loading




Många deltagare kommer med stavar och några med rullatorer. Emelie Johansson leder gruppen i Eskilsparken, Haninge den 19 mars 2020. Foto: Sofia Drevemo
Många deltagare kommer med stavar och några med rullatorer. Emelie Johansson leder gruppen i Eskilsparken, Haninge den 19 mars 2020. Foto: Sofia Drevemo
Hälsa

Aktiviteter för äldre kan främja psykisk hälsa under pandemin

Eva Sagerfors

En ny rapport visar att många äldre stockholmsbor mår psykiskt sämre under pandemin. Var tredje över sjuttio år hade även minskat sin fysiska aktivitet. Sedan februari håller Fredagsfys Sverige utegympa för äldre i Haninge. Det har blivit en succé, säger Susanna Almström, som är verksamhetsansvarig.

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrums undersökning riktades till hemmaboende personer i Stockholm över sjuttio år. Enkätstudien visar hur äldre mådde under coronapandemins första halvår.

Åsa Von Berens, forskare och utredare vid Äldrecentrum, betonar att gruppen är mycket heterogen, med ett spann på 30 år.

Rapporten visar att vardagen har påverkats för många. Ett exempel är umgänget, där vissa inte har umgåtts alls eller har umgåtts på andra sätt.

– Vi ser också att den psykiska hälsan har påverkats negativt för många, säger Åsa von Berens.

En tredjedel svarade att den fysiska aktiviteten hade minskat jämfört med innan pandemin. Rapporten ger inga skäl till minskningen, men hon säger att rädsla för smitta och i vilken grad man följer rekommendationerna är troliga orsaker. Det kan även handla om att en del behöver hjälp för att utföra vardagliga fysiska aktiviteter, att det kan vara kopplat till en aktivitet man brukat gå till, men även att man kan ha svårt att ställa om till corona-anpassad aktivitet.

Man behöver verkligen ta psykisk ohälsa på allvar. 

Åsa Von Berens, utredare, Äldrecentrum i Stockholm

Undersökningen visade att en av fyra deltagare inte upplevde vardagen som meningsfull. Von Berens säger att besvär av ensamhet har ökat för väldigt många.

– Man behöver verkligen ta psykisk ohälsa på allvar.

– Det vi vill är att man får upp ögonen för det och pratar om det. Vi vill visa att så här var det då.

Även om psykisk ohälsa hos äldre inte är någon nyhet, så belyser undersökningen det ännu mer, menar hon.

Olika initiativ viktigt

Deltagarna svarade på hur de upplevde vardagen under våren och sommaren. Von Berens säger att man behöver se resultatet i perspektivet av att detta var i pandemins början; en ljus period när det var lättare att vara utomhus.

– Nu har det gått en ännu längre tid och det har varit en mörk höst.

– Man borde fundera på läget just nu och vad vi behöver erbjuda på olika nivåer i samhället.

Åsa von Berens är en av utredarna bakom rapporten "Livet under första vågen" från Äldrecentrum i Stockholm. Foto: Yanan Li

Det finns olika initiativ riktade till den här gruppen människor; från regionen, Stockholms stad och frivilligorganisationer. Hon säger att lokala projekt kan göra skillnad.

– Det är viktigt att det finns olika initiativ för olika personer eftersom man har olika behov. Det finns 87-åringar som är pigga och gympasugna, medan andra inte kan ta sig ut för egen maskin. Vi behöver se på variationen i den här stora delen av befolkningen.

Enligt SCB bor ungefär 104 000 personer som är 70 år och äldre i Stockholm, som hade ungefär 975 500 invånare vid årsskiftet.

I höst kommer ytterligare en rapport från undersökningen. Den är en sammanställning av deltagares svar på öppna frågor där man fick beskriva det som hade påverkat en mest under pandemin.

– Det är ovanligt för en enkätundersökning att få så många och så utförliga svar, säger Åsa von Berens.

Samling till blandad musik

Sedan februari har en grupp äldre samlats på fredagar för motion, dans och umgänge i en park i Haninge söder om Stockholm. Färgstarka koner markerar platserna med avstånd enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ur högtalarna hörs Elvis Presley och Lill-Babs, men också nyare sånger som Jerusalema.

