Örtexperten Alexandra De Paolis bästa tips mot urinvägsinfektion


Urinvägsinfektion vill man bli av med på en gång, helst utan mediciner. I naturens skafferi finns flera växter som hjälper. Här berättar Alexandra De Paoli om hur man använder fyra olika växter.

När örtexperten Alexandra De Paoli frågade äldre människor om vilka läkeväxter de minns att de använde hemma i sin barndom fick hon många liknande svar. Efter lite eftertanke kom de tillfrågade att tänka på enbusken.

När de hade urinvägsbesvär tog deras mamma dem kanske först till läkaren. Om de fick medicin som inte hjälpte, så åkte de till en gumma i grannbyn. Därifrån fick de med sig enris, enbär eller rötter från en, som de gjorde te på. Det hjälpte. När de träffade läkaren igen frågade han vad de gjort som fått det att bli bra så snabbt. Ofta vågade mamman inte svara.

Inom vår svenska örtkunskap finns flera växter som använts sedan länge för att bota urinvägsinfektioner, bland annat en, rönnbär, ljung och åkerfräken. Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut, med många års erfarenhet av att använda läkande växter.

För mig har det alltid varit viktigt att ha respekt för det som växer. Jag är noga med att aldrig plocka mer växter än vad jag behöver.

– Alexandra De Paoli

En del av naturen

Insamlandet av växterna är en fin handling, man gör något för att man vill må bra. Alexandra tror att den tanken gör mycket för hälsan. Det är också välkänt att man mår bra av att vara i naturen. Som hon ser det är vi en del av naturen och det är hon medveten om när hon samlar växter.

– För mig har det alltid varit viktigt att ha respekt för det som växer. Jag är noga med att aldrig plocka mer växter än vad jag behöver.

De insamlade växterna går utmärkt att torka, då bevaras näringen bäst. Torka luftigt, i rumstemperatur. Förvara växterna hela, i lufttäta glasburkar i mörker och använd vid behov.

Alexandra De Paoli berättar om ljungens läkande egenskaper, under en örtvandring i Umeå 2016. Foto: Eva Sagerfors

Ta en ört-kur så fort symptomen känns

Det bästa, säger hon, är att ”mota Olle i grind”, alltså att göra en ört-kur så fort man känner av symptomen på urinvägsinfektion. När växterna används som medicin ska man ta det som kurer, det vill säga dagligen under en begränsad tid.

– Tar man det varje dag året om så kan man skada kroppen. Man överstimulerar njurarna.

Det kan bli mycket te-kokning när man tar en kur mot urinvägsbesvär. För att underlätta tipsar Alexandra om att koka te på morgonen och hälla upp i termos. Då är det enkelt att ta en kopp på rasten på jobbet.

Olika växter verkar olika och har också olika styrka. Därför ser kurerna lite olika ut. Man behöver också tillreda växten olika för att ämnena ska komma ut.

Obs! Växterna som Alexandra berättar om här är vätskedrivande. Den som är gravid eller ammar bör undvika te på en, rönnbär och ljung. Te på åkerfräken är mildare och går även bra till barn över fem år.

Många minns den kraftfulla enen från äldre tider

Rötter, barr och bär från enen har läkande verkan. Men Alexandra väljer att främst använda bären, av hänsyn, eftersom enen växer så långsamt. Det tar tid för enarna att växa sig stora.

En är väldigt kraftfull och ger snabbt effekt. Den ska användas med försiktighet och inte alls om man har problem med njurarna.

Te på enbär – 1 kopp

– 1 tsk gröna enbär

– 2 ½ dl vatten

Låt koka i 5 minuter, sila sedan. Drick max 2 koppar per dag i upp till en vecka mot urinvägsbesvär. Oftast räcker det med färre dagar.

Enbären tar tre år för att mogna. Första året, när de är gröna innehåller de den största mängden eteriska oljor och fungerar därför bäst i medicinskt syfte. Foto: Eva Sagerfors

Enbär är också bra som akutmedicin när en svullnad uppstår utan att man har stött i. Den kan bero på urinsyrakristaller från blodet som satt sig i lederna. Värken orsakas av svullnaden när blodet får svårt att komma förbi. Både rönnbärste och te på enbär löser upp urinsyrakristaller i kroppen. Ordinationen är densamma som för urinvägsinfektion.

Te på rönnbär smakar fräscht och syrligt

Recept

– 1 klase bär, färska eller torkade

– 1 liter vatten

Koka 10 minuter. Ta sedan bort bären.

Drick 3 koppar per dag i 2 veckor mot urinvägsinfektion. Téet är vätskedrivande. Genom att man kissar ofta minskar risken för att bakterierna får en grogrund. Téet ökar cirkulationen i urinvägarna och stärker njurarna. När de jobbar bättre läker infektionen lättare ut.

Den vackra ljungen hjälper mot urinvägsinfektion och ger god sömn

Ljung är bra mot urinvägsinfektioner. Dessutom sover man gott av den. När Alexandra hörde detta för länge sedan blev hon fundersam. Det lät inte som en bra kombination. Och visst är det så att man sover bättre om man undviker att dricka vätskedrivande på kvällen. Så drick téet under dagen.

För att få bättre sömn repar man av ljungblommorna, torkar dem och fyller sedan en tygpåse som får ligga vid kudden i sängen.

Te på ljungblommor

– 2 tsk torkade blommor

– 2 ½ dl hett vatten

Låt blommorna dra under lock i 5 minuter. Sila sedan av. Drick 3 koppar per dag i 2 veckor.

Ljung ger god sömn, är bra mot urinvägsinfektion, men också mot åderbråck, hjärt- kärlsjukdomar och för den som lätt får blåmärken. En te-kur på ljungblommor ger en effekt som håller i sig i flera år. Foto: Eva Sagerfors

Kiselrika åkerfräken

Så länge åkerfräken är grön så går det bra att plocka den. Det är kisel som gör att växten känns sträv. Det är stärkande för hår, hud och naglar. Genom att stimulera produktionen av vita blodkroppar stärker det också immunförsvaret.

Förmodligen innehåller den mest kisel av våra vilda växter i Sverige, säger Alexandra. Men man behöver lära sig att skilja den åt från kärr- och skogsfräken som vid första ögonkastet kan se likadana ut.

Åkerfräken ska kännas sträv och grenarna ska vara enkla. På skogsfräken är grenarna förgrenade så att det ser ut som en dillkvist. Kärrfräken har inte strävheten som åkerfräken har utan känns halkig. Skogsfräken är inte giftig, men det är kärrfräken.

Åkerfräken växer på åkrar och ängar, medan kärrfräken växer där det är blött. Det finns förstås undantag så det är bäst att känna och titta för att försäkra sig om att det är rätt växt.

Titta på stammens kronor och jämför längden med innersta leden på grenarna för att känna igen åkerfräken. Bild: Carl Axel Magnus Lindman ur ”Bilder ur Nordens Flora”/Wikimedia Commons

Ett säkert sätt att skilja åkerfräken från den giftiga kärrfräken är att titta på kronorna på stammen. De finns vid varje nivå av grenar. Grenarna är ledade. Om man jämför längden på kronans tänder hos åkerfräken, så är de kortare än den innersta leden på grenarna. På kärrfräken är tänderna längre än den innersta leden.

Recept på te mot urinvägsinfektion

– 2 tsk torkad ört, dubbel mängd om den är färsk

– 2 ½ dl vatten

Koka i 20 minuter under lock för att få ut kislet. Drick 3 koppar om dagen i 2 veckor.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?