I 51 dagar satt journalisten Joakim Medin fängslad i Turkiet. Nu är han fri och hemma i Sverige.
– Länge leve friheten, pressfriheten, yttrandefriheten och rörelsefriheten, säger en trött men samlad Medin.
Bara timmar efter att Medin landat på Arlanda höll han och hustrun Sofie Axelsson pressträff på ETC:s redaktion i Stockholm. Medin berättar att beskedet om hans frigivning gick fort – plötsligt kom en turkisk vakt och upprepade ett ord som han inte förstod. En medfånge översatte att han skulle bli fri.
– Det är obeskrivligt skönt att vara tillbaka med Sofie, säger han.

Journalisten Joakim Medin talar med TT sedan han kommit hem till Sverige efter 51 dagar i turkiskt fängelse. Foto: Oscar Olsson/TT
– Det är väldigt skönt att kunna prata som jag vill, skriva och röra mig som jag vill.
Hans hustru som väntar parets första barn, journalisten Sofie Axelsson, fick ett samtal om att han skulle släppas i torsdags.
– Joakim kommer vara vid min sida när vår dotter föds. Jag är så tacksam för alla som har stöttat oss, säger hon med gråten i halsen.

Journalisten Joakim Medin, flankerad av sin fru journalisten Sofie Axelsson och Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson, under en presskonferens på tidningens redaktion under lördagen. Foto: Oscar Olsson/TT
Såg Imamoglu
Medin greps direkt då han landade på flygplatsen i Istanbul den 27 mars och placerades sedan på högsäkerhetsfängelset Marmara i Silivri utanför Istanbul. De första tio dagarna i fångenskap hade han inget att sysselsätta sig med och den totala isoleringen i den 18 kvadratmeter stora cellen tärde.
– Det är då som tankarna, oron och ångesten väller över en, säger han.
För att behålla sin mentala styrka har han styrketränat dagligen och fokuserat på målbilder.

Journalisten Sofie Axelsson med sin partner Joakim Medin. Foto: Oscar Olsson/TT
På Marmara sitter många av Turkiets politiska fångar, bland annat Istanbuls fängslade borgmästare Ekrem Imamoglu som Medin berättar att han såg vid "ett flertal" tillfällen.
– Och två av mina närmsta grannar var asylsökande kurdiska män som hade blivit utvisade från Sverige till Turkiet och som jag har skrivit om i en massa artiklar och i min senaste bok, säger Medin, som snabbt började intervjua männen genom dörrspringan.
– Jag har haft dagliga samtal med dem om allt möjligt.
Han kände samtidigt tröst när han fick ta del av det massiva stödet hemifrån, nationellt och även internationellt – inte minst när EU-parlamentet fördömde gripandet. Han tror att det höga trycket från flera håll spelade stor roll.
– Kärnfamiljsbudskapen tror även UD har varit väldigt viktiga, och inte minst fredsprocessen i Turkiet, säger han och framhåller att det är ingen slump att många kurdiska fångar släpptes samma dag.
Tackar UD
Anklagelserna om terrorbrott ska fortsatt prövas i Turkiet i hans frånvaro. Processen kommer troligen pågå under 4–5 år enligt Medin, som kommer behöva vara extra försiktig med vilka länder han reser till under den tiden.
– Min journalistik tycks ha retat dem men det här kommer inte stoppa den, jag kommer fortsätta skriva om Turkiet och massa andra länder.