Projektet Fredagsfys 65+ har lockat 20-40 personer varje gång. Susanna Almström, verksamhetsansvarig, säger att det var elva minusgrader och mycket snö första fredagen.

– Men det var plogat på gångvägen. Vi trodde inte att det skulle komma några, men det gjorde det.

Projektet Fredagsfys Sverige syftar till att inspirera barn och unga till ökad rörelse och sundare sockerkonsumtion. Satsningen på äldre tog fart när en kommunchef frågade om de kunde göra något för de äldre som sitter ensamma hemma. De hade provat konceptet på två äldreboenden sommaren 2020, men att nå äldre i hemmen var inte lika lätt. Med hjälp av pensionärsföreningar, sociala medier och kommunens annonsering har de nått ut.

– Det har verkligen blivit en succé.

Hon säger att både några av deltagarna och de själva hade tårar i ögonen första träffen.

– De var så tacksamma, deras verksamheter har ju varit stängda ett år.

Almström tycker att fokus under pandemin har legat på äldreboenden och att man har glömt de äldre som bor hemma och som har det tufft. Hon säger att många har känt ett tryck från samhället att de helst ska hålla sig hemma, inte handla när de vill, bara invänta vaccinationen.

– Flera har berättat att de känner ett stort ansvar mot vården eftersom de är en stor riskgrupp. De har känt att ”det ligger på oss att inte vården kollapsar, för det är jag som kan hamna i respirator på IVA”. De har fått ta en omänskligt stor press.

Umgänget viktigt

Susanna Almström säger att den här generationen är gjord av hårt virke och klagar inte över småsaker.

– De gillar att röra på sig och klär sig efter väder. Vi har märkt att de också har mycket rytm i kroppen.

Harriet Karlsson har bott i Haninge sedan 1964. Den 19 mars var andra besöket i Eskilsparken för att delta i gympapasset.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Jag känner inte att jag måste vara bäst, jag kan göra det jag kan.

Hon har besvär med artros, men säger att det annars känns bra i kroppen efter passet.

– Det är bättre att röra sig än att vila.

En annan deltagare säger att det är ett bra sätt att träffa andra. Hon spelade bridge tidigare, men det är svårt att göra det utomhus.

Harriet Karlsson fick reda på Fredagsfys 65+ genom Svenska pensionärsföreningen där hon är medlem. Foto: Sofia Drevemo

Susanna Almström säger att deltagarna är glada och tacksamma.

– Många säger att det är bästa dagen i veckan och att de längtar till fredag. 

Efter passet blir det fredagsmys, men fortfarande med avstånd.

– Vi bjuder på jordgubbar och dadelbollar. Kaffetermos tar de med själva. Och så delar vi ut enkla recept.

Deltagarna uppskattar recepten på bland annat smoothies och ”sockersmarta” chokladbollar. Recepten finns även på projektets webbsida. Efter hand kommer där också att finnas instruktionsvideor med både danser och recept. 

– Många har aldrig gjort en smoothie tidigare.

Ingredienserna är näringsrika råvaror som bär och frukt, och grädde för den som vill hålla sig mätt länge. Bakgrunden till satsningen Fredagsfys är ökat stillasittande och en ökad sockerkonsumtion i alla åldrar. Här är det dolda sockret som finns bland annat i yoghurt, sötade drycker och halvfabrikat en stor bov, menar hon.

Susanna Almström bjuder deltagarna på jordgubbar. Lokala ICA Brandbergen sponsrar med "sockersmart" fika efter gympapasset. Foto: Sofia Drevemo

De flesta deltagarna säger att det är viktigt att känna sig som en del i ett större sammanhang.

– De pratar och skrattar och får känna samhörighet. Många av de som kommer är ensamma och har ingen att dela saker med.

– De pratar också om rädsla och oro som de blir matade med från tv:n, den står ju på som en kompis hemma.

Almström är utbildad friskvårdskonsulent och säger att rörelse, att vara utomhus och att få umgås med andra människor har en positiv påverkan mot ångest och oro.

– Att vi gör det här är nog det mest värdefulla vi någonsin har gjort. Det är just nu den här målgruppen behöver oss.

