loadingSushi pekas ut som en av de främsta källorna bakom matförgiftning i en ny rapport från Livsmedelsverket. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad
Sushi pekas ut som en av de främsta källorna bakom matförgiftning i en ny rapport från Livsmedelsverket. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad
Inrikes

Sushi och smörgåstårta förgiftade flest

Ellinore Levinsson/TT

Grönsaker och sammansatta livsmedel som sushi och smörgåstårta är några av de vanligaste orsakerna bakom rapporterade fall av matförgiftning mellan 2019 och 2023, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.

Det är framför allt norovirus, som också orsakar vinterkräksjuka, som låg bakom de flesta rapporterade fallen av matförgiftning under perioden. Totalt sett orsakade viruset 2 308 sjukdomsfall.

Sushi, smörgåstårta, skaldjur och ostron är några av de livsmedel som pekas ut som vanliga orsaker till matförgiftning. I de flesta fall ska smittspridningen ha orsakats av att smittade personer hanterat maten.

Andra fall kopplas till att fler utbrott med cryptosporidier och lektiner i vegetabilier som frukt, grönsaker och baljväxter inträffade under perioden.

I 45 procent av de rapporterade fallen gick det inte att spåra orsaken till smittan.

"De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka", säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Antalet rapporterade fall har minskat totalt sett jämfört med föregående femårsperiod, något som Livsmedelsverket bland annat härleder till restriktionerna under pandemin.

Tips för att undvika matförgiftning

Ställ in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylskåpet så fort som möjligt. Kylen ska helst hålla cirka 4 grader.

Var noga med att tvätta händerna innan du lagar mat, samt direkt efter att du rört vid rått kött.

Se till att hålla rent där du lagar mat. Diska knivar och skärbrädor noga om du skurit rått kött.

Ställ in lagad mat i kylen så snart som möjligt. Dela upp större mängder mat i mindre behållare för att de ska svalna snabbare eller kyl maten utomhus om det är kallt ute.

Färsk fisk som till exempel ska ätas rå eller marineras bör först ligga i frysen i minst tre dygn.

Använd tillräckligt med ättika och salt när du lägger in fisk och förvara inläggningen i kylskåp.

Var noga med att genomsteka till exempel köttfärs och fågelkött.

Källa: Livsmedelsverket.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingSushi pekas ut som en av de främsta källorna bakom matförgiftning i en ny rapport från Livsmedelsverket. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad
Sushi pekas ut som en av de främsta källorna bakom matförgiftning i en ny rapport från Livsmedelsverket. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad
Inrikes

Sushi och smörgåstårta förgiftade flest

Ellinore Levinsson/TT

Grönsaker och sammansatta livsmedel som sushi och smörgåstårta är några av de vanligaste orsakerna bakom rapporterade fall av matförgiftning mellan 2019 och 2023, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.

Det är framför allt norovirus, som också orsakar vinterkräksjuka, som låg bakom de flesta rapporterade fallen av matförgiftning under perioden. Totalt sett orsakade viruset 2 308 sjukdomsfall.

Sushi, smörgåstårta, skaldjur och ostron är några av de livsmedel som pekas ut som vanliga orsaker till matförgiftning. I de flesta fall ska smittspridningen ha orsakats av att smittade personer hanterat maten.

Andra fall kopplas till att fler utbrott med cryptosporidier och lektiner i vegetabilier som frukt, grönsaker och baljväxter inträffade under perioden.

I 45 procent av de rapporterade fallen gick det inte att spåra orsaken till smittan.

"De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka", säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Antalet rapporterade fall har minskat totalt sett jämfört med föregående femårsperiod, något som Livsmedelsverket bland annat härleder till restriktionerna under pandemin.

Tips för att undvika matförgiftning

Ställ in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylskåpet så fort som möjligt. Kylen ska helst hålla cirka 4 grader.

Var noga med att tvätta händerna innan du lagar mat, samt direkt efter att du rört vid rått kött.

Se till att hålla rent där du lagar mat. Diska knivar och skärbrädor noga om du skurit rått kött.

Ställ in lagad mat i kylen så snart som möjligt. Dela upp större mängder mat i mindre behållare för att de ska svalna snabbare eller kyl maten utomhus om det är kallt ute.

Färsk fisk som till exempel ska ätas rå eller marineras bör först ligga i frysen i minst tre dygn.

Använd tillräckligt med ättika och salt när du lägger in fisk och förvara inläggningen i kylskåp.

Var noga med att genomsteka till exempel köttfärs och fågelkött.

Källa: Livsmedelsverket.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025