna örtförrådet.

– Det är så oerhört vackert att öppna en burk med bara rödklöverbollar i, det är en sådan glädje.

Te vid PMS

Daggkåpa

Rödklöver

Citronmeliss

Kamomill

Den som brukar bli mycket svullen innan mens kan även lägga i en del torkade björklöv, som är urindrivande.

Gör så här

Blanda de torkade örterna, lika delar av alla.

Ta två teskedar örter till en kopp hett vatten. Låt det dra i fem minuter. Sila av.

Alexandras te för arga damer

Daggkåpa

Citronmeliss

Johannesört

Humlekottar

Gör så här

Blanda lika delar av de torkade örterna. Vid behov, ta två teskedar till en kopp hett vatten. Låt det dra i fem minuter och sila sedan.

Te vid mensvärk

Använd två teskedar torkad rölleka och gråbo till en kopp hett vatten. Låt det dra i fem minuter och sila sedan av. Drick téet så fort värken börjar komma och fortsätt med 3-5 koppar per dag tills det släpper.

För den som inte tål gråbo går det bra med enbart rölleka.

Nässelfröolja mot torra slemhinnor

Plocka nässelfrön när de är torra och helst en solig dag. Samla dem i en glasburk. Häll olja över, gärna en kallpressad ekologisk rapsolja. Fröna ska vara täckta av oljan. Sätt på lock och låt stå och dra i två veckor. Sila sedan av. Oljan förvaras bäst i en mörk glasflaska.

Alexandra rekommenderar att smörja med oljan i underlivet när slemhinnorna känns torra och sköra.

Gel mot svamp

Det kan finnas olika anledningar till att man får svamp i underlivet. Tar man antibiotika så slås den normala bakteriefloran ut, vilket kan få svampen att frodas. Då är det bra att ha aloe vera hemma. Använd ett blad från en planta, skär upp ett blad på längden och gnid insidan av bladet mot underlivet. Finns det ingen aloe vera-planta hemma går det också bra med gel på flaska, men se till att den består till 100 procent av aloe vera-gel.

Gelen är också bra mot klåda, sår och hudsprickor.

Alexandra De Paoli berättar om rölleka under en örtvandring, Umeå, 2016. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.