”Freaks” är en av filmhistoriens mest kontroversiella filmer, vilket gör att vi i dag bara har tillgång till en förkortad version av den. Med utgångspunkt i en ”freakshow” väcker filmen frågor om vad det yttre är värt om det härbärgerar ondska.
Idag är regissören Tod Browning framför allt hyllad för ”Freaks” från 1932, men filmen innebar samtidigt början på nedgången för hans filmkarriär och ledde honom in i en alltmer isolerad tillvaro. ”Freaks” hör till de tidiga filmer som på flera ställen förbjöds, däribland i Sverige. De negativa reaktionerna berodde i huvudsak på att ”missfostren” till största delen spelades av människor med verkliga deformationer. Kritiken gick ut på att filmen dels var estetiskt motbjudande, dels exploaterade marginaliserade människor. Kritiken har dock alltmer förbytts i en beundran för filmens autenticitet och dess sympati med den utsatta människan.
Dessvärre har den ursprungliga kritiken satt sina spår. Under testvisningarna blev publiken så illa berörd att produktionsbolaget – utan Brownings samtycke – bestämde sig för att klippa ner filmens ”värsta” delar, vilket betydde att en tredjedel av filmen försvann. De bortklippta delarna har sedan gått förlorade.