loadingKaffebönorna torkas numera på bord i stället för på marken. På det sättet undviks damm och sten i kaffet. Foto: Vi-skogen
Kaffebönorna torkas numera på bord i stället för på marken. På det sättet undviks damm och sten i kaffet. Foto: Vi-skogen
Utrikes

Kaffeprojekt i Tanzania ökade produktion och sysselsättning

Gustav Sjöholm/TT

När delar av kaffebranschen är i kris finns det lysande undantag. Med enkla men listiga knep – som nya plantor och bättre hantering – fick kaffeodlare upp produktionen i Tanzania. Av bara farten fick 11 000 personer jobb.

Under tre år har projektet haft stor betydelse för regionerna Ruvuma, Mbeya och Songwe i Tanzania.

– Vi såg att kaffeproduktionen var låg. Detta berodde på ohållbara metoder för markförvaltning och bristfällig hantering efter skörd, säger Rashid Malaya, som varit ansvarig för projektet.

Bättre plantor

Bland annat försågs småbrukare med bättre kaffeplantor, av en sort som både är mer klimattålig, mognar snabbare och står emot vissa sjukdomar.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen

Nya gårdar etablerades också på 2 572 hektar som fick ta del av plantorna.

– Jag har över 5 000 plantor som jag satt i tre omgångar, vilket skapat inkomster och fördelar för mig, säger Ferdinand Ndunguru, en av bönderna som deltagit i satsningen, i ett videoklipp.

På kaffegårdarna utbildades också de anställda i hur man kan hjälpa odlingarna genom att plantera träd. I vissa fall rör det sig om fruktträd som avokado och mango, i andra fall träd tänkta som timmer. Förutom att skugga kaffet skyddas grödorna även från vind, erosion och bidrar till jordens näringsbalans.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen

Färre undernärda

Resultaten lät inte vänta på sig. På tre år ökade den genomsnittliga skörden per träd från 0,4 till 0,6 kilo per träd, och produktionen från 24 400 ton till 33 200 ton. Dessutom ökade också priset som bönderna kunde sälja sitt kaffe för med över 40 procent, dels till följd av högre kvalitet, dels på grund av stigande priser på kaffe på världsmarknaden.

11 329 arbetstillfällen skapades, och undernäringen nästan halverades i regionen.

Ihållande effekter

Nu är projektet avslutat, men Rashid Malaya tror att de positiva förändringarna kommer att bestå. Kaffeproduktionen väntas öka med ytterligare 50 procent, när plantorna hunnit växa till sig.

Kaffebonden Ferdinand Ndunguru i Kimuli tjänar mer pengar med de nya plantorna och odlingsmetoderna. Foto: Vi-skogen

– Jag tror helt klart att det kommer att ha en stor påverkan i landet, säger han och berättar att han nyligen träffade på en bonde som planterat träd i sina odlingar.

– Det var underbart att se hur han hade lärt sig av en annan bonde och själv börjat anpassa sig. Så vi har dessutom skapat en spridningseffekt.

Kelvin Mmbunda undersöker en kaffeplanta i byn Kumuli. Foto: Vi-skogen

Kaffeprojekt med svenskt stöd

Kaffeutvecklingsprojektet Code-P pågick mellan juni 2020 och maj 2024. Målet var att utveckla hela värdekedjan för kaffe, med fokus på småbönder i regionerna Ruvuma, Mbeya, och Songwe i Tanzania.

Enligt slutrapporten ledde projektet till kraftigt ökad produktivitet, att 11 000 arbetstillfällen skapades och att kaffekvaliteten förbättrades.

Projektet har genomförts med stöd av biståndsorganisationen Vi-skogen och är finansierat av Sida och EU-medel.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingKaffebönorna torkas numera på bord i stället för på marken. På det sättet undviks damm och sten i kaffet. Foto: Vi-skogen
Kaffebönorna torkas numera på bord i stället för på marken. På det sättet undviks damm och sten i kaffet. Foto: Vi-skogen
Utrikes

Kaffeprojekt i Tanzania ökade produktion och sysselsättning

Gustav Sjöholm/TT

När delar av kaffebranschen är i kris finns det lysande undantag. Med enkla men listiga knep – som nya plantor och bättre hantering – fick kaffeodlare upp produktionen i Tanzania. Av bara farten fick 11 000 personer jobb.

Under tre år har projektet haft stor betydelse för regionerna Ruvuma, Mbeya och Songwe i Tanzania.

– Vi såg att kaffeproduktionen var låg. Detta berodde på ohållbara metoder för markförvaltning och bristfällig hantering efter skörd, säger Rashid Malaya, som varit ansvarig för projektet.

Bättre plantor

Bland annat försågs småbrukare med bättre kaffeplantor, av en sort som både är mer klimattålig, mognar snabbare och står emot vissa sjukdomar.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen

Nya gårdar etablerades också på 2 572 hektar som fick ta del av plantorna.

– Jag har över 5 000 plantor som jag satt i tre omgångar, vilket skapat inkomster och fördelar för mig, säger Ferdinand Ndunguru, en av bönderna som deltagit i satsningen, i ett videoklipp.

På kaffegårdarna utbildades också de anställda i hur man kan hjälpa odlingarna genom att plantera träd. I vissa fall rör det sig om fruktträd som avokado och mango, i andra fall träd tänkta som timmer. Förutom att skugga kaffet skyddas grödorna även från vind, erosion och bidrar till jordens näringsbalans.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år. Foto: Vi-skogen

Färre undernärda

Resultaten lät inte vänta på sig. På tre år ökade den genomsnittliga skörden per träd från 0,4 till 0,6 kilo per träd, och produktionen från 24 400 ton till 33 200 ton. Dessutom ökade också priset som bönderna kunde sälja sitt kaffe för med över 40 procent, dels till följd av högre kvalitet, dels på grund av stigande priser på kaffe på världsmarknaden.

11 329 arbetstillfällen skapades, och undernäringen nästan halverades i regionen.

Ihållande effekter

Nu är projektet avslutat, men Rashid Malaya tror att de positiva förändringarna kommer att bestå. Kaffeproduktionen väntas öka med ytterligare 50 procent, när plantorna hunnit växa till sig.

Kaffebonden Ferdinand Ndunguru i Kimuli tjänar mer pengar med de nya plantorna och odlingsmetoderna. Foto: Vi-skogen

– Jag tror helt klart att det kommer att ha en stor påverkan i landet, säger han och berättar att han nyligen träffade på en bonde som planterat träd i sina odlingar.

– Det var underbart att se hur han hade lärt sig av en annan bonde och själv börjat anpassa sig. Så vi har dessutom skapat en spridningseffekt.

Kelvin Mmbunda undersöker en kaffeplanta i byn Kumuli. Foto: Vi-skogen

Kaffeprojekt med svenskt stöd

Kaffeutvecklingsprojektet Code-P pågick mellan juni 2020 och maj 2024. Målet var att utveckla hela värdekedjan för kaffe, med fokus på småbönder i regionerna Ruvuma, Mbeya, och Songwe i Tanzania.

Enligt slutrapporten ledde projektet till kraftigt ökad produktivitet, att 11 000 arbetstillfällen skapades och att kaffekvaliteten förbättrades.

Projektet har genomförts med stöd av biståndsorganisationen Vi-skogen och är finansierat av Sida och EU-medel.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025