Alexandra De Paoli: Barr ger bättre cirkulation i kroppen
Barr och olja blir barrolja. Men välj gärna en kallpressad, ekologisk olja. Efter två veckor är den klar att användas. Foton: Eva Sagerfors


Rusta dig mot kylan med Alexandra De Paolis barrolja. Den ger värme till fötter och händer som annars lätt blir kalla ute. Det enda som behövs är barr och olja.

Barr från en, tall och gran, liksom enbär innehåller eteriska oljor som ökar blodcirkulationen i kroppen.

Det är enkelt att göra en barrolja för att använda direkt på huden, som bas i en salva eller varför inte till en rengöringsskrubb?

Oljan är bra att smörja med innan man går ut i kylan, men är också bra till massage av ömma leder, en stel nacke eller en värkande rygg.

Alla tre barrväxterna har god verkan och det går bra att välja en av dem eller en blandning av barr. Det fungerar också bra att använda enbär, och när det gäller enen så föredrar Alexandra bären framför barren.

– Jag tycker att när enen växer så långsamt, är det lite taskigt att ta från grenarna. Det tar tid för enarna att bli stora och fina, så hittar man bär så tycker jag att man ska ta dem istället, säger hon till Epoch Times.

Välj gröna enbär eftersom de innehåller störst mängd eteriska oljor.

Enen är kraftfull och som gravid eller ammande bör man inte använda den varken invärtes eller utvärtes. Gran är ett bra val istället, eftersom den inte har samma starka effekt.

Det är viktigt att använda torra barr, annars kan det bli mögel i oljan.

Prova här Alexandras recept på skogsolja, barrskrubb eller salva, från Yles artikel.

Alexandra De Paoli visar att barren ska klippas smått för att oljan ska komma åt bra.

Skogsolja

Oljan är bra att smörja med innan man går ut i kylan, men är också bra till massage av ömma leder, en stel nacke eller en värkande rygg.

Gör så här:

Barren bör finklippas eller hackas så att oljan kommer åt bra. Enbär ska mortlas. Fyll en glasburk till 3/4 med barr och häll ända upp med en vegetabilisk olja, som raps- eller olivolja.

Låt burken stå i ett fönster i två-tre veckor, gärna soligt. Sväng runt burken dagligen för att blanda om.

Sila sedan bort barren och häll oljan på flaska.

Saltskrubb

Skrubben hjälper till att få bort döda hudceller och sätter fart på blodcirkulationen. Oljan gör också huden mjuk.

Gör så här:

Fyll en glasburk med grovsalt eller råsocker. Häll på skogsolja så att det täcker. Rör sedan om.

Bivaxsalva i en mörk glasburk. Hållbarheten är ungefär ett år.

Skogssalva

Salvan hjälper kalla fötter och händer att bli varma. Den är också bra för att läka hudsprickor och vårda trädgårdshänder.

Det här behöver du:

1 dl skogsolja

22 g bivax

Gör så här:

Smula ner bivaxet i en plåt- eller glasskål. Ställ den i ett varmvattenbad. Vänta tills vaxet har smält, tillsätt då oljan och låt blandningen smälta igen. Lyft av bunken och rör med en visp tills salvan just börjar tjockna. Häll upp i en glasburk, gärna mörk.

Allemansrätten

Där allemansrätten gäller får man inte ta eller skada träd eller buskar. Men det går bra att plocka från lösa grenar. Då behöver de vara ganska nya. På privat mark behöver du be om lov från markägaren.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.