Alexandra De Paoli: Fem välgörande presenter du kan göra själv
Barrolja hjälper den som är frusen och en bivaxduk hjälper maten att hålla sig fräsch längre, utan att använda plast. Foto: Eva Sagerfors


Hemgjorda presenter är både trevliga att få och att göra. Att man dessutom kan spara en slant är inte fel. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar här om fem saker som är enkla att göra själv och som även är bra för kropp och miljö.

Är du lite pysslig så är det en fin sak att kunna tillverka något med omsorg om andra. På så vis blir det två presenter i en. Att göra presenter själv kan också kännas trevligare än att trängas på stan och kanske går det till och med fortare.

Hantverk som vi kan köpa på marknad eller i fina hantverksbutiker kostar en del, så paketera fint och sätt värde på de presenter du gör själv.

Till den frusne: Värmande barrolja

Känner du någon som lätt blir frusen om händer och fötter? En bra present är Alexandras barrolja som sätter fart på blodcirkulationen. Det enda som behövs är olja och barr, och lite framförhållning; barren ska dra i oljan i två till tre veckor.

En flaska med smal öppning gör det lättare att ta lagom av oljan. Foto: Eva Sagerfors

Oljan är bra att smörja med innan man går ut i kylen, men också bra till massage av ömma leder, en stel nacke eller en rygg med värk.

Gör så här

Det går bra att använda barr från en, tall eller gran. Barren ska vara torra och finklippas ner i en glasburk. Fyll till ¾ med barr och häll sedan på en ekologisk olja, både raps- och olivolja fungerar bra. Häll ända upp och låt sedan burken stå med lock på i ett fönster, gärna i sol. Sväng runt burken dagligen för att blanda om.

Efter två-tre veckor: sila bort barren och häll upp på mörka flaskor. Oljan håller ungefär ett år, så gör inte mer än du behöver.

Obs! Där allemansrätten gäller går det bra att plocka från lösa grenar, försök då att hitta ganska färska. På privat mark behöver man be markägaren om lov.   

Till den som behöver piggas upp: Humörhöjande nervkakor

Alexandra tipsar om ett 900 år gammalt recept på goda och uppiggande kakor. Den tyska nunnan Hildegard av Bingen var läkare och psykoterapeut och kan ha varit världens första kvinnliga universalgeni. Kryddblandningen i kakorna, tillsammans med mandelmjölet lättar upp ett nedstämt hjärta och ökar prestationsförmågan.

Kakorna smakar inte så sött, mer som skorpor, och man kan gärna äta några om dagen, säger Alexandra.

Hildegard av Bingens nervkakor

10 g hela kryddnejlikor

45 g malen kanel

10 g muskotnöt, hel

150 g honung

2 hela ägg

4 äggulor

250 g smör, kallt, tärnat

150 g mandelmjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

800 g dinkelmjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Använd en mortel för att stöta kryddnejlikorna. Riv muskotnöten på rivjärnets finaste yta. Blanda ihop kryddorna med äggen och honungen och rör sedan ner smöret.

Häll i mandelmjöl, salt och bakpulver. Ta sedan 600 g av dinkelmjölet. Om degen känns för lös så ta mer mjöl, men kakorna blir hårdare ju mer mjöl man blandar i.

Knåda tills degen blir smidig och forma den till en rulle. Skär i tunna skivor.

Grädda på plåt i 10-12 minuter. De ska bli ljust bruna i kanten. Är de för hårt gräddade så tappar de smak och blir torra.

Ta 3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet.

Till den godissugne: Smakstarka bärremmar

Visst finns det hälsosamt godis. Har du bär i frysen är det enkelt att göra bärremmar, packa in dem fint och ge dem till någon som gillar godis eller behöver pigga upp sig ibland. Remmarna innehåller inget extra socker och kan göras av alla olika bär, eller gör dem på frukt – fruktläder.

De här bärremmarna är gjorda på röda vinbär och lite honung. Foto: Eva Sagerfors

Använder man lingon och vill ha dem mindre syrliga kan man ha i lite honung.

Remmarna är fulla av energi, mineraler och vitaminer och passar lika bra på utflykten som i handväskan på jobbet.