Alla ska få glittra

Tanken är att Fredagsfys 65+ ska växa genom att utbilda fredagsfyscoacher runt om i landet. Det hänger på finansiering och intresse.

Närmare i tiden finns en idé om att ge passet ett inslag av cheerleading.

– Nu är vi på jakt efter pom-pom till alla och ska sätta ihop en enklare koreografi. Det är klart att alla ska få chans att glittra som stjärnor hela livet.

Almström har en bakgrund som cheerleader och säger att det är bra för balans, koordination och självkänsla. Men några mänskliga pyramider kommer de inte att satsa på.

– Det handlar om att ha roligt. Medelåldern är 70-75 år och de börjar få funktionsnedsättningar, men de är med utifrån sin förmåga. Alla kan vara med.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

”Livet under första vågen”

2 400 personer svarade på enkäten för stockholmsbor 70+ under perioden 23/6 – 25/9 2020.

Unikt stort deltagande av personer över 85 år.

Sju av tio upplevde en väsentlig förändring i vardagen.

En av fem hade hittat nya eller återupptagit gamla intressen.

Fyra av fem hade minskat sitt umgänge.

Nästan en av tio umgicks inte med någon utanför hushållet.

En av tre använde videosamtal mer, medan internetanvändningen var oförändrad.

Nära 30 procent hade minskat den vardagliga fysiska aktiviteten, fler bland kvinnor, bland personer 85+ och bland ensamboende.

15 procent uppgav att de dricker alkohol oftare än innan pandemin.

65 procent av kvinnorna uppgav att de besvärades av ensamhet mer än innan.

45 procent av männen besvärades mer av ensamhet än tidigare.

25 procent av kvinnorna gav svar som kan tyda på depression.

15 procent av männen gav svar som kan tyda på depression.

104 000 personer 70+ bor i eget hushåll i Stockholm.

3760 personer fick enkäten. Svarsfrekvensen påverkades sannolikt av fysiska och kognitiva begränsningar, som möjligheten att läsa, förstå och posta enkäten.

Källa: Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading




Många deltagare kommer med stavar och några med rullatorer. Emelie Johansson leder gruppen i Eskilsparken, Haninge den 19 mars 2020. Foto: Sofia Drevemo
Många deltagare kommer med stavar och några med rullatorer. Emelie Johansson leder gruppen i Eskilsparken, Haninge den 19 mars 2020. Foto: Sofia Drevemo
Hälsa

Aktiviteter för äldre kan främja psykisk hälsa under pandemin

Eva Sagerfors

En ny rapport visar att många äldre stockholmsbor mår psykiskt sämre under pandemin. Var tredje över sjuttio år hade även minskat sin fysiska aktivitet. Sedan februari håller Fredagsfys Sverige utegympa för äldre i Haninge. Det har blivit en succé, säger Susanna Almström, som är verksamhetsansvarig.

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrums undersökning riktades till hemmaboende personer i Stockholm över sjuttio år. Enkätstudien visar hur äldre mådde under coronapandemins första halvår.

Åsa Von Berens, forskare och utredare vid Äldrecentrum, betonar att gruppen är mycket heterogen, med ett spann på 30 år.

Rapporten visar att vardagen har påverkats för många. Ett exempel är umgänget, där vissa inte har umgåtts alls eller har umgåtts på andra sätt.

– Vi ser också att den psykiska hälsan har påverkats negativt för många, säger Åsa von Berens.

En tredjedel svarade att den fysiska aktiviteten hade minskat jämfört med innan pandemin. Rapporten ger inga skäl till minskningen, men hon säger att rädsla för smitta och i vilken grad man följer rekommendationerna är troliga orsaker. Det kan även handla om att en del behöver hjälp för att utföra vardagliga fysiska aktiviteter, att det kan vara kopplat till en aktivitet man brukat gå till, men även att man kan ha svårt att ställa om till corona-anpassad aktivitet.

Man behöver verkligen ta psykisk ohälsa på allvar. 

Åsa Von Berens, utredare, Äldrecentrum i Stockholm

Undersökningen visade att en av fyra deltagare inte upplevde vardagen som meningsfull. Von Berens säger att besvär av ensamhet har ökat för väldigt många.

