När delar av kaffebranschen är i kris finns det lysande undantag. Med enkla men listiga knep – som nya plantor och bättre hantering – fick kaffeodlare upp produktionen i Tanzania. Av bara farten fick 11 000 personer jobb.
Under tre år har projektet haft stor betydelse för regionerna Ruvuma, Mbeya och Songwe i Tanzania.
– Vi såg att kaffeproduktionen var låg. Detta berodde på ohållbara metoder för markförvaltning och bristfällig hantering efter skörd, säger Rashid Malaya, som varit ansvarig för projektet.
Bättre plantor
Bland annat försågs småbrukare med bättre kaffeplantor, av en sort som både är mer klimattålig, mognar snabbare och står emot vissa sjukdomar.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen
Nya gårdar etablerades också på 2 572 hektar som fick ta del av plantorna.
– Jag har över 5 000 plantor som jag satt i tre omgångar, vilket skapat inkomster och fördelar för mig, säger Ferdinand Ndunguru, en av bönderna som deltagit i satsningen, i ett videoklipp.
På kaffegårdarna utbildades också de anställda i hur man kan hjälpa odlingarna genom att plantera träd. I vissa fall rör det sig om fruktträd som avokado och mango, i andra fall träd tänkta som timmer. Förutom att skugga kaffet skyddas grödorna även från vind, erosion och bidrar till jordens näringsbalans.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen
Färre undernärda
Resultaten lät inte vänta på sig. På tre år ökade den genomsnittliga skörden per träd från 0,4 till 0,6 kilo per träd, och produktionen från 24 400 ton till 33 200 ton. Dessutom ökade också priset som bönderna kunde sälja sitt kaffe för med över 40 procent, dels till följd av högre kvalitet, dels på grund av stigande priser på kaffe på världsmarknaden.
11 329 arbetstillfällen skapades, och undernäringen nästan halverades i regionen.
Ihållande effekter
Nu är projektet avslutat, men Rashid Malaya tror att de positiva förändringarna kommer att bestå. Kaffeproduktionen väntas öka med ytterligare 50 procent, när plantorna hunnit växa till sig.

Kaffebonden Ferdinand Ndunguru i Kimuli tjänar mer pengar med de nya plantorna och odlingsmetoderna. Foto: Vi-skogen
– Jag tror helt klart att det kommer att ha en stor påverkan i landet, säger han och berättar att han nyligen träffade på en bonde som planterat träd i sina odlingar.
– Det var underbart att se hur han hade lärt sig av en annan bonde och själv börjat anpassa sig. Så vi har dessutom skapat en spridningseffekt.
