Hälsa

Aptit både på mat och seniorliv

Mats Janson
Mats Janson
loadingLeif Mannerström, kock, krögare och kokboksförfattare, gästade Dalby Gästis den 22 maj, med samtal om mat och måltidsupplevelser. Foto: Dalby Måltidsgille
Leif Mannerström, kock, krögare och kokboksförfattare, gästade Dalby Gästis den 22 maj, med samtal om mat och måltidsupplevelser. Foto: Dalby Måltidsgille

I byn Dalby, en mil från Lunds centrum, erbjuds seniorer en vällagad långlunch två dagar i veckan. Luncherna är kärnan i Måltidsgillet, ett projekt för att motverka ensamhet och ge byns äldre ny aptit, både på mat och livet. Många som inte bor i Dalby vill vara med, men idén är att gillet ska vara lokalt. Så nu sprider sig aptiten i hela Skåne.

Måltidsgillet började med att pensionärsföreningen i Dalby påpekade att det saknades trevlig matservice för seniorerna i byn. Man kunde hämta mat i folie vid ett varuintag eller äta i skolorna. I byn fanns också ett soppkök i kyrkans regi, samt en träffpunkt med kaffe och smörgås.

Sedan augusti 2024 serveras nu i stället 40 gäster fyra rätter varje tisdag och torsdag på Dalby Gästgivaregård. När detta skrivs har 461 Dalbybor köpt ett ”Gilleskort”, vilket motsvarar nästan 30 procent av samtliga pensionärer i byn.

Måltidsgillet i Dalby

I augusti 2024 började Gästis i byn Dalby utanför Lund erbjuda byns seniorer en fyrarätters lunch två gånger i veckan.

Initiativet kom från Dalbys pensionärsföreningar och blev en succé från dag ett.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa

Aptit både på mat och seniorliv

Mats Janson
Mats Janson
loadingLeif Mannerström, kock, krögare och kokboksförfattare, gästade Dalby Gästis den 22 maj, med samtal om mat och måltidsupplevelser. Foto: Dalby Måltidsgille
Leif Mannerström, kock, krögare och kokboksförfattare, gästade Dalby Gästis den 22 maj, med samtal om mat och måltidsupplevelser. Foto: Dalby Måltidsgille

I byn Dalby, en mil från Lunds centrum, erbjuds seniorer en vällagad långlunch två dagar i veckan. Luncherna är kärnan i Måltidsgillet, ett projekt för att motverka ensamhet och ge byns äldre ny aptit, både på mat och livet. Många som inte bor i Dalby vill vara med, men idén är att gillet ska vara lokalt. Så nu sprider sig aptiten i hela Skåne.

Måltidsgillet började med att pensionärsföreningen i Dalby påpekade att det saknades trevlig matservice för seniorerna i byn. Man kunde hämta mat i folie vid ett varuintag eller äta i skolorna. I byn fanns också ett soppkök i kyrkans regi, samt en träffpunkt med kaffe och smörgås.

Sedan augusti 2024 serveras nu i stället 40 gäster fyra rätter varje tisdag och torsdag på Dalby Gästgivaregård. När detta skrivs har 461 Dalbybor köpt ett ”Gilleskort”, vilket motsvarar nästan 30 procent av samtliga pensionärer i byn.

Måltidsgillet i Dalby

I augusti 2024 började Gästis i byn Dalby utanför Lund erbjuda byns seniorer en fyrarätters lunch två gånger i veckan.

Initiativet kom från Dalbys pensionärsföreningar och blev en succé från dag ett.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025