Jan Blomgren: Sveriges strikta konsensuskultur har djupa rötter

Energi: Elkrisens orsaker

Härrör den svenska konsensuskulturen från det faktum att Sverige inte varit feodalt? Och är konsensuskulturen skälet till felaktiga beslut inom energipolitiken? Krönikören reder ut det hela. Foto: Bilbo Lantto


Varför tycker alla lika i Sverige? Varför har vi så strikta åsiktskorridorer? Man måste gå tillbaka bortåt tusen år i tiden eller rent av mer för att hitta rötterna till den svenska konsensuskulturen. De senaste decennierna har problemen förstärkts av nya tendenser i tiden. Hur påverkar detta energipolitiken?


När vi hade italienska gästforskare på min dåvarande universitetsinstitution frågade jag dem vad de hade reagerat mest på i Sverige. Alla, utan undantag, svarade: I Sverige kan man bara diskutera en fråga i taget, och alla tycker likadant. Sedan ändrar sig helt plötsligt alla samtidigt, och sedan tycker alla likadant igen, fast man tycker något annat än tidigare. Nästa observation var att svenskar har stor respekt för statsmakten, och ser den ofta som god, på ett sätt som närmast var obegripligt för en italienare.

Att Sverige är ett land med stark konsensuskultur är knappast en revolutionerande amatöretnologisk observation från min sida – detta är väl belagt i många vetenskapliga arbeten, men vad beror det på? Det visar sig att vi behöver gå bortåt tusen år tillbaka i tiden, kanske ännu längre, för att hitta rötterna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!