loadingÄgg kan innehålla salmonella men om de upphettas ordentligt. Foto: Johan Nilsson/TT
Ägg kan innehålla salmonella men om de upphettas ordentligt. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Krämig men inte rinnande – så undviks salmonella

Petra Hedbom/TT

Den senaste tidens utbrott av salmonella har väckt en del oro. Om du vill göra ditt bästa för att slippa magsjukan finns det några enkla regler att följa.

– Välj nordiska ägg om du ska göra majonnäs, säger Livsmedelsverkets expert Mats Lindblad som kommer med fler tips.

I veckan har ett salmonellautbrott drabbat ett äldeboenden i Katrineholm, 33 personer har bekräftats smittade och en person har avlidit.

I slutet av augusti återkallade Axfood, Ica och Lidl ägg eftersom det fanns risk att de innehöll salmonella. Enligt Folkhälsomyndigheten har det varit en ökning av senaste veckorna och där följer man nu noga utvecklingen.

Salmonellabakterierna sprids framför allt genom mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. De sprids också genom frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt. Det orsakar ofta magsjuka med diarré, magont och feber men sjukdomen kan ge allvarliga följder som dödsfall, särskilt för riskgrupper.

Även om ett ägg eller en kyckling skulle ha salmonella så blir du kvitt det genom att tillaga maten ordentligt. Men hur varmt behöver det egentligen bli?

– Vid 70 grader dör salmonellan väldigt fort men den dör också vid 60 grader även om det tar lite längre tid. Det går alltså att använda i en kaka eller koka det, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Majonnäs lurigt

Ett hårdkokt ägg är alltid säkert men även en krämig äggula är riskfri att äta enligt honom. Däremot inte en rinnig.

– Salmonella från nordisk äggproduktion är extremt ovanlig så den som vill äta ägg utan att värmebehandla dem som exempelvis till majonnäs, kan göra det.

Salmonella överlever däremot i frysen så även den som gör glass bör enligt Livsmedelsverket välja ägg från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Groddar med smitta

Även i svensk kyckling är salmonella extremt ovanligt, här provtas varje flock innan de skickas till slakt.

– Men för både kyckling och kött gäller att salmonellan dör vid upphettning, säger Mats Lindblad.

Under 2024 såg Livsmedelsverket en ökning när det gäller återkallanden av livsmedel på grund av bakterier som salmonella och listeria. Bland annat orsakade groddar som odlats av förorenade importerade frön utbrott i flera europeiska länder. Grönsaker som inte ska upphettas bör sköljas noga för att minska risken att man får i sig bakterier.

– Var noga med att diska skärbrädor och verktyg och torka av ytor med hushållspapper i stället för trasa, säger Mats Lindblad.

Så minskar du risken för salmonella

Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat. Tvätta dem alltid direkt efter att du rört rått kött och köttfärs eller tagit på använda redskap, skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren tyghandduk eller med hushållspapper. Håll isär rått kött från andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.

Diska knivar, skärbrädor och andra redskap noga när du skurit rått kött och köttfärs. Torka av arbetsbänken med hushållspapper, inte disktrasan. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor. Skölj grönsaker. Upphetta köttet. Ät inte rå köttfärs.

Genomstek köttfärs och stek köttytan på hela köttbitar. Det räcker inte att titta på köttfärsens färg. Köttfärs kan bli brun och se färdig ut innan den har blivit tillräckligt varm. För att vara genomstekt ska köttfärs ha nått 70 graders temperatur.

Det säkraste är att mäta temperaturen i exempelvis en köttfärsbiff med en termometer.

Ät inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns risk för att de innehåller salmonella. Använd inte heller råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingÄgg kan innehålla salmonella men om de upphettas ordentligt. Foto: Johan Nilsson/TT
Ägg kan innehålla salmonella men om de upphettas ordentligt. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Krämig men inte rinnande – så undviks salmonella

Petra Hedbom/TT

Den senaste tidens utbrott av salmonella har väckt en del oro. Om du vill göra ditt bästa för att slippa magsjukan finns det några enkla regler att följa.

– Välj nordiska ägg om du ska göra majonnäs, säger Livsmedelsverkets expert Mats Lindblad som kommer med fler tips.

I veckan har ett salmonellautbrott drabbat ett äldeboenden i Katrineholm, 33 personer har bekräftats smittade och en person har avlidit.

I slutet av augusti återkallade Axfood, Ica och Lidl ägg eftersom det fanns risk att de innehöll salmonella. Enligt Folkhälsomyndigheten har det varit en ökning av senaste veckorna och där följer man nu noga utvecklingen.

Salmonellabakterierna sprids framför allt genom mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. De sprids också genom frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt. Det orsakar ofta magsjuka med diarré, magont och feber men sjukdomen kan ge allvarliga följder som dödsfall, särskilt för riskgrupper.

Även om ett ägg eller en kyckling skulle ha salmonella så blir du kvitt det genom att tillaga maten ordentligt. Men hur varmt behöver det egentligen bli?

– Vid 70 grader dör salmonellan väldigt fort men den dör också vid 60 grader även om det tar lite längre tid. Det går alltså att använda i en kaka eller koka det, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Majonnäs lurigt

Ett hårdkokt ägg är alltid säkert men även en krämig äggula är riskfri att äta enligt honom. Däremot inte en rinnig.

– Salmonella från nordisk äggproduktion är extremt ovanlig så den som vill äta ägg utan att värmebehandla dem som exempelvis till majonnäs, kan göra det.

Salmonella överlever däremot i frysen så även den som gör glass bör enligt Livsmedelsverket välja ägg från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Groddar med smitta

Även i svensk kyckling är salmonella extremt ovanligt, här provtas varje flock innan de skickas till slakt.

– Men för både kyckling och kött gäller att salmonellan dör vid upphettning, säger Mats Lindblad.

Under 2024 såg Livsmedelsverket en ökning när det gäller återkallanden av livsmedel på grund av bakterier som salmonella och listeria. Bland annat orsakade groddar som odlats av förorenade importerade frön utbrott i flera europeiska länder. Grönsaker som inte ska upphettas bör sköljas noga för att minska risken att man får i sig bakterier.

– Var noga med att diska skärbrädor och verktyg och torka av ytor med hushållspapper i stället för trasa, säger Mats Lindblad.

Så minskar du risken för salmonella

Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat. Tvätta dem alltid direkt efter att du rört rått kött och köttfärs eller tagit på använda redskap, skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren tyghandduk eller med hushållspapper. Håll isär rått kött från andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.

Diska knivar, skärbrädor och andra redskap noga när du skurit rått kött och köttfärs. Torka av arbetsbänken med hushållspapper, inte disktrasan. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor. Skölj grönsaker. Upphetta köttet. Ät inte rå köttfärs.

Genomstek köttfärs och stek köttytan på hela köttbitar. Det räcker inte att titta på köttfärsens färg. Köttfärs kan bli brun och se färdig ut innan den har blivit tillräckligt varm. För att vara genomstekt ska köttfärs ha nått 70 graders temperatur.

Det säkraste är att mäta temperaturen i exempelvis en köttfärsbiff med en termometer.

Ät inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns risk för att de innehåller salmonella. Använd inte heller råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025