– Man behöver verkligen ta psykisk ohälsa på allvar.

– Det vi vill är att man får upp ögonen för det och pratar om det. Vi vill visa att så här var det då.

Även om psykisk ohälsa hos äldre inte är någon nyhet, så belyser undersökningen det ännu mer, menar hon.

Olika initiativ viktigt

Deltagarna svarade på hur de upplevde vardagen under våren och sommaren. Von Berens säger att man behöver se resultatet i perspektivet av att detta var i pandemins början; en ljus period när det var lättare att vara utomhus.

– Nu har det gått en ännu längre tid och det har varit en mörk höst.

– Man borde fundera på läget just nu och vad vi behöver erbjuda på olika nivåer i samhället.

Åsa von Berens är en av utredarna bakom rapporten "Livet under första vågen" från Äldrecentrum i Stockholm. Foto: Yanan Li

Det finns olika initiativ riktade till den här gruppen människor; från regionen, Stockholms stad och frivilligorganisationer. Hon säger att lokala projekt kan göra skillnad.

– Det är viktigt att det finns olika initiativ för olika personer eftersom man har olika behov. Det finns 87-åringar som är pigga och gympasugna, medan andra inte kan ta sig ut för egen maskin. Vi behöver se på variationen i den här stora delen av befolkningen.

Enligt SCB bor ungefär 104 000 personer som är 70 år och äldre i Stockholm, som hade ungefär 975 500 invånare vid årsskiftet.

I höst kommer ytterligare en rapport från undersökningen. Den är en sammanställning av deltagares svar på öppna frågor där man fick beskriva det som hade påverkat en mest under pandemin.

– Det är ovanligt för en enkätundersökning att få så många och så utförliga svar, säger Åsa von Berens.

Samling till blandad musik

Sedan februari har en grupp äldre samlats på fredagar för motion, dans och umgänge i en park i Haninge söder om Stockholm. Färgstarka koner markerar platserna med avstånd enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ur högtalarna hörs Elvis Presley och Lill-Babs, men också nyare sånger som Jerusalema.

Projektet Fredagsfys 65+ har lockat 20-40 personer varje gång. Susanna Almström, verksamhetsansvarig, säger att det var elva minusgrader och mycket snö första fredagen.

– Men det var plogat på gångvägen. Vi trodde inte att det skulle komma några, men det gjorde det.

Projektet Fredagsfys Sverige syftar till att inspirera barn och unga till ökad rörelse och sundare sockerkonsumtion. Satsningen på äldre tog fart när en kommunchef frågade om de kunde göra något för de äldre som sitter ensamma hemma. De hade provat konceptet på två äldreboenden sommaren 2020, men att nå äldre i hemmen var inte lika lätt. Med hjälp av pensionärsföreningar, sociala medier och kommunens annonsering har de nått ut.

– Det har verkligen blivit en succé.

Hon säger att både några av deltagarna och de själva hade tårar i ögonen första träffen.

– De var så tacksamma, deras verksamheter har ju varit stängda ett år.

Almström tycker att fokus under pandemin har legat på äldreboenden och att man har glömt de äldre som bor hemma och som har det tufft. Hon säger att många har känt ett tryck från samhället att de helst ska hålla sig hemma, inte handla när de vill, bara invänta vaccinationen.

– Flera har berättat att de känner ett stort ansvar mot vården eftersom de är en stor riskgrupp. De har känt att ”det ligger på oss att inte vården kollapsar, för det är jag som kan hamna i respirator på IVA”. De har fått ta en omänskligt stor press.

Umgänget viktigt

Susanna Almström säger att den här generationen är gjord av hårt virke och klagar inte över småsaker.

– De gillar att röra på sig och klär sig efter väder. Vi har märkt att de också har mycket rytm i kroppen.

Harriet Karlsson har bott i Haninge sedan 1964. Den 19 mars var andra besöket i Eskilsparken för att delta i gympapasset.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Jag känner inte att jag måste vara bäst, jag kan göra det jag kan.

Hon har besvär med artros, men säger att det annars känns bra i kroppen efter passet.

