Public service kommer inte att klara sitt uppdrag med den finansiering som Tidöpartierna föreslår. Det menar oppositionspartierna som varnar för stora nedskärningar.
S, MP, V och C är starkt kritiska till det förslag som regeringen och SD lagt fram kring hur public service ska finansieras de kommande åtta åren.
Enligt oppositionspartierna kommer pengarna inte att räcka till för SR:s, SVT:s och UR:s uppdrag.
– De senaste åren har public service-bolagen gjort ganska stora nedskärningar, det kommer att fortsätta, säger MP-ledamoten Mats Berglund som är ordförande i riksdagens kulturutskott
Orolig för journalistiken
Han menar att nedskärningar är att vänta inom dramaproduktion, nyhetsförmedling och på de lokala stationerna.
– Journalistiken är man oerhört orolig för, säger han.
Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att public service anslag ska öka med 3 procent för 2026, med 2 procent 2027-2030 och sedan med 1 procent fram till 2033. Tidigare har anslagen skrivits upp med 2 procent årligen.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) framhåller att förändringen innebär en uppskrivning, och totalt 83 miljarder kronor över åtta år. Men hon medger att bolagen också måste göra effektiviseringar framöver.
Oppositionspartierna vill istället att public service ska få mer pengar. Något som de bland annat motiverar med bolagens krav på säkerhet och beredskap, som en del av det svenska totalförsvaret.
– Säkerhetsläget har förändrats, massa saker måste göras nu. De måste stärka sitt skalskydd, SVT har utvecklat en Rysslandsdesk och jag tror att det kommer behövas flera sådana deskar riktade mot stater som riktar desinformation mot oss, säger Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar.
Vill ha ett nytt grepp
Även det generella prisläget för att producera tv och film har ökat, säger hon.
– Vi ser att den här situationen kräver ett helt nytt grepp.
Centerpartiets kulturpolitiska talesperson Catarina Deremar skriver i en kommentar att finansieringen är "djupt oroande".
”Jag är övertygad om att det här kommer slå hårt mot den lokala närvaron och den lokala bevakningen i hela landet. Vi vet att public service har ett gott förtroende i Sverige, och att då tvinga dem dra ner sin verksamhet i tider av desinformation riskerar att hota demokratin".
Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki är också kritisk.
"Det kommer att märkas i vår vardag när uppskattade radio- och tv-program försvinner och färre lokala nyheter rapporteras", skriver hon i en kommentar.