Om du intresserar dig för hälsa och mat har du säkert hört att medelhavskosten är bra människoföda. Men har du hört att den nordiska kosten kan vara lika bra, förutsatt att du vet vad du ska välja? Nu har det gått tio år sedan Viola Adamsson doktorerade med studien Nordiet och skrev en prisbelönad kokbok om hälsosam nordisk kost.
Idén om den hälsosamma medelhavskosten härstammar från den amerikanske läkaren Ansel Keys ”Seven Countries Study” utförd på 12 000 män i sju olika länder. År 1960 presenterade han vad han kommit fram till, nämligen att befolkningen på Kreta var de som löpte minst risk för att dö av hjärtkärlsjukdom. Orsaken skulle vara att de åt mindre animaliskt fett (mättat) och mer omättat fett från vegetabilisk olja och fisk, mer grönsaker och frukt samt fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och ost.
– När det gäller definitionen av medelhavskost så valde jag i min forskning att använda Walter Willets, professor i epidemiologi och nutrition på Harvard University. Han utgår från hur man åt på Kreta före 1950. (Keys var själv krigsplacerad på Kreta under Andra världskriget.) I dag talar vi om ”medelhavsliknande kostmönster”. Då kan det finnas både i Chile och Japan. Och förstås i Norden. Det finns många sätt att äta bra.