– Det är bättre att röra sig än att vila.

En annan deltagare säger att det är ett bra sätt att träffa andra. Hon spelade bridge tidigare, men det är svårt att göra det utomhus.

Harriet Karlsson fick reda på Fredagsfys 65+ genom Svenska pensionärsföreningen där hon är medlem. Foto: Sofia Drevemo

Susanna Almström säger att deltagarna är glada och tacksamma.

– Många säger att det är bästa dagen i veckan och att de längtar till fredag. 

Efter passet blir det fredagsmys, men fortfarande med avstånd.

– Vi bjuder på jordgubbar och dadelbollar. Kaffetermos tar de med själva. Och så delar vi ut enkla recept.

Deltagarna uppskattar recepten på bland annat smoothies och ”sockersmarta” chokladbollar. Recepten finns även på projektets webbsida. Efter hand kommer där också att finnas instruktionsvideor med både danser och recept. 

– Många har aldrig gjort en smoothie tidigare.

Ingredienserna är näringsrika råvaror som bär och frukt, och grädde för den som vill hålla sig mätt länge. Bakgrunden till satsningen Fredagsfys är ökat stillasittande och en ökad sockerkonsumtion i alla åldrar. Här är det dolda sockret som finns bland annat i yoghurt, sötade drycker och halvfabrikat en stor bov, menar hon.

Susanna Almström bjuder deltagarna på jordgubbar. Lokala ICA Brandbergen sponsrar med "sockersmart" fika efter gympapasset. Foto: Sofia Drevemo

De flesta deltagarna säger att det är viktigt att känna sig som en del i ett större sammanhang.

– De pratar och skrattar och får känna samhörighet. Många av de som kommer är ensamma och har ingen att dela saker med.

– De pratar också om rädsla och oro som de blir matade med från tv:n, den står ju på som en kompis hemma.

Almström är utbildad friskvårdskonsulent och säger att rörelse, att vara utomhus och att få umgås med andra människor har en positiv påverkan mot ångest och oro.

– Att vi gör det här är nog det mest värdefulla vi någonsin har gjort. Det är just nu den här målgruppen behöver oss.

Alla ska få glittra

Tanken är att Fredagsfys 65+ ska växa genom att utbilda fredagsfyscoacher runt om i landet. Det hänger på finansiering och intresse.

Närmare i tiden finns en idé om att ge passet ett inslag av cheerleading.

– Nu är vi på jakt efter pom-pom till alla och ska sätta ihop en enklare koreografi. Det är klart att alla ska få chans att glittra som stjärnor hela livet.

Almström har en bakgrund som cheerleader och säger att det är bra för balans, koordination och självkänsla. Men några mänskliga pyramider kommer de inte att satsa på.

– Det handlar om att ha roligt. Medelåldern är 70-75 år och de börjar få funktionsnedsättningar, men de är med utifrån sin förmåga. Alla kan vara med.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

”Livet under första vågen”

2 400 personer svarade på enkäten för stockholmsbor 70+ under perioden 23/6 – 25/9 2020.

Unikt stort deltagande av personer över 85 år.

Sju av tio upplevde en väsentlig förändring i vardagen.

En av fem hade hittat nya eller återupptagit gamla intressen.

Fyra av fem hade minskat sitt umgänge.

Nästan en av tio umgicks inte med någon utanför hushållet.

En av tre använde videosamtal mer, medan internetanvändningen var oförändrad.

Nära 30 procent hade minskat den vardagliga fysiska aktiviteten, fler bland kvinnor, bland personer 85+ och bland ensamboende.

15 procent uppgav att de dricker alkohol oftare än innan pandemin.

65 procent av kvinnorna uppgav att de besvärades av ensamhet mer än innan.

45 procent av männen besvärades mer av ensamhet än tidigare.

25 procent av kvinnorna gav svar som kan tyda på depression.

15 procent av männen gav svar som kan tyda på depression.

104 000 personer 70+ bor i eget hushåll i Stockholm.

3760 personer fick enkäten. Svarsfrekvensen påverkades sannolikt av fysiska och kognitiva begränsningar, som möjligheten att läsa, förstå och posta enkäten.

Källa: Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024