Alexandra De Paoli: Gör bärgodis – med näringen i behåll
Prova smakrikt fruktläder eller en annorlunda blåbärskaka. Foto: Eva Sagerfors


Ta vara på bären och gör godis som går att spara eller gör en läcker blåbärskaka á la Alexandra De Paoli. Många bär och frukter passar att göra ”godisremmar” eller ”fruktläder” av, utmärkt godis att ha med i väskan eller på utflykter.

Bär är goda och mycket näringsrika. Alexandra tar hallon och blåbär som exempel.

Hallon är bra mot svamp. Den som har svampinfektion i munnen eller underlivet kan gärna äta lite extra hallon, berättar Alexandra i en artikel för Yle. De är också rika på antioxidanter.

Blåbär är bra för synen och för minnet, säger Alexandra. Här finns också mycket antioxidanter.

Jag tycker att bär är som godis, fast det är lite opraktiskt att ha en påse hallon i handväskan – det blir sås!

Alexandra De Paoli, örtterapeut

Att göra fruktläder är en gammal metod för att ta vara på stora mängder bär, enligt Alexandra. Det är också enkelt att göra, oftast behöver man inte tillsätta något mer än bären själva.

Blåbärskaka

Vi är många som blir sugna på blåbärskaka i blåbärstider. Här är ett lite annorlunda recept.

Alexandras blåbärskaka passar veganer, glutenintoleranta och alla andra godissugna. Eftersom kakan inte har värmts upp utan är ”raw” så är näringsämnena väl bevarade. Till sötning används naturlig sötma istället för socker. Det är förstås mer hälsosamt, men gör också att man slipper känna av sockret i kroppen efteråt.

För att underlätta för kroppen att ta upp näringen från nötterna så ska de blötläggas innan.

Receptet kommer från Alexandras artikel för Yle.

Kakan är serverad. Foto: Eva Sagerfors

Raw blåbärskaka

Det här behöver du för 6 personer

Till botten

6 dl mandel

20 st färska, urkärnade dadlar

1 nypa salt

Till topping

4 dl cashewnötter, blötlagda

2 dl färska blåbär

2 dl vatten

5 st färska, urkärnade dadlar

2 msk honung

4 msk kokosolja, smält

Gör så här

Använd en matberedare för att mixa ihop mandel, dadlar och salt till bottnen. Eventuellt kan man köra enbart mandeln först.

Nötmassan blir botten. Foto: Eva Sagerfors

Tryck ut massan i en form med löstagbar kant. En form på 24 cm i diameter fungerar bra till det här receptet. Platta till med fingrarna. Om massan kladdar fast på fingrarna så blöt dem i lite vatten.

Mixa alla ingredienser till fyllningen tills det blir en jämn smet. Bred ut på bottnen.

Ställ formen i kylen i fem timmar för att få den fast.

Fruktläder

Det är enkelt att göra egna godisremmar på säsongens bär. De blir näringsrika och man slipper tillsatt socker, extra smak- eller färgämnen.

– Jag tycker att bär är som godis, fast det är lite opraktiskt att ha en påse hallon i handväskan – det blir sås! säger Alexandra.

Remmarna innehåller mycket energi, mineraler och vitaminer. De är goda att ta med på utflykter, vandringar, som gott i handväskan eller till godisstunden hemma. Eftersom remmarna torkas blir smaken fin och koncentrerad.

De flesta frukter och bär passar att göra godisremmar eller fruktläder av. Inget extra socker behövs, men vill man ha lingonremmarna mindre syrliga så tipsar Alexandra om att ha i lite honung. Liksom bären har honungen många goda egenskaper och är bland annat anti-inflammatorisk.

Bärsmeten ska torka snabbt och effektivt för att inte mögla, men värmegränsen drar hon vid 50 grader för att näringen ska behållas så mycket som möjligt.

Fruktläder av röda vinbär. Foto: Eva Sagerfors

Det här behöver du

Färska eller frysta bär, till exempel lingon, blåbär, hallon, björnbär eller svarta vinbär.

Gör så här

Mixa bären i en mixer tills det blivit en slät smet.

Slickepotten är ett bra redskap. Foto: Eva Sagerfors

Bred ut smeten på en teflonmatta eller ett bakplåtspapper på en plåt. Använd gärna en slickepott. Det ska vara så jämntjockt som möjligt och ungefär 3 mm. Om smeten ligger för tjock finns det risk att fukten inte ångar ur och att det börjar att växa mögel. För tunt lager smet kan lätt bli som ett papper och spröd. Gör kanterna så raka som möjligt för att kunna klippa till jämna remmar.

Torka i 50 grader i ugnen, med luckan lite öppen. Det tar ungefär åtta timmar. Om du gör flera plåtar samtidigt är det klokt att byta plats på dem då och då.

Fruktlädret är färdigt när det går att ta i det utan att det kladdar på fingrarna. Skulle det bli för torrt och sprött så spruta vatten på med en sprutflaska och skicka in det i ugnen igen tills det blir bra.

Klipp remmar och rulla dem. Lägg dem i en lufttät burk.

Alexandra De Paoli i blåbärsriset. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong