Vi har genomgått en friskevolution under de senaste 100 åren. Medellivslängden har ökat med drygt 30 år och våra livsvillkor har förbättrats, framför allt vad gäller hälsa och socioekonomi. Nu gäller det att seniorerna visar den yngre generationen hur friskevolutionen kan fortsätta och göra livet skönare för alla.
Livslängdens ökning har många förklaringar. 75 procent sägs bero på livsstilsrelaterade faktorer som goda kostvanor, regelbunden fysisk aktivitet och en normalvikt kryddad med några få nyttiga överviktskilon för de äldre. Övriga 25 procent av en människas livslängd sägs bero på genetiska faktorer. När det gäller förbättrade mat och livsstilsvanor refereras i litteraturen ofta till de så kallade ”blå zonerna”, som till exempel den japanska ön Okinawa och vissa områden vid Medelhavet.
Men vi kan inte luta oss tillbaka och tro att livslängden automatiskt kommer att fortsätta att öka. Ett starkt hot är mängden så kallade ultraprocessade livsmedel med avsaknad av näringsinnehåll och förstärkta med enkla kolhydrater, hälsoskadliga fetter och sötningsmetoder.