Almedalsveckan 2025 är över. Gatorna i Visby är inte längre fyllda med politiker, deltagare och besökare. Lugnet har lagt sig efter de fullspäckade dagarna och kvällarnas festande. Frågan är vilka reella avtryck det påkostade evenemanget egentligen gör på demokratin och samhällsutvecklingen?
Almedalsveckan saluförs som ”världens största demokratiska mötesplats för alla som vill vara med i samtalen kring aktuella samhällsfrågor”. I fokus är riksdagspartiernas medverkan genom seminarier, presskonferenser och tal från Almedalens scen. Huvudarrangörer för Almedalsveckan är de lokala partierna som finns representerade i riksdagen, värd är Region Gotland.
Årets Almedalsvecka genomsyrades av beredskapsfrågor, med över 300 seminarier med anknytning till kris, krig och beredskap. Kulturrådet deltog med panelsamtalet ”Hur säkerställer vi konstnärlig frihet vid kris och krig?” på Länsteatern i Visby. Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin modererade, och inbjudna experter var Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan, Gunvor Kronman, vd för Hanaholmens kulturcenter, och Jens Mattsson, generaldirektör för FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.