Gör så här

Mixa bären i en mixer tills den är slät. Bred ut den tunt på ett bakplåtspapper eller en teflonmatta på en plåt. Det är bra om smeten ligger så jämn som möjligt och ungefär 3 mm tjock.

Torka i 50 grader med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukten. Det tar ungefär åtta timmar och det är klart när man kan ta på det utan att det kladdar. Har det blivit för torrt och sprött så går det att spreja vatten på och låta det torka igen tills det blir bra.

Klipp remmar och gör små rullar. Förvara dem i en lufttät burk.

Till den som gillar te: Te för olika behov

Te är en bra present. Även den som vanligtvis inte dricker te kan uppskatta julté, te som hjälper matsmältningen eller ett amningsté. Det är enkelt att blanda téer själv.

Kryddor som kardemumma, anis, fänkål, kummin och pepparmynta är bra för matsmältningen. Andra kryddor, som chili, ingefära och kanel sätter fart på blodcirkulationen och ger värme.

Värmande julté. Foto: Eva Sagerfors

Här är Alexandras recept på teblandningar.

Te med smak av jul

2 dl svart te

2 msk krossad kanelstång

2 msk hel kardemumma

1 msk kryddnejlika

½ tsk vaniljpulver

1 tsk torkad ingefära

2 msk torkat äpple

2 msk torkat apelsinskal

Blanda och förvara i en tät burk.

Gott te för matsmältningen

Även koriander är bra för matsmältningen. Svartpeppar och kryddnejlika ger hetta och med lakritsroten får téet också lite sötma.

3 msk kardemummakärnor

2 msk fänkålsfrön

1 msk korianderfrön

1 msk lakritsrot

1 msk pepparmynta, torkad

2 tsk kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 tsk kryddnejlika

Gör så här

Stöt lakritsroten i en mortel. Det ska bli till fina strimlor. Gör likadant med kanelstången.

Smula sönder pepparmyntan i en bunke. Häll i resten av kryddorna och blanda.

Förvara kryddblandningen i en lufttät burk. För bäst hållbarhet bör kryddorna hållas mörkt.

Till vem som helst: Bivaxduk

Bivaxduken ersätter plastfolien över burkar och skålar som ska stå skyddat i kylen, och runt den medhavda smörgåsen. Med bivax och en tygbit är det lätt att göra bivaxdukar själv i de storlekar du behöver.

Gör bivaxdukar i olika storlekar. Foto: Eva Sagerfors

Eftersom bivaxet är bakteriedödande hjälper det maten att hålla sig bra längre.

När duken behöver rengöras använder man lite diskmedel och ljummet vatten. Om vattnet är för varmt kan vaxet smälta. Lägg inte duken i diskmaskinen.

Några bivaxdukar passar bra som julklapp till vem som helst. Alexandras beskrivning kommer från Yles artikel:

Det här behövs

Välj ett bomullstyg som är tätt vävt, men tunt som lakansväv eller tunnare. Ta ett tyg som är ekologiskt eller äldre och väl tvättat, för att undvika kemikalierester.

Bivax av god kvalitet finns hos biodlarna. Sök efter lokala biodlare på internet. Vaxet ska vara så fritt som möjligt från bekämpningsmedel och läkemedel och helst ekologiskt.

Gör så här

Ta ett smörpapper och lägg på en skärbräda i trä eller något annat som tål värme bra. Lägg tygbiten på pappret och stryk tyget slätt.

Lägg bitar av vaxet på tyget. Det behövs inte så mycket. Täck sedan med ett smörpapper till och stryk med strykjärnet på mellantemperatur. Smälttemperaturen är 62-65 grader.

Blir det för mycket vax så lägg ett hushållspapper på duken och stryk igen. Pappret suger åt sig överskottsvaxet.

Duken är sedan klar för användning och kan användas många gånger i flera år.

Torka strykjärnet med hushållspapper för att göra det rent.

Man kan också göra dukarna i ugnen i 100 grader. För att få bort överblivet vax från plåten så räcker det att torka med hushållspapper när plåten är varm.

Tips! Så småningom blir vaxet sprickigt, lägg den då på ett bakplåtspapper i ugnen i 70 grader i några minuter så att vaxet jämnar ut sig igen.

Alexandra De Paoli klipper barr från en liten tall. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.