Hälsa & Livsstil | Hälsa

Choklad som mat och njutning

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingChokladbollar till lunch, någon? Foto: Zebeda Chocolate
Chokladbollar till lunch, någon? Foto: Zebeda Chocolate

Choklad är mer än njutning. För chocolatieren Kersti Liljeqvist Zebeda är den också hälsa, hantverk och passion. Hon vill att fler ska våga upptäcka riktigt bra choklad, för både hälsans och smakens skull.

Hälsa och välmående har gått som en röd tråd genom Kersti Liljeqvist Zebedas liv. Och choklad förstås, som har funnits med henne sedan hon var barn. Redan som tolvåring gjorde hon ett recepthäfte med recept på godsaker för diabetiker, med en hoppfull tanke bakom.

– Min mamma var arbetsterapeut på sjukhuset och jag var ofta med henne där. Jag blev berörd av vad jag såg och tyckte att barnen fick tråkig mat, så jag skickade mitt häfte till ett flertal dietister.

Choklad

Välja choklad:

Tillsatser i chokladen visas i ingredienslistan.

Välj en tillverkare som kan redovisa för kvalitet i hela kedjan från kakaobönor till chokladkaka.

Smaken beror på kakaosort, växtförhållanden, tillverkning och råvaror.

Temperera choklad:

All sorts choklad kan tempereras. Ett enkelt sätt:

- Finhacka chokladen och lägg 2/3 av den i en tjockbottnad kastrull. Smält på svag värme under omrörning.

- När chokladen har smält, ta bort den från värmen och tillsätt resten av chokladen. Rör om så att allt smälter.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa & Livsstil | Hälsa

Choklad som mat och njutning

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingChokladbollar till lunch, någon? Foto: Zebeda Chocolate
Chokladbollar till lunch, någon? Foto: Zebeda Chocolate

Choklad är mer än njutning. För chocolatieren Kersti Liljeqvist Zebeda är den också hälsa, hantverk och passion. Hon vill att fler ska våga upptäcka riktigt bra choklad, för både hälsans och smakens skull.

Hälsa och välmående har gått som en röd tråd genom Kersti Liljeqvist Zebedas liv. Och choklad förstås, som har funnits med henne sedan hon var barn. Redan som tolvåring gjorde hon ett recepthäfte med recept på godsaker för diabetiker, med en hoppfull tanke bakom.

– Min mamma var arbetsterapeut på sjukhuset och jag var ofta med henne där. Jag blev berörd av vad jag såg och tyckte att barnen fick tråkig mat, så jag skickade mitt häfte till ett flertal dietister.

Choklad

Välja choklad:

Tillsatser i chokladen visas i ingredienslistan.

Välj en tillverkare som kan redovisa för kvalitet i hela kedjan från kakaobönor till chokladkaka.

Smaken beror på kakaosort, växtförhållanden, tillverkning och råvaror.

Temperera choklad:

All sorts choklad kan tempereras. Ett enkelt sätt:

- Finhacka chokladen och lägg 2/3 av den i en tjockbottnad kastrull. Smält på svag värme under omrörning.

- När chokladen har smält, ta bort den från värmen och tillsätt resten av chokladen. Rör om så att allt smälter.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025