loadingUlf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Ulf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Inrikes

Prisuppgång på mat dämpas – men kaffet rusar

Olle Lindström/TT

Prisuppgången på livsmedel har stannat upp. I april steg priserna på mat med mer måttliga 0,4 procent jämfört med mars, drivet av framför allt betydligt dyrare kaffe och nötkött.

– Tar man bort de kategorierna var det ingen prisuppgång alls, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Matprisinflationen tog ny fart under inledningen av året, och den politiska debatten likaså. Men under mars stannade prisuppgången av och tendensen håller i sig i april, enligt Matpriskollens statistik bland över 40 000 varor hos de olika matkedjorna.

På 21 procent av matvarorna var det prissänkningar under april jämfört med mars, lika många som det var höjningar av.

Lugnt framåt

Och Ulf Mazur ser i nuläget inget som talar för en ny tilltagande matinflation framöver. Mejerivaror blev dyrare i början av året, därefter har vissa produkter till och med sänkts i pris.

– De kommer sannolikt ligga still över sommaren, säger Ulf Mazur och hänvisar till att bönderna inte fått ytterligare mer betalt för sina varor.

Inte heller lantmannaprodukter som gryner, bröd och liknande borde stiga märkbart i pris, enligt Mazur. Dessutom borde den starkare svenska kronan hålla tillbaka eftersom runt hälften av alla matprodukter är import.

Därför stiger köttet

Den senaste tidens riktiga prisraket, kaffet, som steg uppemot 40 procent under månaden på vissa varumärken och butiker, lär ligga kvar på de här nivåerna. Inget i råvarupriserna tyder på något annat i nuläget. Även den allt dyrare chokladen (kakao) ser ut att bestå.

– Nötköttet blir möjligtvis ännu dyrare, säger Ulf Mazur.

En orsak är att bönderna får bättre betalt för mjölken, då går färre kossor till slakt. Även importköttet har blivit dyrare, enligt Mazur som också fortfarande ser fler aktiva konsumenter som en viktig ingrediens till att butikerna konkurrerar bättre.

– Konsumenterna köper inte lika glatt allting som förut.

En prishöjande effekt spökar i bakgrunden, åtminstone framåt. När producenterna måste ta ansvar för sina förpackningar kommer den avgiften att höjas.

– Det kommer att öka priserna med runt två procent fram till 2026, säger Ulf Mazur.

Priserna i siffror

På en månad har priserna på mat i snitt ökat med 0,4 procent jämfört med mars. På ett år, jämfört med april 2024, ligger prisökningen på 4,0 procent.

Största prisökningar per kategori i april, jämfört mars och (jämfört med april 2024 inom parentes):

Kaffe, +10,2 procent (+30,1 procent)

Köttfärs, +1,7 (+7,9)

Nötter, +1,5 (+5,4)

Nötkött, +1,4 (+5,3)

Vatten, +0,7 (+5,0)

Största prisnedgångar:

Bär, -2,2 procent (+14,2 procent på ett år)

Grönsaker, -1,4 (+1,5)

Crème Fraiche & Gräddfil, -1,4 (+5,6)

Mjukost, -1,0 (-)

Mjölk och grädde, -0,7 (+9,7)

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingUlf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Ulf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Inrikes

Prisuppgång på mat dämpas – men kaffet rusar

Olle Lindström/TT

Prisuppgången på livsmedel har stannat upp. I april steg priserna på mat med mer måttliga 0,4 procent jämfört med mars, drivet av framför allt betydligt dyrare kaffe och nötkött.

– Tar man bort de kategorierna var det ingen prisuppgång alls, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Matprisinflationen tog ny fart under inledningen av året, och den politiska debatten likaså. Men under mars stannade prisuppgången av och tendensen håller i sig i april, enligt Matpriskollens statistik bland över 40 000 varor hos de olika matkedjorna.

På 21 procent av matvarorna var det prissänkningar under april jämfört med mars, lika många som det var höjningar av.

Lugnt framåt

Och Ulf Mazur ser i nuläget inget som talar för en ny tilltagande matinflation framöver. Mejerivaror blev dyrare i början av året, därefter har vissa produkter till och med sänkts i pris.

– De kommer sannolikt ligga still över sommaren, säger Ulf Mazur och hänvisar till att bönderna inte fått ytterligare mer betalt för sina varor.

Inte heller lantmannaprodukter som gryner, bröd och liknande borde stiga märkbart i pris, enligt Mazur. Dessutom borde den starkare svenska kronan hålla tillbaka eftersom runt hälften av alla matprodukter är import.

Därför stiger köttet

Den senaste tidens riktiga prisraket, kaffet, som steg uppemot 40 procent under månaden på vissa varumärken och butiker, lär ligga kvar på de här nivåerna. Inget i råvarupriserna tyder på något annat i nuläget. Även den allt dyrare chokladen (kakao) ser ut att bestå.

– Nötköttet blir möjligtvis ännu dyrare, säger Ulf Mazur.

En orsak är att bönderna får bättre betalt för mjölken, då går färre kossor till slakt. Även importköttet har blivit dyrare, enligt Mazur som också fortfarande ser fler aktiva konsumenter som en viktig ingrediens till att butikerna konkurrerar bättre.

– Konsumenterna köper inte lika glatt allting som förut.

En prishöjande effekt spökar i bakgrunden, åtminstone framåt. När producenterna måste ta ansvar för sina förpackningar kommer den avgiften att höjas.

– Det kommer att öka priserna med runt två procent fram till 2026, säger Ulf Mazur.

Priserna i siffror

På en månad har priserna på mat i snitt ökat med 0,4 procent jämfört med mars. På ett år, jämfört med april 2024, ligger prisökningen på 4,0 procent.

Största prisökningar per kategori i april, jämfört mars och (jämfört med april 2024 inom parentes):

Kaffe, +10,2 procent (+30,1 procent)

Köttfärs, +1,7 (+7,9)

Nötter, +1,5 (+5,4)

Nötkött, +1,4 (+5,3)

Vatten, +0,7 (+5,0)

Största prisnedgångar:

Bär, -2,2 procent (+14,2 procent på ett år)

Grönsaker, -1,4 (+1,5)

Crème Fraiche & Gräddfil, -1,4 (+5,6)

Mjukost, -1,0 (-)

Mjölk och grädde, -0,7 (+9,7)

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025