Alexandra De Paoli: Gör nervkakor och lingonglögg för lugnare tider
Alexandras hemgjorda lingonglögg är alkoholfri och värmer gott. Foto: Alexandra De Paoli


Pepparkakor som medicin mot stress och utbrändhet? Jo faktiskt, med ett 900 år gammalt recept från läkaren och psykoterapeuten Hildegard av Bingen kan vi lugna oss i denna mysiga, men ibland stressiga tid. Örtterapeuten Alexandra De Paoli bjuder också på hemgjord lingonglögg.

Hildegard av Bingen levde som nunna i Tyskland på 1100-talet och enligt Alexandra De Paoli kan hon ha varit världens första kvinnliga universalgeni. Hon var en mycket kunnig naturvetare och läkare, men också filosof och kompositör av kyrkomusik.

Medicinerar man då så tar man bara hand om symptomen, men vill man få en riktig läkning behöver man vända sig inåt, lyssna på sig själv och komma till insikt.

Alexandra berättar om Hildegard, i Yles artikel, som en av sina förebilder. Som läkare och psykoterapeut låg hon före sin tid och pratade om utbrändhet och depressioner. Hon skrev att "depressioner uppstår när kroppen och själen slutar prata med varandra".

Medicinerar man då så tar man bara hand om symptomen, men vill man få en riktig läkning behöver man vända sig inåt, lyssna på sig själv och komma till insikt och bestämma sig för att leva sitt liv på ett bra sätt, menade hon.

Tre om da´n gör kroppen gla´

Det är kryddblandningen i Hildegards nervkakor, som tillsammans med mandelmjölet, lättar upp ett nedstämt hjärta och ger en glad sinnesstämning. Det ökar också prestationsförmågan.

– Så man ska äta mellan tre och fem sådana här kakor varje dag för att stärka nerverna, det är en trevlig medicin, säger Alexandra i Yles artikel.

Kakorna smakar kryddigt, men inte så sött, mer som skorpor, säger Alexandra. Hon berättar att detta är ursprunget till dagens pepparkakor. Från början köpte man dem på apoteket på grund av deras medicinska verkan.

Även glöggen har sitt ursprung i medeltiden. Då använde man vin istället för vatten när man skulle bereda dryck av läkande växter. Vattnet var ofta förorenat och därför gjorde man ett elixir där örter fick dra eller koka i vin. Så glöggen är egentligen ett värmande elixir.

Muskotnöt, kanel och kryddnejlika, tillsammans med mandelmjöl, gör gott för humöret. Foto: Eva Sagerfors

Hildegard av Bingens nervkakor

10 g hela kryddnejlikor

45 g malen kanel

10 g muskotnöt, hel

150 g honung

2 hela ägg

4 äggulor

250 g smör, kallt, tärnat

150 g mandelmjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

800 g dinkelmjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Använd en mortel för att stöta kryddnejlikorna. Riv muskotnöten på rivjärnets finaste yta. Blanda ihop kryddorna med äggen och honungen och rör sedan ner smöret.

Häll i mandelmjöl, salt och bakpulver. Ta sedan 600 g av dinkelmjölet. Om degen känns för lös så ta mer mjöl, men kakorna blir hårdare ju mer mjöl man blandar i.

Knåda tills degen blir smidig och forma den till en rulle. Skär i tunna skivor.

Grädda på plåt i 10-12 minuter. De ska bli ljust bruna i kanten. Är de för hårt gräddade så tappar de smak och blir torra.

Ta 3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet.

Alexandras lingonglögg

1 l lingondricka

4 kanelstänger

8 gröna kardemummakapslar

20 kryddnejlikor

1 bit ingefära, stor som en stortå

1 delad vaniljstång

4 msk honung

Gör så här

Koka lingondrycken med kryddorna i 10 minuter. Rör sedan ner honungen. Servera med en kanelstång och dekorera med en stjärnanis i varje glas eller mugg.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. Receptet på lingonglöggen publicerades ursprungligen i Alexandras blogg