Hälsa & Livsstil | Hälsa

Medelhavskost i all ära – nordisk mat är också hälsosam

Mats Janson
Mats Janson
loadingBoken ”Hälsosam Nordisk mat” innehåller alla recept och måltider i studien Nordiet. Foto: Björn Lindberg
Boken ”Hälsosam Nordisk mat” innehåller alla recept och måltider i studien Nordiet. Foto: Björn Lindberg

Om du intresserar dig för hälsa och mat har du säkert hört att medelhavskosten är bra människoföda. Men har du hört att den nordiska kosten kan vara lika bra, förutsatt att du vet vad du ska välja? Nu har det gått tio år sedan Viola Adamsson doktorerade med studien Nordiet och skrev en prisbelönad kokbok om hälsosam nordisk kost.

Idén om den hälsosamma medelhavskosten härstammar från den amerikanske läkaren Ansel Keys ”Seven Countries Study” utförd på 12 000 män i sju olika länder. År 1960 presenterade han vad han kommit fram till, nämligen att befolkningen på Kreta var de som löpte minst risk för att dö av hjärtkärlsjukdom. Orsaken skulle vara att de åt mindre animaliskt fett (mättat) och mer omättat fett från vegetabilisk olja och fisk, mer grönsaker och frukt samt fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och ost.

– När det gäller definitionen av medelhavskost så valde jag i min forskning att använda Walter Willets, professor i epidemiologi och nutrition på Harvard University. Han utgår från hur man åt på Kreta före 1950. (Keys var själv krigsplacerad på Kreta under Andra världskriget.) I dag talar vi om ”medelhavsliknande kostmönster”. Då kan det finnas både i Chile och Japan. Och förstås i Norden. Det finns många sätt att äta bra.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa & Livsstil | Hälsa

Medelhavskost i all ära – nordisk mat är också hälsosam

Mats Janson
Mats Janson
loadingBoken ”Hälsosam Nordisk mat” innehåller alla recept och måltider i studien Nordiet. Foto: Björn Lindberg
Boken ”Hälsosam Nordisk mat” innehåller alla recept och måltider i studien Nordiet. Foto: Björn Lindberg

Om du intresserar dig för hälsa och mat har du säkert hört att medelhavskosten är bra människoföda. Men har du hört att den nordiska kosten kan vara lika bra, förutsatt att du vet vad du ska välja? Nu har det gått tio år sedan Viola Adamsson doktorerade med studien Nordiet och skrev en prisbelönad kokbok om hälsosam nordisk kost.

Idén om den hälsosamma medelhavskosten härstammar från den amerikanske läkaren Ansel Keys ”Seven Countries Study” utförd på 12 000 män i sju olika länder. År 1960 presenterade han vad han kommit fram till, nämligen att befolkningen på Kreta var de som löpte minst risk för att dö av hjärtkärlsjukdom. Orsaken skulle vara att de åt mindre animaliskt fett (mättat) och mer omättat fett från vegetabilisk olja och fisk, mer grönsaker och frukt samt fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och ost.

– När det gäller definitionen av medelhavskost så valde jag i min forskning att använda Walter Willets, professor i epidemiologi och nutrition på Harvard University. Han utgår från hur man åt på Kreta före 1950. (Keys var själv krigsplacerad på Kreta under Andra världskriget.) I dag talar vi om ”medelhavsliknande kostmönster”. Då kan det finnas både i Chile och Japan. Och förstås i Norden. Det finns många sätt att äta bra.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025