Vargstammen har mer än halverats genom illegal jakt. Nedgången är dramatisk, och landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) tystnad i frågan väcker oro. Sedan sitt tillträde har han konsekvent lagt sin ministertid på att förenkla jakten, skriver hundpsykologen och naturdebattören Charlotte Swanstein.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har inte kommenterat den illegala jakten på varg, trots att både polis och forskare har slagit larm om att den är omfattande. I Dalarna har vargstammen mer än halverats på två år. I Värmland har den minskat från 130 till 45 vargar under samma period – och enligt forskarna saknas naturlig förklaring.
”Det är en dramatisk nedgång och illegal jakt är sannolikt en av faktorerna bakom”, säger Jens Frank, forskare vid SLU:s Viltskadecenter. Risken finns att Kullgrens uttalanden om att vargstammen bör halveras har uppfattats som en legitimering av att ta lagen i egna händer, särskilt i de områden där det ofta hörs hårda ord om vargen. Vad har svensk landsbygd faktiskt fått ut av sitt statsråd efter snart tre år på posten, bortom möjliggörandet av ännu mer jakt? Enligt statistik tillhör dessutom många jägare inte den grupp som vanligtvis definieras som landsbygdsbefolkning. Så vad har landsbygden fått av sin minister?
Det krävs en förklaring till att jägare åtnjuter så hög politisk prioritet, men inte naturvänner – trots att de senare är fler även, om man bara räknar medlemsantal i olika föreningar. Ingen tror väl att jakt bedrivs som en välgörenhetsinsats för landsbygden?
Samtidigt som regeringen föreslår ett minskat antal myndigheter, arbetar de för att inrätta en ny – en jakt- och viltvårdsmyndighet. Jag ifrågasätter om en sådan myndighet verkligen värnar svenska folket gemensamma arv – vår natur. Förslaget synliggör regeringens prioriteringar och väcker frågor om hur högt livet och den biologiska mångfalden egentligen värderas.
I Dalarna har vargstammen mer än halverats på två år.
Riktig naturvård är en fråga som är för delikat och komplex för att styras av särintressen – den kräver vetenskapligt förankrade beslut.
När frågan ställs till landsbygdsbefolkningen finns ett brett stöd för biologisk mångfald, inklusive rovdjur. Trots det har landsbygdsminister Kullgren sedan sin första dag på posten fokuserat på att förenkla jakten. Det skrivs det alldeles för lite om, liksom andra hot mot natur och djurliv, exempelvis trafiken. Trafikverket ser en poäng med att investera i viltstängsel och faunapassager – det skulle minska viltolyckorna utan att öka kostnaderna – men regeringen har avfärdat förslaget. Med en fortsatt Tidöregering riskerar vi att förvandla skogar till virkesåkrar, och alla vilda djur till föremål för jakt. Att arter som ekorre nu görs jaktbara väcker frågor. Ska verkligen rätten att jaga väga tyngre än den breda allmänhetens rätt till naturen? Fortsätter vi på Tidöpartiernas spår hotas i förlängningen även allemansrätten.
I en debattartikel om skogen i Dagens Nyheter skriver ärkebiskop Martin Modéus: ”Gud har gett människan ansvar att vårda skapelsen.” Att låta ett särintresse som bortser från evidensbaserad vetenskap forma politiken är en väg som riskerar att dra ned Sverige i ekologiskt fritt fall – och Tidöregeringen verkar beredd att ta den risken.
Epoch Times välkomnar debatten om vargfrågan och bjuder in till replik på denna debattartikel.
Charlotte Swanstein
Hundpsykolog och naturdebattör