Hälsa & Livsstil | Mat

Pionjärer inom svensk choklad

Anton Anderberg
loadingFöretaget Österlenchoklad ligger i Skåne-Tranås. Det drivs av Ulrika och Fredrik Bergenkrans som gör choklad från böna till färdig produkt. Foto: Svensk kakao
Företaget Österlenchoklad ligger i Skåne-Tranås. Det drivs av Ulrika och Fredrik Bergenkrans som gör choklad från böna till färdig produkt. Foto: Svensk kakao

När Ulrika och Fredrik Bergenkrans sadlade om från stressiga jobb till chokladhantverk anade de inte att de skulle bli pionjärer. I dag driver de Svensk Kakao, där varje steg från böna till choklad utförs med omsorg, kunskap och passion.

På vägen in i Tranås, strax efter jordbruksmark och rapsfält, ligger en äldre oansenlig skolbyggnad. Innanför de gamla tegelväggarna sitter inte längre skolbarn. Här arbetar Ulrika och Fredrik Bergenkrans som tillsammans har byggt upp Sveriges första chokladfabrik inom kategorin ”bean to bar”.

Konceptet ”bean to bar” innebär att de hanterar hela processen från rå kakaoböna till färdig chokladkaka. En idé som fått verkligt fäste först under senare år, men som knappt fanns på den svenska marknaden när paret år 2013 startade det som i dag är företaget Svensk Kakao.

Anton Anderberg
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa & Livsstil | Mat

Pionjärer inom svensk choklad

Anton Anderberg
loadingFöretaget Österlenchoklad ligger i Skåne-Tranås. Det drivs av Ulrika och Fredrik Bergenkrans som gör choklad från böna till färdig produkt. Foto: Svensk kakao
Företaget Österlenchoklad ligger i Skåne-Tranås. Det drivs av Ulrika och Fredrik Bergenkrans som gör choklad från böna till färdig produkt. Foto: Svensk kakao

När Ulrika och Fredrik Bergenkrans sadlade om från stressiga jobb till chokladhantverk anade de inte att de skulle bli pionjärer. I dag driver de Svensk Kakao, där varje steg från böna till choklad utförs med omsorg, kunskap och passion.

På vägen in i Tranås, strax efter jordbruksmark och rapsfält, ligger en äldre oansenlig skolbyggnad. Innanför de gamla tegelväggarna sitter inte längre skolbarn. Här arbetar Ulrika och Fredrik Bergenkrans som tillsammans har byggt upp Sveriges första chokladfabrik inom kategorin ”bean to bar”.

Konceptet ”bean to bar” innebär att de hanterar hela processen från rå kakaoböna till färdig chokladkaka. En idé som fått verkligt fäste först under senare år, men som knappt fanns på den svenska marknaden när paret år 2013 startade det som i dag är företaget Svensk Kakao.

Anton Anderberg
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025